BNR: Cursul fix pentru creditele exotice, inoportun

Marti, 14 Iunie 2011, ora 14:42
1219 citiri
BNR: Cursul fix pentru creditele exotice, inoportun

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa, sustine ca stabilirea unui curs fix pentru creditele in valute exotice pentru ca populatia sa poata face fata ratelor, dupa modelul aplicat in Ungaria, nu este oportuna, anunta NewsIn.

"Cred ca nu este oportuna. Nu este oportuna pentru ca in Ungaria este neclar, o data ce cursul a fost stabilit, diferentele de curs de cine vor fi acoperite, daca va fi o presiune fiscala sau se va apela la reducerea in plus a marjelor de profit ale institutiilor de credit fata de ceea ce s-a realizat acolo prin taxa impusa acum ceva timp", a spus Popa.

Acesta a declarat ca situatia din Romania este cu totul alta decat cea din Ungaria.

"Populatia detine foarte putin credit in monede non-euro.

Din creditul in valuta in total in economie exista cam 9% credit in franci elvetiei, iar pentru populatie cifra este undeva la 14%.

Multe dintre aceste credite s-au refinantat in euro sau se pot refinanta daca exista o decizie libera de ambele parti, a bancilor si a clientilor", a declarat Popa.

De asemenea, Popa a precizat ca nivelul de neperformata la nivelul acestui tip de credite este scazut.

"Nu am vazut un procent ridicat de neperfornanta la creditul ipotecar, inclusiv la cel in moneda straina. Noi nu avem un sistem simular celui din economia Europei Occidentale sau SUA, in care apartamente succesive sau proprietati imobiliare erau cumparate ca moduri de a plasa investitiile unei gospodarii. 

Noi avem apartamente in care proprietarul locuieste si atunci eforturile pe care o familie le face pentru a fi la zi cu platile pentru serviciul datoriei aferente acestui credit ipotecar sunt maxime", a precizat Popa.

Viceguvernatorul BNR a mai spus ca banca centrala a fost extrem de vocala si s-a spus ca imprumutul in franci elvetieni nu este o solutie buna.

"In primul rand, ca raportul intre franc si euro in momentul in care aceste imprumuturi pareau avantajoase, respectiv in anii 2007-2008, era foarte jos si nu era sustenabil acest raport pe durata scadentei unui credit imobiliar si pentru ca populatia are o experienta limitata in gestionarea unui nivel semnificativ al datoriei de-a lungul unui intreg ciclu de afaceri, in special in fazele sale descendente", a mentionat Popa.

#credite exotice, #curs, #curs valutar , #stiri BNR