Daniel Daianu: Reglementarile BNR nu vor omori creditarea

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 12:37
1690 citiri
Daniel Daianu: Reglementarile BNR nu vor omori creditarea

Banca Nationala a Romaniei vrea sa schimbe regulile jocului in creditare, incercand, poate, sa forteze bancile sa fie mai precaute si sa le incurajeze sa ofere mai multe credite in moneda nationala, potrivit specialistilor. 

Potrivit propunerilor publicate de BNR, supuse dezbaterii pana pe data de 20 septembrie, creditele de consum nu vor mai putea avea o scadenta mai mare de 5 ani, iar garantiile aduse trebuie sa reprezinte 133 la suta din valoarea sa. De altfel, pentru debitorii neprotejati la riscul valutar se propune un nivel maxim de indatorare de 10 procente.

De asemenea, se doreste impunerea unor niveluri maxime ale finantarii acordate raportat la valoarea garantiei, diferentiat pe monede, pentru creditele pentru investitii imobiliare, de 85% pentru lei, 70% pentru euro si 60% pentru alte valute.

In plus, la fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare se vor lua in calcul, pentru socul pe curs de schimb, valorile de 35,5%, la euro, 52,6%, pentru franci elvetieni, si 40,9%, pentru dolari americani. Pentru socul pe rata dobanzii se va utiliza valoare de 0,6% pentru toate monedele, iar pentru socul pe venit, valoarea de 6%.

Intr-o perioada in care nivelul creditarii este oricum scazut, reglementarile BNR, nu ar trebui sa conduca, totusi, la "omorarea" creditarii, a declarat Daniel Daianu, fostul ministru de Finante al Romaniei, intr-un interviu pentru Ziare.com.

Ce impact credeti ca vor avea noile masuri propuse de banca centrala, daca vor fi implementate?

Firmele care sunt preponderent orientate catre export, nu au de ce sa aiba probleme. Au venituri, riscul lor valutar va fi minim. Ele pot avea pierderi legate de preturile pe care le obtin pentru produsele si serviciile pe care le exporta.

Firmele care nu sunt suficient orientate catre export, nu trebuie sa fie ingrijorate. Ar trebui sa fie motivate sa ia credit in lei.

Problema creditarii in lei este legata de diferentele dobanzilor, pentru ca exista o diferenta notabila intre dobanzile la creditele in lei si a celor in valuta. Asa stand lucrurile, opinia mea este ca Banca Nationala, in afara de indemnuri adresate bancilor comerciale de a practica dobanzi mai scazute la lei, ar fi bine ca, in sedintele ce vin sa dea un semnal si prin scaderea dobanzii, nu doar printr-o diminuare a rezervelor obligatorii.

Presiunile inflationiste, oricum suntem iar intr-o perioada de dezinflatie, incetinirea activitatii economice in Europa si chiar perspectiva de miscare a economiei romanesti nu valideaza anticipatii inflationiste, care sa nu justifice o scadere a dobanzii bancii nationale. Astfel, Banca Nationala ar pune presiune si pe bancile comerciale sa reduca din dobanzi.

Este drept ca bancile comerciale incearca sa-si pastreze marjele, ele castiga enorm si din comisioane, dar ele au posibilitatea sa reduca din dobanzi, mai ales ca deficitele externe ale Romaniei s-au redus copios, nici nu vad presiune catre depreciere a leului atat de masive, care sa nu le permita sa umble la dobanzile in lei.

Citeste continuarea pe ziare.com

#bnr, #creditare, #daniel daianu, #credite , #stiri Daniel Daianu