OTP Bank scade pentru 3 luni cu pana la 1,5 puncte marja creditelor in franci cu dobanda variabila

Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 14:54
1638 citiri
OTP Bank scade pentru 3 luni cu pana la 1,5 puncte marja creditelor in franci cu dobanda variabila
Foto: dailynewshungary.com

OTP Bank Romania, una dintre bancile care au acordat credite in franci elvetieni, va aplica reduceri ale marjei de dobanda cu pana la 1,5 puncte procentuale pentru clientii cu imprumuturi in CHF cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni, pentru a reduce impactul cursului asupra ratelor.

Francul s-a apreciat joi masiv fata de euro si astfel si fata de leu, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a decis sa elimine plafonul minim de schimb valutar de 1,2 franci pe euro, transmite Mediafax.

Cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a urcat cu 58,72 de bani fata de miercuri, de la 3,7415 lei/franc la 4,3287 lei franc. Precedentul maxim pentru moneda elvetiana a fost inregistrat in urma cu aproape trei ani si jumatate, pe 11 august 2011, cand francul a fost cotat la 4,0898 lei.

Astfel, romanii care au credite imobiliare in franci elvetieni vor plati la banca mai mult cu 300-350 de lei pe luna, la o rata medie de 500-600 de franci, daca este luat in calcul cursul anuntat joi de BNR

Clientii OTP Bank pot solicita aceasta facilitate pana la data de 27 februarie 2015, in unitatea in care au semnat initial contractul de credit.

Astfel, incepand cu data de 16 ianuarie 2015, in urma unei analize care vizeaza istoricul clientului si conditiile actuale ale acestuia, clientii vor putea beneficia de o reducere temporara cu pana la 1.5 puncte procentuale a marjei ratei de dobanda la creditele in CHF cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni.

"Evenimentele recente care au condus la aprecierea record a francului elvetian ne determina sa reactionam rapid si sa adoptam o masura imediata de sustinere a clientilor nostri care au contractat credite in aceasta moneda. Eforturile noastre se indreapta catre protectia clientilor fata de consecintele unui mediu economic volatil. Vom analiza constant evolutia pietei si vom adopta masuri suplimentare, in cazul in care va fi necesar", a declarat Laszlo Diosi, CEO OTP Bank Romania.

Reprezentantii OTP Bank au precizat pentru MEDIAFAX ca pentru aceasta reducere de dobanda nu vor exista costuri suplimentare dupa cele 3 luni, banca urmand sa suporte costul acestei micsorari temporare de marja de dobanda.

Spre exemplu, in cazul unui credit de 50.000 de franci elvetieni, cu 240 de luni perioada ramasa pana la achitare si dobanda de 6,5%, in locul unei plati lunare de 372,79 franci, reprezentand echivalentul a 1.613,7 lei la cursul BNR din 15 ianuarie (crestere cu 218,9 lei fata de echivalentul din 14 ianuarie, cand cursul era de 3,7415 lei/franc), in urma diminuarii de marja valoarea platii lunare ar fi de 329,98 franci, reprezentand 1.428,38 lei la cursul BNR din 15 ianuarie (crestere cu 33,59 lei fata de 14 ianuarie).

Diosi afirma la inceputul lunii octombrie ca OTP Bank Romania recomanda clientilor cu credite in franci elvetieni sa le pastreze in aceasta moneda, intrucat cursul valutar va cobori in urmatorii ani, pe parcurs ce economia europeana se va intari, iar francul elvetian nu va mai actiona ca moneda de refugiu.

"Creditele in franci sunt pe termen lung si cred ca de acum, cand cursul este fix la 1,2 franci/euro, potentialul va fi mai bun cand economia europeana se va imbunatati. Sincer, cred ca in doi ani va fi 1,35-1,4 franci/euro. Recomand clientilor sa-si pastreze creditele in franci pentru ca nu poate fi mai rau de atat, dar exista un mare potential pentru imbunatatire", declara Diosi pe 9 octombrie.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX ca premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finantelor, Darius Valcov, sa discute cu oficialii BNR despre situatia creata prin cresterea brusca a francului elvetian in raport cu euro si leu.

OTP Bank Romania este subsidiara a grupului ungar OTP Bank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#OTP Bank scadere marja credite, #credite OTP Bank , #Stiri Banci