BNR pregateste revolutia creditelor. Imprumuturile devin mai greu de obtinut

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 12:14
2081 citiri
BNR pregateste revolutia creditelor. Imprumuturile devin mai greu de obtinut
Noul regulament BNR intra in vigoare

Noul regulament BNR va schimba radical piata creditelor din Romania, in conditiile in care imprumuturilor se vor acorda mult mai greu. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca bancile trebuie sa includa riscul in dobanda.

Noul regulament BNR prevede schimbari majore, iar romanii vor putea lua credite de consum pe o perioada mai scurta de timp si vor fi obligati sa plateasca un avans mai mare pentru creditele imobiliare.

In cazul in care ai salariul in lei si vrei un imprumut imobiliar in euro, va trebui sa platesti un avans de 15% din valoarea locuintei. Avansul creste considerabil daca vrei sa iei un imprumut in franci elvetieni, dolari sau yeni. Daca esti platit in lei si totusi vrei sa accesezi un credit imobiliar intr-una din aceste valute, vei fi obligat sa achiti un avans de minim 40%.

Pe de alta parte, daca iti primesti salariul in valuta si vrei sa contractezi un imprumut imobiliar sau ipotecar, vei avea de platit un avans de cel putin 20% din valoarea locuintei. Singura exceptie de la regulament este programul guvernamental Prima Casa. Regulile in acest caz nu se schimba, iar avansul ramane in continuare de 5%, indiferent de moneda in care sunt platiti cei care vor sa se imprumute.

O alta schimbare adusa de noul regulament BNR se referea la scurtarea perioadei de creditare pentru imprumuturile de consum. Daca pana acum, clientii bancilor puteau sa aleaga perioada maxima de rambursare de 20 de ani, acum creditul trebuie platit in cel mult cinci ani.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a criticat perioada mare de rambursare a creditelor de consum, spunand ca "un credit de consum pe 20 de ani este un nonsens, pentru ca nicio masina nu o tii 20 de ani, nici un frigider".

Isarescu le cere bancilor sa spuna clientilor riscurile creditelor

Seful BNR mai spunea, in luna octombrie a anului trecut, ca "bancile trebuie sa puna in dobanda riscul. Spuneti clientului la ce risc se supune", le-a mai cerut Isarescu bancherilor din Romania.

Noul regulament BNR mai prevede ca bancile comerciale sa ia in calcul si riscurile unui scenariu negativ in evaluarea gradului maxim de indatorare al clientilor. Printre acestea se numara o posibila crestere a cursului de schimb cu 35,5-40,9%, in functie de valuta imprumutului, o potentiala crestere a ratei dobanzii cu 0,6% si posibilitatea ca veniturile clientului sa scada cu 6%.

"La fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul de indatorare in cazul creditelor de consum se vor utiliza urmatoarele valori: a) pentru socul pe cursul de schimb - 35,5% EUR, 52,6 CHF, 40,9% USD.

In cazul celorlalte valute se utilizeaza valoarea aferenta CHF. In cazul in care venitul solicitantului si creditul solicitat sunt exprimate in doua monede straine diferite, pentru socul pe cursul de schimb se utilizeaza maximul dintre socurile celor doua valute fata de moneda nationala", se arata in articolul 6 al regulamentului.

In plus, articolul 6 din noile norme BNR de creditare a fost completat cu inca un aliniat: "Prevederile prezentului articol privind riscul valutar se aplica numai pentru partea de finantare pentru care clientul nu dovedeste ca dispune de venituri in valuta creditului sau indexate la valuta creditului. Prevederile privind riscul de rata a dobanzii nu se aplica in cazul creditelor cu dobanda fixa".

BNR spune ca urmareste echilibrarea creditelor noi

Banca centrala a precizat ca regulamentul urmareste echilibrarea acordarii de credite noi in moneda nationala fata de cele in valuta, ceea ce va contribui la consolidarea stabilitatii financiare si la asigurarea proactiva a capacitatii debitorilor neacoperiti la riscul valutar de a-si onora obligatiile de restituire a imprumuturilor contractate.

"Se are in vedere reflectarea cu acuratete in preturile serviciilor financiare a riscurilor pe care acordarea de credite in valuta catre debitorii neprotejati fata de riscul valutar le incumba atat pentru acestia, cat si pentru bancile comerciale creditoare", se spune in comunicatul BNR.

Regulamentul a fost supus dezbaterii publice si a luat in considerare si propuneri ale sistemului financiar-bancar transmise prin intermediul asociatiilor profesionale, precizeaza BNR.

Noul regulament va intra in vigoare pe 31 ianuarie, la 90 de zile dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial.

#regulament bnr, #credit imobiliar, #credit consum, #credit prima casa , #Banci Romania