Ungaria ne da lectii. Vezi ce masuri ia impotriva francului

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 17:41
5082 citiri
Ungaria ne da lectii. Vezi ce masuri ia impotriva francului

Ungaria i-ar putea forta pe creditorii tarii sa isi asume pierderile cauzate de imprumuturile ipotecare realizate in moneda straina, fixand francul elvetian cu pana la 20% sub ratele curente.

Planul ar trebui sa "repare" schimbul valutar si sa stabileasca un franc la 180 de forinti, iar un euro la 250 de forinti, pentru rambursarea anticipata a unor credite ipotecare in monede straine, a precizat Janoz Lazar, liderul partidului de guvernamant, intr-o conferinta de presa, in estul Ungariei.

Propunerea va fi discutata de catre cabinet, pe 11 septembrie
, iar decizie ar putea fi luata chiar a doua zi, conform unui purtator de cuvant al partidului.

"Acest lucru inseamna pierderi grave pentru sistemul financiar si ar pune, de asemenea, forintul sub presiune", a tinut sa precizeze attila Vago, analist in cadrul Concorde Securities, din Budapesta.

Acesta este de parere ca s-ar pune presiune pe forint din doua planuri. In primul rand, pentru ca o asemenea masura ameninta stabilitatea sistemului bancar si pentru care va crea o cerere subita de valuta straina.

Mai multe tari, din Europa de Est, inclusiv Ungaria si Polonia, se lupta sa contracareze efectele generate de aprecierea francului, care a crescut cu pana la 50%, fata de valorile inregistrate acum cinci ani.

Doua treimi din creditele ipotecare din Ungaria si 54% din creditele imobiliare poloneze sunt acordate in franci, iar sumele reprezinta 16% respectiv 10% din produsul intern brut, potrivit datelor UBS Wealth Management, citate de Bloomberg.

Planul reprezinta cele mai recente eforturi ale autoritatilor ungare pentru a aborda situatia dificila in care se afla debitorii, pusi in fata obligativitatii rambursarii unor rate uriase.

Actiunile se prabusesc

Indicele de referinta BUX a scazut cu 4,2 la suta, la ora 01:14 din Budapesta, cea mai mare pierdere inregistrata astazi printre cei 90 de indici de capital de la nivel mondial, analizati de Bloomberg.

Actiunile OTP Bank Nyrt, cel mai mare creditor din Ungaria, au scazut de la 7,7% pana la 7,4%, respectiv la valoarea de 3,880 forinti.

In ceea ce priveste cursul de schimb, forintul a scazut cu 1,3%, pana la valoarea de 230 de forinti/franc. Moneda nationala a Ungariei s-a depreciat si in raport cu euro, pana la cursul de 280,2 forinti/euro, cel mai slab curs inregistrat, din 10 ianuarie.

Francul a inregistrat noi recorduri, comparativ cu monedele din regiune, pe masura ce investitorii s-au refugiat in moneda elvetiana, ingrijorati de evolutia crizei din Statele Unite si de faptul ca in zona euro, criza datoriilor suverane este departe de a se fi sfarsit.

In cazul in care toti debitorii ar fi capabili sa isi ramburseze imprumuturile, planul ar putea cauza o pierdere de 400 miliarde de forinti, echivalentul a 2 miliarde de dolari, pentru OTP, care ar fi nevoita sa ia masuri, asa cum subliniaza un broker citat de Bloomberg.

"Noi nu credem ca aceasta propunere va fi pusa in aplicare in forma sa actuala si ne asteptam al anumite conditii", mai spune reprezentantul agentiei de brokeraj, adaugand ca cel mai probabil scenariu vizeaza costuri de pana la 60 de miliarde de forinti, pentru OTP.

Investitorii ar trebui sa fie atenti si sa "stea departe de obligatiunile in forinti", in contextul in care riscurile ca guvernul sa puna in aplicare acest plan, in pofida impactului asupra bancilor, au crescut, subliniaza Simon Quijano-Evans, economist in cadrul ING.

Asociatia bancara din ungaria nu a fost consultata in ceea ce priveste propunerea, a precizat consilierul grupului de lobby al membrilor seniori, Janos Muller.

Reprezentantii OTP si Michael Palzer, purtatorul de cuvant de la Raiffeisen Bank International AG, au refuzat sa comenteze.

Planul ar putea reduce in mod semnificativ vulnerabilitatea economica a Ungariei, a recunoscut purtatorul de cuvant al premierului Viktor Orban. In plus, daca va fi adoptat, planul ar putea ajuta nu mai putin de 3000.000 de debitori, din cei 1,5 milioane de imprumutati care au contractat credite in valuta.

#credite, #credite franci, #euro, #franc, #imprumut franci, #masuri franc, #ungaria, #ungaria forint , #stiri Otp Bank