Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Impreviziunea - un colac de salvare pentru toti cei care au credite la banca

Impreviziunea - un colac de salvare pentru toti cei care au credite la banca
Mecanismul impreviziunii, altfel spus ideea de a cere reechilibrarea unui contract in care o parte ajunge in ruina, in timp ce cealalta parte prospera pe ruinarea sa, este aplicabil tuturor tipurilor de contracte de credit, indiferent de moneda in care s-a facut imprumutul, indiferent de valoarea acestuia.

Impreviziunea se aplica inclusiv celor care au facut credite prin programul Prima Casa, chiar daca acestia s-au vazut discriminati prin Legea darii in plata, care i-a exclus din start.

In contextul Legii nr. 77/2016 privind darea in plata si al proiectului de lege pentru conversia creditelor in franci elvetieni, numerosi romani s-au plans ca sunt discriminati de prevederile acestora.

Legea darii in plata se aplica doar celor care au facut credite imobiliare si s-au imprumutat de maximum 250.000 de euro (echivalentul in lei al acestei sume), iar legea conversiei creditelor, daca ar fi intrat in vigoare in forma votata, asa cum se astepta, se adresa doar celor imprumutati in franci elvetieni.

Practic, la momentul dezbaterilor pe aceste legi, romanii imprumutati in programul Prima Casa, ori cei cu credite in alte monede si care depasesc anumite praguri sau care sunt garantate cu alte tipuri de bunuri s-au vazut exclusi prin aceste initiative.

Mai ales ca Legea nr. 77/2016 prevede expres faptul ca nu se aplica celor cu Prima Casa, iar numarul celor imprumutati prin acest program devine de la un an la altul tot mai mare.

Prin Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) nr. 623/2016, Curtea nu numai ca s-a pronuntat cu privire la unele aspecte de constitutionalitate ale Legii privind darea in plata, dar a pus in lumina un mecanism juridic ca un colac de salvare pentru toti cei imprumutati: impreviziunea, altfel spus ideea de reechilibrare a unui contract in care o parte a ajuns sa se ruineze, in timp ce cealalta parte face profit pe ruina sa (daca ar fi sa definim acest mecanism juridic in cuvinte putine si cat se poate de clare).

Impreviziunea se aplica tuturor tipurilor de contracte care presupun prestatii esalonate in timp, asadar tuturor tipurilor de contracte de credit.

In mecanismul ei de functionare nu exista praguri de la care se aplica solutii si praguri pana la care nici nu se deschid discutiile. In impreviziune exista doar ideea de echitate si de buna-credinta, in mod traditional.

Ca exemple concrete, putem spune ca reechilibrarea contractelor poate fi ceruta de cei care au incheiat:
contracte de credit in programul P ...citeste mai departe despre "Impreviziunea - un colac de salvare pentru toti cei care au credite la banca" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1071 ori
Citeste mai multe desprecredite banca instanta