De aproape 20 de ani, industria producatorilor de medicamente din Romania este 'rupta' intre doua axiome opuse: pe de o parte, consumul de medicamente din tara noastra este mai mic decat media europeana si cea mondiala - ceea ce ar trebui sa duca la cresterea cifrei de afaceri - pe de alta parte, plata de la CAS este inceata, lista de medicamente compensate se tot schimba, iar ministrii sanatatii si-au tot schimbat optica cu privire la cea mai buna abordare asupra actului medical, eficientizarii sistemului si asigurarii personalului calificat - toate cu efecte negative asupra actului de sanatate si rezultatelor financiare in domeniu.
Acesti factori afecteaza in masuri diferite producatorii romani de medicamente, importurile, distributia, farmaciile si spitalele. Profitabilitatea celor mai importanti jucatori din piata este in continuare ridicata. In anii urmatori, indiferent de competitia in domeniu, cifra de afaceri a liderilor de piata va creste, iar profitabilitatea se va pastra la nivel ridicat, sustine Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.
Decizia gigantului Glaxo SmithKline de a inchide fabrica Europharm de la Brasov a fost luata la mijlocul anului 2013, va avea finalitate in 2015 si a facut ca firma sa dispara din clasamentul anului 2013, fata de locul 2 ocupat de fabrica in anul 2012. In rest, nu au fost miscari spectaculoase, fabricile "de traditie" Terapia, Antibiotice si Zentiva (fostul Sicomed) ocupand din nou locurile de frunte in acest top, a subliniat... mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 15:12
Directorul Pharmacyclics a devenit miliardar, dupa ce pretul actiunilor companiei pe care o conduce s-a triplat intr-un an. Ce se ascunde in spatele miracolului? Producatorul dezvolta un medicament impotriva cancerului, care nici nu a ajuns inca pe piata.
Medicamentul produs de Pharmacyclics se numeste ibrutinib si actioneaza prin inhibarea unei enzime care sustine dezvoltarea cancerului, cu o rata de succes la 68% din cei 116 pacienti testati, scrie Bloomberg. Daca aceste teste se vor dovedi corecte, iar medicamentul sigur, el va putea fi administrat fara chimioterapie.
Cat de valoros este leacul impotriva cancerului
In cazul in care medicamentul va fi aprobat, el ar urma sa intre pe piata in 2014 - 2015 si va genera venituri anuale de pana la cinci miliarde de dolari.
Pentru distributia sa, Pharmacyclics ar urma sa incheie un parteneriat cu Johnson & Johnson. Cunoscuta companie ar veni cu o investitie de 975 de milioane de dolari si ar primi jumatate din profitul global.
Companie farmaceutica a avut venituri de 103 milioane de dolari in trimestrul al treilea din 2012, dupa ce, cu doar un an in urma, veniturile se cifrasera la doar 37.000 de dolari.
Omul de afaceri detine aproape 20% din Pharmacyclics, pentru care a platit 42 de milioane de dolari. In prezent, actiunile valoreaza 975 de milioane de dolari.
Averea totala a americanului este cifrata in acest moment la 1,2 miliarde de dolari, dupa ce a castigat sute de milioane prin investitii in... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 07:15
Piata de medicamente a crescut in 2011 cu 12,4%, la 10,82 miliarde lei (2,55 miliarde euro) fata de anul precedent.
Pe segmente, ratele de crestere in lei au fost de 8,1% pentru medicamentele pe baza de reteta (Rx) in farmacii, la 7,90 miliarde lei, inferioara cresterii de 15,2% pentru medicamentele fara prescriptie (OTC), la 1,49 miliarde lei, potrivit unei analize realizata de compania Cegedim.
Cresterea pentru spitale a fost de 39,9%, la 1,42 miliarde lei, primul factor care a contribuit la aceasta crestere fiind decizia de a muta unele produse din programele nationale de sanatate din farmacii in spital.
In ultimul trimestru din 2011, valoarea totala a medicamentelor eliberate s-a ridicat la 3,01 miliarde lei, in crestere cu 29,6% fata de trimestrul 4 din 2010.
Medicamentele pe baza de reteta (Rx) au atins o valoare de 2,14 miliarde lei, in crestere cu 22,9%. Medicamentele fara prescriptie (OTC) au atins o valoare de 0,44 miliarde lei, in crestere cu 37,2%, iar segmentul de spital a atins 0,43 miliarde lei, in crestere cu 64,6% fata de trimestrul 4 din 2010.
Ierarhia principalelor zece corporatii pentru ultimele 12 luni se mentine comparativ cu trimestrul anterior, pe podium fiind Sanofi (inclusiv Zentiva si Sanofi-Pasteur), cu vanzari de 873,8 milioane.lei, urmata de Hoffmann La Roche, cu 863,5 milioane.lei si Novartis, cu 732,8 milioane.lei. mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 20:35
Producatorii internationali de medicamente vor sa plateasca noua taxa impusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dar nu la nivelul impus de Guvern, care ar aduce pierderi de circa 200 de milioane de euro industriei de profil. "Noi suntem foarte de acord cu aceasta taxa de clawback. Am pus bani deoparte pentru a plati aceasta taxa. Dar vrem ca ea sa fie modificata pentru a putea fi sustenabila. Ea trebuie legata de bugetul real, nu de cel fictiv", a declarat, la Interviurile Gandul, Sorin Popescu, seful grup Comunicare Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sunt obligati sa plateasca, conform OUG 77, care a intrat in vigoare pe 1 octombrie, trimestrial, o taxa calculata prin aplicarea unui procent asupra cheltuielilor cu medicamentele care depasesc bugetul alocat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). "De exemplu, daca intr-un trimestru statul aloca pentru consumul de medicamente un buget de 100 de milioane de lei iar consumul real este de 150 de milioane de lei, valoarea procentului pe care o societate va avea obligatia de a o achita catre stat este de 33% din vanzari", a explicat recent Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii.
Veniturile din noua taxa acopera fie creditul de angajament luat in vara, fie fraudele din sistem. Statul ar urma sa incaseze din aplicarea acestei taxe venituri suplimentare de 1,7 miliarde de lei anul viitor, conform... mai mult
Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 11:50
Piata romaneasca de medicamente a crescut in primul semestru, fata de aceeasi perioada din 2009, cu 15,4% in lei, la 4,88 miliarde lei, si cu 17,6% in moneda europeana, la 1,17 miliarde euro, evolutie sustinuta de vanzarile prin farmacii, in special de medicamente eliberate pe baza de reteta, precizeaza Mediafax.In volum, piata a urcat usor, cu 0,8%, la 240,4 milioane unitati, potrivit celui mai recent raport al firmei de cercetare a pietei IMS Health Romania, furnizat agentiei MEDIAFAX.
Pe canale de distributie, in timp ce piata farmacilor a consemnat o crestere in volum de 2%, la 223,2 milioane unitati, pe cea a spitalelor se observa o scadere de 12,4%, la aproximativ 17,2 milioane unitati.
In valoare, vanzarile prin farmacii au crescut in primele sase luni cu 18,4%, la 4,36 miliarde lei, dar cele catre spitale au scazut cu 5%, la 519 milioane lei.
Exprimate in moneda europeana, vanzarile prin canalul de retail s-au majorat cu 20,7%, la 1,05 miliarde euro, iar cele catre de spitale au coborat cu peste 3%, la 125 milioane euro.
Pe segmente, valoarea vanzarilor de produse cu prescriptie s-a plasat la 4,33 miliarde lei (1,04 miliarde euro), in avans cu 17,4%, iar a celor de medicamentele fara reteta la 545,3 milioane lei (131,5 milioane euro), cu 1,3% mai mari fata de primele sase luni ale anului trecut.
In volum, segmentul medicamentelor cu prescriptie a crescut cu 2,5% in primul semestru din acest an, la 175,4 milioane unitati, dar cel al produselor fara prescriptie... mai mult
Marti, 10 August 2010, ora 13:46
Premierul Emil Boc a declarat, joi, ca Antibiotice Iasi va fi factor extrem de competitiv pe piata europeana si a reamintit ca fabrica ieseana va fi nucleul greu al companiei farmaceutice nationale care va fi infiintata, transmite corespondentul NewsIn."Noi mai avem cativa ani in care beneficiem de fonduri europene, dupa care vom fi fata-n fata cu competitia adevarata din UE. Trebuie sa fim pregatiti inca de pe acum pentru aceasta competitie.
Din aceasta perspectiva, eu vad in Antibiotice Iasi un factor extrem de puternic competitiv pe piata europeana si care sa fie unul din actorii importanti din Romania si Uniunea Europeana", a spus Emil Boc, intr-un discurs tinut in fata angajatilor de la unitatea ieseana.Premierul a reamintit ca Guvernul are in analiza un plan pentru infiintarea unei companii farmaceutice nationale, primul pas fiind comasarea Unifarm si Oficiului Central de Stocare pentru Situatii Speciale. Ulterior, afirma Boc, nucleul greu al companiei va deveni Antibiotice SA prin preluarea actiunilor pe care le are Ministerul Sanatatii.
Potrivit lui Boc, compania farmaceutica va fi un obiectiv strategic national.Premierul a asigurat conducerea Antibiotice SA de disponibilitatea Guvernului de a sprijini dezvoltarea fabricii iesene.
Primul ministru a facut, joi-dupa amiaza, o scurta vizita la producatorul de medicamente, ocazie cu care s-a intalnit cu conducerea si angajati ai companiei.Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi (ATB) a incheiat anul 2009 cu un... mai mult
Joi, 18 Martie 2010, ora 18:44
Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) a obtinut anul trecut un profit net de 20,08 milioane lei (4,7 milioane lei), dupa pierderile raportate pentru 2008, in conditiile in care a sustinut vanzarile prin cheltuieli de marketing mai mari, arata datele publicate vineri. In 2008, compania a inregistrat pierderi de 21,33 milioane lei, in urma deprecierii leului si adoptarii unor reglementari defavorabile in domeniul sanatatii.Din profitul din 2009, 6,06 milioane lei au reprezentat venituri din actualizarea portofoliului de actiuni detinute la firme listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Biofarm a raportat pentru 2009 o crestere a vanzarilor cu 4,45% si un declin al vanzarilor in unitati cu 4,95%, in conditiile in care piata romaneasca a cazut pe ansamblu cu 9,12%.
Compania a precizat ca a facut anul trecut eforturi suplimentare de promovare, cheltuind 16,6% din vanzarile nete pentru marketing si vanzari, fata de 15,4% in 2008.
La finalul anului trecut, Biofarm avea un portofoliu de 167 de produse, fiind lider de piata pe 10 arii terapeutice.
Biofarm Bucuresti are un capital social de 109,48 milioane lei, divizat in 1,09 miliarde actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei.
Potrivit ultimei raportari, SIF5 Oltenia controla 17,43% din actiunile Biofarm, SIF Banat-Crisana - 15,35%, SIF Moldova - 11,46%, in timp ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) detine 1,04% din capital.
Compania are o capitalizare de 229,9 milioane lei (55,7 milioane... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2010, ora 23:57