Boc: Guvernul va acorda Companiei Farmaceutice statutul de societate de interes strategic national

Joi, 18 Martie 2010, ora 17:03
1815 citiri
Boc: Guvernul va acorda Companiei Farmaceutice statutul de societate de interes strategic national

Guvernul va infiinta, prin hotarare, Compania Farmaceutica Romana, in care producatorul de medicamente Antibiotice Iasi (ATB) va reprezenta nucleul central, si va acorda noii structuri statutul de societate de interes strategic national, cu toate facilitatile aferente, a declarat, joi, premierul Boc.

El a vizitat laboratoarele Antibiotice Iasi, asigurand conducerea companiei ca autoritatile vor asigura sprijin pentru modernizarea unitatii, obtinerea licentelor si tehnologizare, informeaza Mediafax.

Premierul a amintit totodata intentia Guvernului de a infiinta Compania Farmaceutica Romana, precizand ca viitoarea structura va avea statut de interes strategic national.

"Guvernul are in analiza un plan care sa vizeze infiintarea unei companii farmaceutice nationale, in care nucleul central si greu sa fie Antibiotice.

Prima data ar urma sa se infiinteze aceasta companie printr-o hotarare de guvern, prin comasarea in principal a Unifarm si Oficiului Central de Stocare pentru Situatii Speciale, urmand ca, dupa aceea, actiunile Ministerului Sanatatii sa fie preluate, astfel incat Antibiotice sa devina structura de forta a acestei companii nationale", a spus Boc.

Guvernul a anuntat, in urma cu un an, ca intentioneaza sa infiinteze Compania Farmaceutica Romana, care sa includa Antibiotice Iasi, Sanevit Arad, Unifarm si departamentele de vaccinuri din cadrul Institutului Cantacuzino de la Bucuresti si Iasi.

In 2008, Antibiotice a fost lansata la privatizare prin licitatie cu strigare, procedura anulata insa in urma unei anchete a Comisiei de Sanatate din cadrul Camerei Deputatilor.

Ulterior, pachetul majoritar de actiuni detinut de stat a fost trecut din administrarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului in cea a Ministerului Sanatatii.

Antibiotice Iasi estimeaza pentru acest an afaceri in urcare cu 9,2%, la 240 milioane lei, si un profit net de 14,7 milioane lei, mai mare cu 20,7%, ca urmare a aplicarii un plan de masuri privind reducerea cheltuielilor si cresterea rentabilitatii.

Anul trecut, Antibiotice a inregistrat o cifra de afaceri de 219,75 milioane lei, in crestere cu 2%, comparativ cu 2008, in timp ce profitul net s-a plasat la 12,17 milioane lei, valoare cu 15,1% peste castigul din anul precedent.

Potrivit datelor firmei de analiza si studii de piata Cegedim, Antibiotice a avut anul trecut o cota de 2,5% din piata farmaceutica si se plaseaza pe locul 11 in clasamentul companiilor locale de medicamente.

Ministerul Sanatatii detine 53,02% din actiunile Antibiotice, iar SIF Oltenia controleaza 10,09% din titluri. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#boc, # guvern, # societate, # interes, # strategic , #stiri Antibiotice Iasi