Epoca gigantilor pe piata pharma? Pfizer ar da si 100 miliarde de dolari pe AstraZeneca

Luni, 28 Aprilie 2014, ora 13:28
2137 citiri
Epoca gigantilor pe piata pharma? Pfizer ar da si 100 miliarde de dolari pe AstraZeneca

Pfizer, cel mai mare producator american de medicamente, a confirmat luni ca este interesat sa preia grupul AstraZeneca, numarul doi in Marea Britanie, intr-o tranzactie de 58,8 miliarde lire sterline (98,7 de miliarde de dolari).

Daca se va materializa, preluarea AstraZeneca de catre Pfizer va fi una dintre cele mai mari tranzactii realizate vreodata in industria farmaceutica, transmite Bloomberg si, bineinteles, va reface si raportul de forte pe piata pharma. De asemenea, un alt gigant s-ar putea naste daca Allergen va accepta sa fie preluata de catre Valeant Pharmaceuticals International, in schimbul sumei de 47 de miliarde de dolari.

Pfizer a lansat in luna ianuarie o oferta de preluare pentru AstraZeneca la pretul de 46,61 lire pe actiune, insa compania britanica a refuzat sa intre in negocieri.

Pretul oferit la inceputul anului de grupul american este cu 14% peste cotatia bursiera a AstraZeneca de la finalul sedintei de vineri.

"O fuziune intre Pfizer si AstraZeneca ar creste abilitatea companiilor de a genera valoare pentru actionari si ar aduce un portofoliu extins de tratamente importante pentru pacienti. O posibila combinare cu AstraZeneca se aliniaza structurii actuale a Pfizer si sprijina in totalitate strategia de a construi o afacere de talie mondiala", a declarat intr-un comunicat directorul general al Pfizer, Ian Read.

Tranzactia ar crea cea mai mare companie din domeniul sanatatii la nivel global dupa venituri.

Pfizer a inregistrat anul trecut venituri de 51,5 miliarde de dolari, in scadere cu 6% fata de 2012, si un profit net de 22 miliarde de dolari, in urcare cu 51% in principal datorita vanzarii diviziei Zoetis.

AstraZeneca a incheiat anul 2013 cu venituri de 25,7 miliarde de dolari, in scadere cu 8%, si un profit net de 6,3 miliarde de dolari, mai mic cu 27%.

In acest an au fost anuntate fuziuni si achizitii in valoare totala de 127 miliarde de dolari in sectorul farmaceutic, potrivit datelor Bloomberg.

Producatorul Botox a primit o oferta de preluare de 47 de miliarde de dolari

De asemenea, compania canadiana Valeant Pharmaceuticals International si investitorul Bill Ackman ofera 47 de miliarde de dolari pentru compania Allergen, producatorul Botox, propunere care ar putea duce la formarea unuia dintre cele mai mari grupuri farmaceutice la nivel mondial, relateaza Reuters.

Allergan fabrica produsul neurologic Botox, utilizat in tratarea unor boli asociate cu supraactivitatea musculara. Compania detine marcile de medicamente Botox Cosmetics si Vistabel, folosite la atenuarea ridurilor.

Oferta, daca va fi acceptata, va reuni doua companii farmaceutice de dimensiuni medii, cu experienta in domeniul produselor de ingrijire a pielii si a ochilor.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#venituri Pfizer, #preluare Pfizer AstraZeneca, #producator medicamente, #industria farmaceutica , #Stiri Companii