Grupul RCS&RDS este aproape de achizitia PCNET

Vineri, 13 August 2004, ora 14:51
1394 citiri

Fondul Roman Post Privatizare (FRPP) si omul de afaceri Mihai Batraneanu sunt in negocieri avansate pentru a vinde furnizorul de servicii de Internet PCNET, principala companie interesata de achizitie fiind concernul RCS&RDS.Procedurile pentru vanzarea PCNET au inceput in urma cu aproape un an, printre companiile aflate in cursa pentru preluare numarandu-se si Astral Telecom, celalalt mare jucator de pe cablu TV.

Operatorul de telefonie RomTelecom a intentionat de asemenea sa cumpere PCNET, insa planurile au fost amanate din cauza procesului de restructurare inceput de grupul elen OTE in cadrul companiei de telefonie. "Vrem sa vindem catre Vivendi", spunea acum cateva luni Mihai Batraneanu, fondatorul PCNET.

In cele din urma, cea mai buna oferta pentru preluarea companiei a venit de la RCS&RDS. In cadrul negocierilor de vanzare, valoarea PCNET a fost evaluta la circa 10 milioane de dolari, spun sursele citate.

Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii PCNET, FRPP si ai RCS&RDS nu au dorit sa comenteze informatiile privind negocierile pentru vanzarea PCNET. Conform surselor citate, o intelegere finala privind termenii tranzactiei urmeaza sa fie semnata in saptamanile urmatoare. Tranzactia va trebui aprobata apoi de Consiliul Concurentei.

In prezent, FRPP detine circa 75% din actiunile companiei, Mihai Batraneau, director general pana in prezent, in jur de 20%, restul apartinand unor actionari mai mici. Sursele citate spun ca omul de afaceri Mihai Batraneanu nu va mai ramane in structurile noii companii, nici ca actionar, nici in vreo functie de conducere.

PCNET, infiintata in 1993, aduce concernului RDS&RCS un plus pe partea de servicii de acces la Internet si pe segmentul comunicatii de voce. Compania are in jur de 80.000 de clienti pentru servicii Internet, cea mai mare parte pentru servicii dial-up si aproape 2.000 pe partea de broadband (fibra optica).

Pe segmentul serviciilor de voce (in special carduri pre-paid) PCNET are o cota de piata estimata la 40%. Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 6,7 milioane de dolari si un profit operational inainte de amortizare (EBITDA) de 600.000 de dolari, iar anul acesta estimarile arata incasari de 9 milioane de dolari si profit EBITDA de 1,5 milioane de dolari.

FRPP a devenit actionar majoritar al companiei PCNET in 1999, prin majorari de capital in valoare de 4 milioane de dolari, iar inceperea procedurilor de vanzare, anul trecut, se datoreaza maturizarii investitiei.

FRPP este unul din cele mai importante fonduri de investitii din Romania, cu investitii care totalizeaza aproximativ 50 de milioane de dolari in 12 companii romanesti incepand cu 1996.

Printre companiile in care fondul a investit se numara Sicomed Bucuresti (medicamente), Artic Gaesti (electrocasnice), IRIDE Business Park (centru de afaceri), Continental (lant hotelier), PCNET (telecom) sau Vitalgaz (distributie de gaze).

Ultimul exit (vanzare de actiuni) al fondului a fost vanzarea participatiei in IRIDE Business Park, in urma cu circa doua luni. Valoarea totala a tranzactiei de vanzare a IRIDE a fost de 40 de milioane de euro.

La fel ca si in cazul PCNET, strategia generala a fondului este de a identifica companii cu perspective de crestere, de a le sustine financiar prin majorari de capital sau imprumuturi si de a le vinde apoi, in castig, catre un investitor strategic.

RCS&RDS este detinuta de altfel tot de fonduri de investitii, EPIC (Austria) si Qudrant (SUA) avand un pachet de 30% din actiunile companiei. Ei ar putea dori la un moment dat sa vanda, la fel cum a facut FRPP in cazul PCNET. Fondul de investitii AIG New Europe FUND detine aproximativ un sfert din actiunile Astral Telecom.

Oricum, efervescenta continua pe piata CATV, estimata la peste 300 de milioane de dolari de analistii companiei americane IDC, citati de EITO (European Information Technology Observatory). Intre RCS&RDS si Astral se da de altfel in ultimii ani o lupta intensa pentru pozitia de lider al pietei de CATV. In 2000, Astral a cumparat Kappa si a devenit numarul unu pe piata.

In replica, RCS&RDS a preluat, in 2002, TerraSat (10 milioane de dolari, platiti 4,5 milioane in cash si restul in actiuni) si a recastigat locul unu. La inceputul acestui an, cei doi mari rivali s-au unit pentru a cumpara FX Communications, pentru circa 16 milioane de dolari (55% Astral, 45% RDS&RCS).

In urma acestei miscari, raportul de pe piata CATV s-a echilibrat, Astral si RCS&RDS detinand acum pozitii relativ egale pe piata, avand fiecare cote de circa 24 - 25%.

Consolidarea pietei este necesara pentru ca fiecare operator de cablu are nevoie are nevoie de o masa critica de clienti pentru a oferi servicii integrate de cablu TV, Internet si telefonie fixa.

In prezent, in afara discutiilor RCS&RDS pentru a prelua PCNET, Astral discuta pentru a prelua Cable Vision of Romania, compania de servicii CATV prin cablu subteran, achizitie care ii va duce o cota de piata suplimentara de 2% pe CATV.

Numarul trei pe piata locala de CATV, UPC a anuntat de asemenea ca intentioneaza sa faca achizitii strategice anul acesta. Presedintele UPC Central Europe, Nimrod Kovacs, a spus ca societatea-mama, Liberty Media, are destule fonduri pentru achizitii si ca va cauta sa se extinda pe toate pietele din Est, inclusiv Romania.

UPC a fost interesata sa investeasca si in operatorul FX Communications, insa s-a retras pana la urma din aceasta tranzactie.

Intre timp, GED Capital, compania care administreaza FRPP, se afla in plin proces de ridicare a unui nou fond de investitii de 100 de milioane de euro pentru Romania si Bulgaria. Acesta va investi probabil in acelasi gen de companii, pentru a iesi apoi din joc in mometnul in care business-ul ajunge la maturitate.

Caja Madrid, una din cele mai importante banci spaniole, si grupul financiar austriac Bank Austria Creditanstald vor finanta cu 20 de milioane de euro ridicarea fondului. Restul banilor vor proveni atat de la investitori privati cat si de la institutii financiare internationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau IFC - ramura de investitii a Bancii Mondiale.

Noul fond va cauta sa investeasca de la 3 la 10 milioane de euro in companii cu potential de crestere, durata medie a investitiei urmand sa fie de cinci ani.

Sursa: Ziarul Financiar