Distribuitorii de medicamente isi insanatosesc cifra de afaceri. Spitalele, in agonie

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 11:30
4174 citiri
Distribuitorii de medicamente isi insanatosesc cifra de afaceri. Spitalele, in agonie

Piata de medicamente din Romania a depasit cu succes perioada de criza, cu scaderfi usoare in volumul de vanzari. Anul acesta, reprezentantii celor mai mari companii de profil sunt increzatori si se asteapta la o revenire in perioada urmatoare, mai ales ca in 2012 cifrele de afaceri au fost in crestere.

Cresterea cifrelor de afaceri a distribuitorilor de medicamente este usoar paradoxala in contextul in care acestia graviteaza in jurul unitatilor spitalicesti, institutii aflate la limita colapsului financiar. Insa, aceiasi distribuitori au incredere in sistem si sunt optimisti.

"Odata cu modernizarea si eficientizarea functionarii sistemului sanitar, Romania se va alinia treptat la consumul per capita al regiunii sau chiar se va apropia de media europeana. Acest fapt lasa inca loc unei perspective interesante de crestere in viitorul nu prea indepartat", estimeaza Elena Pop, CEO ADM Farm.

Compania pe care o conduce si-a crescut cifra de afaceri anul trecut pana la 210 milioane de lei, si s-a mentinut pe locul sase, cu aproximativ 6% cota de piata, in topul celor mai mari distribuitori de medicamente din Romania.

Pentru anul acesta, ADM Farm vizeaza ascensiunea pe pozitia cinci in clasament si continuarea investitiilor incepute de anul trecut, cand compania a inaugurat un nou sediu la Brasov, in urma unei investitii de 100.000 de euro.

"Pentru 2013 ADM Farm si-a mai propus relocarea celor doua mari centre logistice din afara Bucurestiului: Timisoara si Cluj, in perspectiva extinderii spatiului proriu de depozitare si a spatiilor dedicate serviciilor logistice oferite catre terti", explica Elena Pop. Prin extinderea prognozata a serviciilor logistice furnizate catre terti, reprezentantii ADM Farm estimeaza o crestere a numarului de posturi de agenti livratori cu cel putin 10%.

In urmatorii ani, ADM Farm isi propune sa isi consolideze pozitia in distributia de produse farmaceutice si parafarmaceutice din Romania, obiectivul principal fiind respectarea parteneriatelor cu cei peste 120 de producatori si cei peste 6000 de clienti, carora le furnizeaza cca 5500 de produse si servicii.

Piata medicamentelor, evaluata la aproape 3 miliarde de euro

Pe piata distribuitorilor de medicamente, evaluata la mai mult de 2,6 miliarde de euro, ADM Farm concureaza cu Mediplus, Farmexpert, Farmexim, Fildas, Polisano si Europharm Distributie.

Mediplus Exim, cel mai mare distribuitor de medicamente de pe piata locala de profil, face parte din grupul A&D Pharma. In acelasi grup mai sunt incluse farmaciile Sensiblu si o divizie de marketing & vanzari. De la infiintarea companiei, in 1997, cifra de afaceri a crescut constant. La inceputul anilor 2000 Mediplus avea o cifra de afaceri de aproximativ 30 milioane de euro, iar in 2011, afacerile inregistrau o crestere de peste 200%, pana la 637 milioane de euro.

Farmexpert are, in prezent, contracte cu 170 de producatori si cu peste 3.400 de farmacii. Anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 445 de milioane de euro.

Farmexim, un alt jucator important pe piata distribuitorilor de medicamente, a avut o cifra de afaceri de circa 250 milioane de euro, anul trecut. Pentru acest an, distribuitoriul de medicamente, controlat de omul de afaceir Ovidiu Buluc, asteapta o crestere a marjei de profit de 1,5%, comparativ cu anul trecut. Reprezentantii Farmexim sustin ca perioada 2013-2017 va fi una de consolidare.

Spitalele din Romania, in coma

Medicii, dar si restul personalului din sistemul sanitar, ameninta din iulie cu proteste, greve si chiar demisii, din cauza salariilor mici, a conditiilor de lucru si a modului in care sunt tratati angajatii din Sanatate in Romania.

Anuntul privind protestele personalului medico-sanitar a fost facut, miercuri, de presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae, care a spus ca vorbeste in numele tuturor organizatiilor profesionale din sistem. Medicii reclama, in primul rand, salariile mici - echivalentul a 200 de euro pe luna pentru un rezident si, respectiv, 500 de euro in cazul unui specialist.

Sistemul sanitar din Romania a fost criticat in repetate randuri, dar o solutie viabila intarzie sa apara. Producatorii acuza, printre altele, timpul extrem de lung de decontare si arieratele cu valori impresionante. Reducerea acestora ar fi cu siguranta de un mare ajutor acordat intreg sistemului de distributie si retail pe piata de medicamente, crede Elena Pop.

"Desi se vorbea in presa de consolidarea pietelor de distributie farma inca din a doua parte a anilor '90, procesul a fost mult intarziat de reformele reale din sistemul sanitar care urmeaza sa plaseze Romania in randul tarilor care se bucura de un sistem de sanatate modern, functional", adauga CEO-ul ADM Farm.

Problemele din sistem

Intr-un articol publicat anterior, Business24 arata ca ministrul Sanatatii i-a avertizat pe directorii de spitale ca managerii de spitale vor fi demisi daca inregistreaza datorii, si mai mult, daca declara in presa ca nu se descurca cu fondurile de la Guvern, vor fi, deasemenea dati afara pentru management defectuos.

Aceasta masura vine in contextul in care autoritatile au redus veniturile spitalelor. Ministrul Nicolaescu a decis aplicarea unui plafon superior pentru veniturile fiecarei unitati spitalicesti care nu poate fi mai mare de 25% fata de suma contractata anul trecut. Masura se aplica in cazul unitatilor care incheie contracte cu Casele de Asigurari din 2013.

Cu alte cuvinte, managerii spitalelor trebuie sa se descurce cu din ce in ce mai putin bani si risca sa fie demisi din functie, daca nu isi platesc furnizorii la timp. Pentru a face economie, managerii vor reduce costurile si vor cumpara mai putine medicamente. Principalii afectati vor fi tot pacientii.

#distribuitori medicamente, #piata medicamente Romania, #manageri spitale medicamente, #medici romani , #Manageri spitale