Ce afaceri private a distrus criza in Romania

Marti, 26 Februarie 2013, ora 13:08
3058 citiri
Ce afaceri private a distrus criza in Romania
Sursa foto: Jurnalul

Mai mult de 22.600 de companii au intrat in insolventa anul trecut, potrivit Coface Romania. Este un numar record, cu 20% mai mare decat in 2010. Printre aceste companii se regasesc si nume mari din economie, care in perioada de boom erau date ca exemple de succes in antreprenoriat.

Country managerul Coface, Cristian Coman, sustine ca dupa anii de criza companiile din Romania sunt sensibile la socuri si se afla la pragul de sustenabilitate, in pofida indicatorilor pozitivi.

Sursa foto: Coface

De cand a inceput criza, au fost inregistrate mai multe insolvente rasunatoare, in domeniul privat, ale unor branduri care, cel putin aparent, pareau stabile. Printre acestea se numara Pagini Aurii, Minimax Discount, RHS Company, Scoop Computers, Hanil Electronics sau United Euro Distributions.

Pagini Aurii SA realiza ghiduri, carti de telefon in parteneriat cu Romtelecom si detinea motorul de cautare omonim pentru firme, produse si servicii. In ultimii trei ani, cifra de afaceri a companiei a scazut de la 20,9 milioane de lei in 2009, la 11,9 milioane de lei in 2010 si la 14,28 milioane de lei in 2011.

Minimax Discount, compania de retail detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu, cu afaceri de peste 430 de milioane de lei, a intrat in insolventa la cererea proprie. Miliardarul roman nu a avut noroc nici cu Mic.Ro Retail, a doua companie de retail, care a intrat in insolventa la inceputul anului 2012.

RHS Company, specializata in distributia IT, a intrat in insolventa in luna aprilie pentru a-si putea relua activitatea, dupa ce ANAF i-a blocat conturile. Firma a realizat in 2011 o cifra de afaceri de 80 de milioane de euro si deservea branduri precum Microsoft, Hewlett Packard, Cisco, Ibm, Asus, Canon, Toshiba, Sony, LG, Samsung, Lenovo, Kingston, Fujitsu, Apc, Benq, Seagate, Logitech.

Scoop Computers, parte a companiei ABC Data SA, avea ca obiect de activitate distributia IT si a intrat in insolventa tot la inceputul anului 2012. Compania United Euro Distributions, firma de distributie de bauturi a fratilor Ion si Emanuel Dobronauteanu, este un alt exemplu de companie care a intrat in insolventa anul trecut.

Fratii Dorbonauteanu sunt actionari si la producatorul de vinuri Murfatlar, care a intrat in insolventa tot anul trecut. Murfatlar, cel mai mare producator local de vin, inregistrase profit in 2011, dar se pare ca majorarea cifrei de afaceri cu 45 de milioane de lei, pana la 185 de milioane de lei, nu a fost o garantie pentru succesul businessului.

Sursa foto: Coface

Cazuri de insolvente celebre s-au inregistrat si in anii anteriori. De exemplu, distribuitorii de medicamente Relad International si Relad International Pharma, cu o cifra de afaceri cumulata de peste 300 de milioane de euro, au intrat in insolventa in 2010.

Un alt mare jucator din industria farmaceutica, Montero, a intrat in insolventa in acelasi an, din cauza datoriilor foarte mari. In 2010 au mai intrat in insolventa si centrul comercial City Mall, afectat de o datorie de 40 de milioane de dolari catre UniCredit, si complexul imobiliar Green City.

Firma Andromede Decor, cea care detine magazinele de decoratiuni Bam Boo, a intrat in insolventa in 2011. In acelasi an, au avut aceeasi soarta mai multe companii din grupul RTC, printre care si lantul de librarii Diverta.

Topul sectoarelor de activitate cu numar record de insolvente

Pe primul loc in topul sectoarelor de activitate care inregistreaza cele mai multe insolvente se afla comertul cu ridicata, cu amanuntul, constructiile, sectorul hotelier si industria restaurantelor, arata studiul Coface.

Daca in 2010, "Comertul cu amanuntul" inregistra un numar comparabil de insolvente cu sectorul "Comertul cu Ridicata si Distributie", in ultimii doi ani, "Comertul cu amanuntul" s-a detasat, inregistrand 2.512 de insolvente nou deschise in primele noua luni ale anului curent.

Cele mai mari cresteri de insolvente nou deschise in anul 2012 (comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior) s-au inregistrat in sectoarele: Comertul cu Amanuntul (+62%), Tranzactii Imobiliare (+38%), Hoteluri si Restaurante (+48%), Alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor (+35%) si Transporturi (+25%).

"De remarcat este faptul ca erodarea sustenabilitatii financiare a firmelor s-a suprapus in anul 2012 cu o incetinire a ritmului de regenerare a economiei. Astfel, 2012 a fost primul an dupa 2008 care a inregistrat, pe tot parcursul sau, o crestere anuala mai rapida a insolventelor decat cea a firmelor nou inmatriculate. In acest nou context, cunoasterea evolutiei situatiei financiare a principalilor parteneri de afaceri nu mai este o optiune, ci devine imperios necesara", a declarat Iancu Guda, Business Information & Debt Collection Manager, Coface Romania.

Sursa foto: Coface

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#insolvente Romania, #companii insolventa Romania, #insolventa firme Romania , #Companii Romania