Roche: Sistemul prin care producatorii contribuie la bugetul de sanatate ne reduce profitul cu 11%

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 17:10
2130 citiri
Roche: Sistemul prin care producatorii contribuie la bugetul de sanatate ne reduce profitul cu 11%

Introducerea sistemului "clawback", prin care producatorii farmaceutici vor contribui la finantarea bugetului pentru sanatate cu 5%-11% din venituri, va duce la scaderea, in 2009, a profitului Roche Romania cu 11%, a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, directorul general al companiei, Dan Zamonea.

Guvernul a aprobat la inceputul lunii octombrie o ordonanta de urgenta privind introducerea, incepand cu 1 octombrie, a sistemului "clawback", prin intermediul caruia toti producatorii de medicamente care desfac produse pe piata romaneasca trebuie sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma reprezentand intre 5% si 11% din veniturile realizate in urma vanzarii produselor, informeaza Mediafax.

"In cazul nostru, introducerea sistemului de clawback va duce la scaderea profitului companiei cu 11%. Roche sustine accesul a cat mai multi pacienti la terapii inovatoare, asadar vom colabora ca si pana acum cu autoritatile statului in gasirea celor mai bune solutii in acest sens. Speram ca in urma aplicarii acestui sistem resursele financiare aflate la dispozitia sistemului public de sanatate vor creste, iar numarul pacietilor care vor beneficia de medicatie va spori", a explicat Zamonea.

El a adaugat ca, in prezent, compania acopera o parte importanta a tratamentului pacientilor cu hepatita C, sustine testarea gratuita a pacientelor cu cancer la san si analizele de incarcatura virala pentru pacientii cu hepatite cronice si infectie HIV-SIDA.

Anul trecut, reprezentanta din Romania a producatorului elvetian de medicamente a avut un profit de peste sapte milioane lei, in crestere de la 5,65 milioane lei in 2007, potrivit datelor companiei remise Ministerului Finantelor Publice.

Pierderile generate de deprecierea monedei nationale in 2008, precum si alte datorii, au fost acoperite printr-o majorare de capital din partea companiei-mama, cu 174,9 milioane lei (41 milioane euro), la 472 milioane lei.

"In acest an vom inregistra anumite pierderi din activitatea de baza, pe care insa le vom acoperi din alte resurse si prin reducerea cheltuielilor", a adaugat reprezentantul companiei.

In primele opt luni, vanzarile de medicamente Roche Romania s-au plasat la aproximativ 480 milioane lei, in urcare cu circa 30% fata de perioada similara a anului trecut, ceea ce a determinat compania sa revizuiasca in crestere estimarile privind vanzarile (la pret de producator) din acest an, de la 500 milioane lei la 600 milioane lei.

"Ne gasim astazi, dupa opt luni, in situatia de a modifica aceste forecasturi initiale, asadar estimam ca vanzarile totale ale Roche Romania in 2009 se vor situa in jurul a 600 milioane lei. Aceasta crestere a fost sustinuta in principal de medicamentele din portofoliul de oncologie, care au inregistrat cele mai dinamice cresteri fata de anul precedent", a explicat Zamonea.

Initial, reprezentantii companiei au apreciat ca ritmul de crestere a vanzarilor in 2009 se va injumatati, la 5%, pe fondul crizei economice si a deprecierii monedei nationale.

Anul trecut, Roche Romania a fost lider pe piata locala de medicamente cu o vanzari de 520,7 milioane lei si o cota de 7,3%, potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim.

Compania a lansat in acest an, pe piata locala, un medicament pentru poliartrita reumatoida si a extins indicatiile pentru un alt produs.

Referitor la reducerea preturilor in urma aplicarii noi metode de calcul incepand cu 1 aprilie, Zamonea spune ca a permis accesul unui numar mai mare de pacienti la tratament, iar companiile cu o prezenta solida pe piata au putut suporta aceasta scadere mizand pe majorarea vanzarilor in volum.

"Pe de alta parte, aceasta scadere de preturi operata de autoritati la inceputul anului 2009 a dus la aparitia fenomenului de export paralel. Exportul paralel necontrolat ar putea duce la lipsa unor medicamente de pe piata. Din semnalele pe care le primim din piata, medicamentele oncologice ar putea fi expuse unui asemenea risc", este de parere directorul Roche Romania.

Grupul elvetian Roche este prezent in Romania de peste zece ani si activeaza in arii terapeutice precum oncologia, tratamentul anemiei, obezitatii si transplant, avand un portofoliu cu peste 35 de produse.

Roche, cu sediul in Basel-Elvetia, este una din cele mai importante companii farmaceutice bazate pe cercetare si dezvoltare, avand doua divizii Roche Pharmaceuticals si Roche Diagnostics. 

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#indicatii, #medicamente, #producatori, #sanitar, #sistem, #vanzari , #stiri Terapia