Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce a mers bine la BVB in ultimele 10 zile

Ce a mers bine la BVB in ultimele 10 zile


Fondul Proprietatea ramane compania cu cea mai mare valoare de piata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu o cota de 28,99% din piata.

In ultimele 10 zile cea mai mare crestere bursiera a inregistrat-o Impact Developer & Contractor SA, de 21,57%. In topul celor mai mari cresteri, dezvoltatorul a fost urmat de catre Dafora SA Medias (17,82%), Biofarm Bucuresti (11,05%), Electroaparataj SA (9,84%) si Cemacon SA (9,45%).

Topul scaderilor la BVB in ultimele 10 zile este condus de Siretul Pascani (-10,32%), Santierul Naval Orsova (-4,43%), Amonil Slobozia (-3,95%), Socep Constanta (-3,80%) si Alro Slatina (-3,23%).De la inceputul lunii, cele mai mari cresteri le-au inregistrat actiunile producatorului de medicamente Biofarm (14%), cele ale producatorului de bere Bermas Suceava (12,8%), ale grupului austriac Erste (10,1%), ale BRD (9,6%) si ale SIF Transilvania (8,9%)

Top 10 companii - valoare tranzactionata (mii lei)


Sursa: ktd.ro

Evolutia celor mai lichide companii la Bursa in prima jumatate a anului

Cele 24 de societati din componenta indicelui BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de companii tranzactionate pe piata reglementataau, au inregistrat in primul semestru din 2012 un profit net in valoare totala de 3,40 miliarde de lei, cu 2% mai putin decat in perioada similara din 2011, potrivit unei analize realizata de catre societatea de servicii de investitii financiare Prime Transaction.

Insa, cifra de afaceri cumulata a ajuns pana la 14,25 miliarde de lei, in crestere cu 13%, fata de perioada similara a anului trecut.

Cele mai profitabile companii sunt cele din sectorul energetic, precum OMV Petrom (SNP) si Transgaz (TGN), si cele din sectorul financiar, din acestea facand parte Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV) si SIF-urile.

Profiturile SIF-urilor si FP au inregistrat rate de crestere semnificative, cuprinse intre 6% in cazul FP si 578% in cazul SIF Banat-Crisana (SIF1).

Banca Transilvania (TLV) a iesit in evidenta, raportand un profit de 179,6 milioane de lei, intr-un context economic dificil pentru sectorul bancar european si autohton.

Insa, profitul BRD Soc-Gen (BRD) a suferit o contractie cu 88%, pana la 39,35 milioane de lei, din cauza reducerii veniturilor si a cresterii cheltuielilor cu provizioanele.

Societatile din sectorul farmaceutic, Antibiotice (ATB), Zentiva (SCD) si Biofarm (BIO), au raportat afaceri mai mari la jumatatea anului si profituri in crestere, cu exceptia Antibiotice (ATB) care si-a redus profitul.

Transelectrica (TEL) a raportat un profit cu 87% mai mic, de 22,5 milioane de lei, in contextul unor afaceri mai mari cu 8%.

Cum a deschis Bursa astazi

Bursa de la Bucuresti a deschis sedinta in scadere cu 0,32%, intr-o piata in care au fost realizate tranzactii de doar 133.000 de lei, cu actiuni emise de 15 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

Piata a continuat, astfel, sa se corecteze usor, pentru a doua sedinta consecutiv, dupa cinci sesiuni in care a crescut cu aproape 2,7%.

BVB a debutat luni cu o scadere de 0,20% a indicelui BET, cel al celor mai lichide 10 actiuni. BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare plus Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,19%.

BET-C, indicele compozit al pietei, a scazut cu 0,06%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2064 ori