Legea care se ocupa de practicile abuzive ale bancilor si care ar trebui sa-i protejeze pe consumatori este pe cale sa fie schimbata, afectand negativ miile de debitori care au ajuns sa fie executati silit din cauza impovararii prin metode neloiale.
Inca din anul 2010, de la celebra ordonanta de urgenta 50/2010, care transpunea in dreptul intern reglementarile si armonizarea legislatiei internationale europene a tuturor contractelor de credit incheiate cu creditorii bancari, au fost o serie de amendamente la legea 193/2000, lege ce reglementeaza in mod direct ce inseamna o practica abuziva cat si clauza abuziva, ce in cele din urma au dus catre o favorizare efectiva a bancilor, in urma mai multor partide de lobby strategic pe langa ordonatorii de legi din Romania.
Tot ce trebuie sa stim despre executarea silita a locuintelor - Sfatul avocatului
Astfel, in 2013, odata cu intrarea in vigoare a codului de procedura civila, s-au modificat si anumite legi conexe, precum legea ...citeste mai departe despre "Legea care-i lasa pe clientii bancilor cu buza umflata - Sfatul avocatului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 15:37
Euronet Services, filiala din Romania a Euronet Worldwide, a achizitionat 200 de bancomate de la Banca Comerciala Carpatica, dublandu-si astfel reteaua de ATM-uri, pe care clientii bancii o pot utiliza la aceleasi costuri, a anuntat marti operatorul.
Totodata, institutia de credit a semnat un acord de participare la reteaua partajata de ATM-uri a Euronet si un contract pentru administrarea retelei de POS si servicii de emitere carduri.
In cadrul parteneriatului, Euronet preia ATM-urile Carpatica, le va include intr-un program de rebranding si le va integra in reteaua proprie.
"ATM-urile achizitionate din cadrul sucursalelor bancii vor fi inscriptionate si cu brandul Euronet, in timp ce ATM-urile din afara sucursalelor Bancii Comerciale Carpatica vor fi marcate doar cu brandul Euronet", se arata intr-un comunicat al companiei.
Reteaua de bancomate Euronet acopera in prezent toate cele 41 de judete din Romania si are cinci banci participante.
"Clientii sunt castigatori clari in urma acestui parteneriat, avand acces la o retea mai ampla, fara costuri suplimentare. Acest acord nu doar dubleaza volumul retelei, ci si creste calitatea serviciilor, prin sporirea timpului de disponibilitate al retelei si plasarea ATM-urilor in cele mai bune locatii", a declarat in comunicat Johan Gabriels, CEO al Bancii Comerciale Carpatica.
Euronet este un grup care gestioneaza retele independente de ATM-uri in 13 tari. Compania furnizeaza solutii de procesare de plati si... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 13:59
Banca Comerciala Carpatica si Euronet au pus bazele unui parteneriat inovativ pe piata terminalelor ATM, orientat spre cresterea calitatii serviciilor oferite detinatorilor de carduri.
Astfel, incepand cu 1 aprilie 2014, clientii BCC au acces la o retea de peste 400 de bancomate, cele 220 ATM-uri care deservesc in prezent clientii bancii adaugandu-se retelei Euronet.
Impreuna cu partenerul sau, unul din liderii mondiali in industria procesarii de tranzactii electronice si singurul operator al unei retele independente de ATM-uri din Romania, Banca Comerciala Carpatica a adoptat o solutie care dubleaza, pentru clientii sai, reteaua de distributie ATM si aduce servicii de calitate superioara, in conditii neschimbate privind comisioanele de utilizare a bancomatelor.
"Clientii sunt principalii beneficiari ai acestui parteneriat. Crestem cantitativ, dar si in calitate: solutia identificata impreuna cu Euronet aduce nu doar o retea dubla de ATM-uri, ci si un nivel semnificativ crescut al calitatii serviciilor. Detinatorii de carduri vor avea o experienta mai buna in utilizarea bancomatelor, fara costuri suplimentare", a declarat Johan Gabriels, CEO Banca Comerciala Carpatica. "Suntem convinsi ca acest proiect, benefic pentru piata din Romania, este o excelenta baza de dezvoltare a serviciilor de carduri oferite clientilor nostri si credem ca impreuna cu Euronet - furnizor specializat si cu expertiza bogata in domeniu - vom continua sa oferim solutii de top".
"Suntem... mai mult
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 12:13
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale, considera ca a sosit momentul ca bancile comerciale sa angajeze psihologi sau sociologi, care sa studieze si comportamentul clientilor, pe langa aspectul tehnic legat de bonitate.
"Eu am spus-o dintotdeauna, si este un punct de vedere personal, iata ca este timpul sa faca bancile ceea ce cred eu ca trebuiau sa faca de vreo zece ani incoace. Si anume, sa-si completeze echipele de consultanta, sa angajeze psihologi, sociologi, economisti, care sa studieze si psihologiile oamenilor si nu numai calitatea activului", a declarat, joi, Adrian Vasilescu, la Digi 24, intrebat despre reactia clientilor la propunerea avansata de Guvern, de reducere a ratelor la credit cu 50%, pentru persoanele cu salariul de pana la 1.610 lei.
Consilierul guvernatorului Mugur Isarescu a spus ca nu se stie in ce masura au inteles chiar bancherii cum va fi aplicata masura si efectele acesteia, insa el a apreciat-o ca fiind pozitiva.
"Este o solutie pe care o banca o poate sau nu accepta, dar in ceea ce priveste echitabilitatea, masura este de o alta natura. Niciodata nu poate sa fie o masura echitabila, atunci cand este vorba de categorii de oameni cu venituri diferite. Eu cred ca este o masura buna. Nu stiu in ce masura bancherii respectivi (cei care au declarat ca nu sunt de acord n.r.) au inteles despre ce este vorba. Probabil nu sunt bine informati. Nu pot sa ma pronunt in legatura cu un raport de cauzalitate sau de efect", a... mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 15:35
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) apreciaza ca Banca Nationala a Romaniei a protejat sistemul bancar si contractele de credit care cuprind clauze abuzive, motivand stabilitatea financiara, atitudine care nu avantajeaza insa nici consumatorii nici institutiile de credit.
"Cel putin la nivelul BNR a existat o atitudine de protejare a sistemului bancar si a contractelor existente, cu clauze abuzive, motivandu-se stabilitatea financiara. Dar stabilitatea sistemului bancar nu poate fi obtinuta cu pretul dreptului la o viata decenta a consumatorului", a declarat miercuri presedintele AURSF, Alin Iacob.
El a aratat ca in anii 2005 - 2008 clientii aveau un grad inalt de incredere in sistemul financiar si nu s-au asteptat ca bancherii sa introduca in contractele de credit predefinite clauze abuzive, mergand pe buna-credinta a acestora.
Pe de alta parte, sistemul bancar a beneficiat de reputatia Bancii Nationale a Romaniei, care era privita ca un garant al integritatii bancilor.
Iacob crede ca sistemul bancar ar trebui sa vina in intampinarea clientilor, macar in al doisprezecelea ceas, si sa ofere solutii pentru a nu ajunge ca instantele sa fie pline de procese impotriva bancilor.
"Daca se va intelege acest lucru, stabilitatea financiara obtinuta va fi una temeinica si va permite evitarea la apelul instantei", a continuat Iacob.
Presedintele AURSF a mai aratat ca nu intelege cum i-au convins autoritatile pe expertii de la FMI sa... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 16:10
Peste 80% dintre romani iau in calcul sa se mute la alta banca in urmatoarele sase luni, mult peste media globala, de 51%, cei mai multi clienti fiind nemultumiti in privinta increderii, sigurantei si relatiei cu banca, potrivit raportului World Retail Banking Report 2013 publicat de Capgemini.
Raportul releva ca 16,2% dintre clientii romani ai bancilor de retail sunt hotarati sa schimbe banca cu care colaboreaza in urmatoarele sase luni si 67,4% nu sunt siguri daca vor ramane la aceeasi banca, in timp ce la nivel global procentajele se situeaza la 10%, respectiv 41%, potrivit sutudiului companiei Capgemini, care furnizeaza consultanta manageriala, IT si servicii de outsourcing.
Raportul World Retail Banking 2013 se bazeaza pe datele colectate de la 18.000 de clienti din 35 de tari si masoara cei mai importanti factori cu privire la canale, tranzactii si produse bancare.
In Romania, clientii au nemultumiri legate de incredere si siguranta (doar 23% dintre respondenti fiind satisfacuti), relatia cu banca (35% satisfacuti), cunoasterea nevoilor si preferintelor de catre institutiile de credit (38% multumiti), oferirea mai multor canale de distributie (40% satisfacuti) si distribuirea produselor pe canale potrivite (41% satisfacuti).
Clientii bancari romani sunt nesiguri si ingrijorati de evolutia sectorului bancar, desi depozitele de pana la 100.000 de euro sunt garantate, considera directorul de vanzari al Capgemini Romania, Kevin von Gamm.
Potrivit unui... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 11:16
Cei peste 400.000 de clienti ai bancilor pentru locuinte, care functioneaza in sistem de economisire-creditare, vor primi primele de stat in cuantum total de 42,55 milioane de lei (9,45 milioane euro), reprezentand ultima transa pentru economiile din 2010 si o treime din cele pentru 2011.
"Alocarea sumei de 42,55 milioane lei pentru plata Primei de Stat va finaliza procesul de acordare a Primelor de Stat aferente economiilor realizate de cetatenii romani in cursul anului 2010 si va asigura circa 30% din necesarul de Prima de Stat aferenta economiilor realizate de clienti in cursul anului 2011", a declarat presedintele BCR Banca pentru Locuinte, Alexandru Ciobanu, intr-un comunicat al Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania.
Statul ofera o prima garantata de 25% din sumele economisite anual, dar nu mai mult de echivalentul a 250 euro pe an fiecarui client.
Ciobanu a aratat ca, prin parteneriatul cu statul roman, sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se va dezvolta tot mai mult.
"Ne propunem cu prioritate ca, pe langa incurajarea unui comportament responsabil de economisire, sa stimulam investitiile in dezvoltarea si imbunatatirea fondului locativ", a mai spus presedintele BCR Banca pentru Locuinte.
Peste 400.000 de clienti vor putea utiliza sumele aferente primei de stat pentru renovari, modernizari, extinderi si achizitii de locuinte sau terenuri.
Bancile pentru locuinte acorda credite cu dobanzi fixe, de 4,5%-6% pe... mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 12:43
Noul Cod Civil, ce va intra in vigoare la 1 octombrie, va influenta considerabil relatia dintre creditori si imprumutati, sustine casa de avocatura Reff & Asociatii, clientii urmand sa beneficieze de drepturi suplimentare, iar bancile vor dispune de instrumente noi pentru flexibilizarea creditarii. De asemenea, prin noul Cod Civil, o serie de clauze care se regaseau si pana acum in contractele de credit si de garantie primesc o reglementare legala, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.
Totusi, reprezentantii Ref si Asociatii avertizeaza ca anumite reglementari sunt neclare sau incomplete, atragand riscuri de interpretare de natura sa diminueze nivelul de protectie acordat de lege creditorilor garantati.
"Noul Cod Civil are un impact direct asupra termenilor contractuali si interpretarea lor in contractele de credit si garantie.
In plus fata de aspectele teoretice care vor impune o revizuire completa a documentatiei standard de credit si garantii pentru a se asigura validitatea acestora conform noului Cod Civil, va fi interesant de vazut impactul asupra negocierilor comerciale intr-o perioada care oricum nu este una usoara pentru comunitatea bancara", a declarat, intr-un comunicat, Andrei Burz-Pinzaru, coordonatorul practicii de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii.
La randul sau, Simina Mut, managing associate in cadrul Reff & Asociatii, arata ca atat bancile, cat si imprumutatii trebuie sa analizeze in detaliu impactul noului Cod... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 07:25
Presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, a declarat miercuri, la The Money Channel, ca pot trimite amendamente la OUG 50 inclusiv clientii bancilor, precizand chiar ca le pune la dispozitie mijloacele logistice ale comisiei, informeaza Newsin.De altfel, reprezentanti ai clientilor nemultumiti de banci au participat marti la sedinta comisiei. "Am ascultat si opiniile clientilor si pot sa faca amendamente.
Avand in vedere ca nu sunt structuri organizate, care sa dispuna de logistica proprie, noi am oferit logistica noastra sa faca amendamente", a spus Viorel Stefan.
Potrivit acestuia, propunerile facute de comisie au 90% sanse sa treaca de plen. "Comisia de buget-finante este mandatata pentru intocmirea raportului de fond.
Propunerile facute de comisie au 90% sanse sa treaca de plen, unde nu se mai discuta pe fond, ci doar punctual, pe amendamente", a mai spus Stefan.
Deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci au amanat marti votarea OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori pentru a putea permite depunerea de amendamente pana la data de 21 octombrie, urmand ca pe 27 octombrie sa inceapa dezbaterea acestora. mai mult
Joi, 14 Octombrie 2010, ora 00:16