5 mituri despre refinantare

Luni, 24 Mai 2021, ora 16:03
1370 citiri
5 mituri despre refinantare
mituri finantare FOTO: Sortter.com

Cand ajungi sa simti pe propria piele povara prea multor credite sau a unor rate piperate, refinantarea poate fi considerata o solutie salvatoare. Insa, in jurul acesteia au luat nastere numeroase mituri controversate. Un lucru este cert: poti lua o decizie legata de obtinerea unui astfel de imprumut doar dupa ce afli toate datele "problemei".

Mitul nr. 1 - Refinantarea poate fi scumpa

Partial ADEVARAT, intrucat depinde din ce punct de vedere privesti acest lucru. Refinantarea creditelor te ajuta sa acoperi unul sau mai multe credite existente, insa are atat avantaje, cat si dezavantaje, pe care trebuie sa le cantaresti cu atentie.

Avantajele refinantarii:

  • Dobanzi scazute

In ultimii ani, dobanzile au scazut considerabil. O simpla cercetare a ofertelor bancare iti va demonstra ca refinantarea vine la "pachet" cu o dobanda mai mica decat, de exemplu, cea pe care trebuie sa o achiti pentru imprumutul obtinut in urma cu 2, 3 sau 4 ani.

Tipul de dobanda influenteaza costul total al noului imprumut. Daca la creditul deja contractat platesti o dobanda variabila, acum ai posibilitatea de a opta pentru o dobanda fixa. In functie de banca, poti obtine o rata fixa, pe tot parcursul rambursarii.

  • Rate micsorate

O dobanda mai mica inseamna, implicit, o rata lunara mai scazuta. Vei simti si mai bine acest avantaj cand vei refinanta mai multe credite, acumulandu-le intr-unul singur, cu o singura rata. Noua rata poate fi cu pana la 70% mai mica fata de suma totala care se duce lunar pentru acoperirea creditelor existente.

  • Poti obtine si o suma suplimentara, la refinantare.

Dezavantajele refinantarii:

  • Diverse comisioane

Bancile percep o serie de comisioane, precum cel de analiza a dosarului sau cel de rambursare anticipata. La acestea se pot adauga, dupa caz, si alte taxe sau asigurari de viata ori pentru imobilul adus in garantie, in functie de tipul creditului pe care doresti sa il refinantezi.

  • Un cost total crescut

O perioada de rambursare mai mare te ajuta sa beneficiezi de o rata scazuta, insa are ca efect cresterea costului total al noului credit, ca urmare a dobanzilor care sunt prelungite. Tocmai de aceea, este indicat sa optezi pentru o perioada de creditare mai scurta in detrimentul unor rate mult prea mici.

Mitul nr. 2 - Nu poti schimba moneda imprumutului.

Complet FALS. Chiar daca ai un credit in euro sau franci elvetieni, poti opta fara probleme pentru unul de refinantare in lei. Astfel, poti evita riscul valutar, iar rata ta nu va mai avea de suferit constant din cauza fluctuatiilor valutare sau a deprecierii monedei nationale, asa cum se intampla in cazul imprumuturilor contractate intr-o moneda straina.

Mitul nr. 3 - Poti refinanta doar credite de nevoi personale.

FALS. Ofertele disponibile pe piata sunt diverse. Astfel, institutiile bancare acorda refinantari pentru credite de nevoi personale, cu sau fara garantii, pentru cele ipotecare si chiar pentru descoperiri de cont sau carduri de cumparaturi.

Mitul nr. 4 - Procedura de obtinere a creditului este mai dificila.

Partial ADEVARAT, in cazul in care ai avut un comportament de rau platnic, respectiv daca ai achitat cu intarziere ratele lunare la creditul deja existent sau ai restante active. Drept urmare, exista riscul ca unele banci sa refuze sa iti acorde refinantarea. Altele pot accepta cererea ta, dar conditiile de creditare nu vor mai fi la fel de avantajoase precum cele de care beneficiaza clientii care si-au respectat angajamentele fata de banca.

In schimb, daca indeplinesti conditiile de eligibilitate, acordarea creditului dureaza, in functie de banca, intre cateva zile si cateva saptamani.

Mitul nr. 5 - Daca refinantezi la aceeasi banca vei beneficia de cele mai avantajoase conditii.

FALS. Pentru a atrage cat mai multi clienti, bancile vin cu o serie de oferte personalizate pentru cei care aleg sa refinanteze imprumuturile obtinute de la alte institutii financiare. Poti gasi cea mai buna varianta de creditare pentru nevoile tale cu ajutorul unei simulari rapide prin intermediul calculatorului Sortter, disponibil gratuit.

Cum sa alegi cel mai rentabil imprumut

Pentru a nu te alege cu un credit neperformant este important analizezi cu atentie ofertele cat mai multor institutii financiare, tinand cont de nivelul dobanzilor si de costul total al creditului. Exista si o metoda mai simpla prin care poti face acest lucru, fara a fi nevoit sa cauti pe site-ul fiecarei banci in parte sau chiar sa te "plimbi" prin sucursale. In acest sens poti folosi calculatorul online Sortter pentru a compara ofertele de creditare disponibile pe piata bancara.

Pasii pe care trebuie sa-i urmezi sunt simpli. Introdu in calculatorul online Sortter suma dorita si perioada de creditare pentru care optezi si vei avea acces la o baza de date cu informatii despre creditele de refinantare acordate de diverse banci, despre nivelul ratelor si al dobanzilor. Astfel, vei putea compara rapid imprumuturile, pentru a lua cea mai buna decizie legata de refinantare.

Elitele Rusiei îi trag semnalul de alarmă lui Putin: Șocul se întinde în țară, președintele nu mai poate nimic
Elitele Rusiei îi trag semnalul de alarmă lui Putin: Șocul se întinde în țară, președintele nu mai poate nimic
Războiul Moscovei din Ucraina se află într-o continuă evoluție, însă acum elitele Rusiei îi trag semnalul de alarmă lui Putin. Este tot mai clar avertismentul oamenilor de afaceri, care...
Adrian Vasilescu (BNR) explică de ce nu e bine să ținem banii acasă: "Doar vulnerabilități"
Adrian Vasilescu (BNR) explică de ce nu e bine să ținem banii acasă: "Doar vulnerabilități"
Adrian Vasilescu, unul dintre consilierii guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, îi îndeamnă pe români să-și țină banii în bănci și îi avertizează că banii ținuți acasă "nu aduc...
#mituri, #finantare, #mituri finantare , #Stiri Finantare

Curs valutar

1 EUR = 4.9684 RON

-0.0025

1 USD = 4.7338 RON

0.0122
  1. O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
  2. SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
  3. Mutare contra lui Trump a unei mari puteri mondiale: Ce câștigă cu lovitura împotriva SUA
  4. Euro a rupt pragul psihologic de 5 lei la vânzare. Ce prețuri afișează luni băncile și casele de schimb pentru moneda unică
  5. Mașinile electrice second-hand se vând mai rapid decât cele pe benzină și motorină. Care este motivul
  6. Surpriza anunțată de BNR. Moneda euro a căzut la cea mai mică valoare din ultimele 6 luni
  7. Cu cât se vor scumpi gazele. Intrăm într-o nouă criză, cresc tendințele de dezindustrializare
  8. Lovitură din partea unor persoane: Îmbogățire colosală cu 26.000 de miliarde dolari
  9. Super-mașina de 700.000 de euro surprinsă la RAR. "Are sau nu cârlig de remorcare în banii ăștia?" / "La Polo meu nu ați făcut poză"
  10. Un producător auto chinez urmează să depășească Ford și Honda în vânzările globale. Aproape 4 milioane de vehicule livrate în 2024