Programele de guvernare ale USL si ARD nu contin nicio mentiune despre Bursa Romana de Valori sau privatizarea marilor companii de stat la Bursa. Analistii contactati de Business24 explica de ce.
Cu toate ca in protocolul semnat de FMI si statul roman exista mentiuni specifice cu privire la marile companii de stat care trebuie listate partial la bursa, formatiunile politice din Romania ignora Bursa de la Bucuresti.
In ultima scrisoare de intentie se arata ca vor fi scoase la vanzare actiuni la mai multe societati, in trei grupuri, incepand cu Transelectrica in luna octombrie si Transgaz in decembrie. Printre companiile de stat care trebuie privatizate, se numara Oltchim, Romgaz, Tarom si Transgaz. O alta companie de pe lista privatizarilor era CFR Marfa, care ar fi trebui sa aiba loc pana la finele anului prin oferta publica initiala sau catre un investitor strategic.
Desi un punct important in programul convenit cu FMI, privatizarea companiilor de stat nu se afla pe agenda coalitiilor de guvernamant. Analistii contactati de Business24 au pareri impartite, cand vine vorba despre acest subiect.
Ionel Blanculescu si Ilie Serbanescu cred ca Bursa nu se afla pe lista programelor de guvernare din motive obiective si valabile. In schimb, Constantin Rudnichi sustine ca privatizarea companiilor de stat ar trebui sa se faca prin Bursa, datorita transparentei acestei metode.
Ionel Blanculescu
"Nu este in interesul statului sa listeze companiile de stat pentru... mai mult
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 11:55
Bursa de la Bucuresti, al carei rulaj zilnic rareori depaseste suma de 10 milioane de lei, a fost lovita in 2012 de plecarea a trei mari jucatori de pe piata de brokeraj.
Cu toate acestea, brokerii contactati de Business24 sunt optimisti si cred ca revigorarea Bursei poate fi activata de listarea marilor companii de stat.
2012 nu a fost un an prea bun pentru Bursa de la Bucuresti. Valoarea totala a tranzactiilor desfasurate pe Bursa de la Bucurest a fost anul trecut de 2,605 miliarde de euro. Anul acesta, nivelul tranzactiilor a coborat cu aproape 30%, pana la 1,892 de miliarde de euro, potrivit rapoartelor Bursei de Valori Bucuresti.
Chiar si in aceste conditii, au existat domenii in care Bursa a avut cresteri.
Sectorul petrolier, marele castigator la BVB in 2012
Sectoarele care au cunoscut in 2012 cea mai buna rentabilitate, dublata si de lichiditate, au fost cel petrolier, prin excelenta evolutie a SNP Petrom, cel financiar, reprezentat de Fondul Proprietatea si SIF-uri si, in caz exceptional, domeniul chimic, ca urmare a desfasurarii ofertei publice Azomures, a declarat, pentru Business24, brokerul Mihai Chisu, din cadrul companiei IFB Finwest.
Acesta spune ca investitorii isi doresc in 2013 o mai buna reprezentativitate a sectoarelor economice in bursa, mai multe companii listate, o lege fiscala mai permisiva si mai atragatoare, precum si o lichiditate sporita.
Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al agentiei de brokeraj Tradeville,... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 15:30
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a nuntat joi ca Victor Cionga este noul sef al BVB, in urma aprobarii numirii sale de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Victor Cionga este unul dintre profesionistii pietei de servicii financiare din Romania, cu o experienta solida in investment banking. Cariera sa in domeniu a inceput in 1993, cand a intrat in echipa Capital SA, prima banca de investitii moderna din Romania stabilita dupa 1990, si a continuat in alte entitati, cum ar fi Fondul Romano-American de Investitii.
In perioada 1998-2007, Victor Cionga a ocupat functii de conducere in Raiffeisen Capital and Investment si Raiffeisen Financial Advisors Romania. In 2007, Victor Cionga a fondat AZ Capital Advisors, o firma de consultanta specializata in special pe fuziuni si achizitii (M&A) al carui management l-a asigurat pana in prezent.
"Sansa pe care piata de capital locala ar putea-o avea in actualele conditii de competitie dura la nivel regional este sa treaca printr-un proces de modernizare rapida, cautand sa atraga interesul unor noi emitenti (companii controlate de stat sau companii private), unor noi investitori straini si locali, unor noi brokeri (inclusiv a unor "remote brokers")", a declarat Victor Cionga.
El a spus ca solutiile pot veni in primul rand dinauntrul pietei si numai in urma unei cooperari mai eficiente decat pana acum intre actorii acesteia (CNVM, BVB, brokeri, emitenti si actionarii importanti ai acestora, investitori etc)... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 14:39
Pe parcursul saptamanii trecute, investitorii in Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au adoptat o pozitie de asteptare, sperand sa obtina cateva semnale pozitive din piata internationala. Insa exista si un eveniment intern care ar putea revitaliza piata de capital, anume listarile companiilor de stat, programate in aceasta toamna.
"In perspectiva, daca raspunsul monetar global este favorabil, listarile companiilor de stat vor fi privite cu ochi buni de investitori si pot reanima bursa de la Bucuresti", a spus Claudiu Cazacu, broker la X-Trade Brokers, pentru Ziare.com.
Aceeasi parere este impartasita si de Leonard Visan, director general adjunct la Eastern Securities.
"Sigur ca listarea de pachete de actiuni are impact pozitiv asupra bursei, prin simplul fapt ca pune in miscare fluxuri de capital", a declarat acesta.
Razvan Rusu, director de investitii la Certinvest, sustine ca piata locala nu este diversificata.
"Exista o lipsa cronica de diversitate in piata locala, iar free-float-ul (capitalul social al unei societati comerciale, disponibila pentru a fi tranzactionata in mod public in cadrul unei burse de valori - n.red.) scazut al multor companii importante duce la o lichiditate scazuta. Chiar daca listarea anumitor companii de stat ar surveni preponderent dintr-un anumit sector (de exemplu cel energetic), tot ar fi o actiune binevenita, pentru ca ar reduce risul de aversiune din cadrul acestui sector", a explicat brokerul.
Citeste mai multe despre Bursa... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 11:12
Bursa de la Bucuresti a scazut nesemnificativ, cu 0,16%, intr-o piata apatica si in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV) au asigurat doua treimi din lichiditatea de doar 6,8 milioane lei.
Piata a fluctuat nesemnificativ inca din primele minute, iar volumele de tranzactionare au fost foarte reduse in majoritatea cazurilor, in conditiile in care cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare.
"Aceeasi stare de asteptare este si pe pietele externe, dupa ce au crescut destul de mult in august pe fondul sperantei investitorilor privind interventii ale bancilor centrale in piete. Cred ca dupa 6 septembrie, cand este intalnirea Bancii Centrale Europene, vom vedea miscari mai clare si pe extern, care pot fi urmate de bursa locala. Pe plan local, in lipsa unor investitori de calibru si a unor emitenti atractivi nu prea este miscare. Piata a ajuns la niveluri la care este neinteresanta atat pentru cumparatori, cat si pentru vanzatori. Doar stiri deosebite cred ca ar putea misca preturile intr-o parte sau alta, fapt care ar determina luarea unor pozitii pe vanzare sau cumparare", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod-Raileanu.
El nu crede ca pe plan intern ar putea aparea stiri deosebite, astfel ca investitorii vor astepta in continuare un semnal de pe bursele externe.
"Nu cred ca privatizarea Oltchim va avea un impact... mai mult
Joi, 30 August 2012, ora 17:28
Bursa de la Bucuresti a fluctuat nesemnificativ in prima parte a sedintei, iar la mijlocul zilei era in scadere cu numai 0,15%, intr-o piata apatica si in care rulajul a fost salvat de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV).
La ora 13:10, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere foarte usoara, cu 0,11%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era in stagnare. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in crestere nesemnificativa, cu 0,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,23% sub sedinta precedenta.
Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut nesemnificativ, cu 0,06%.
Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de doar 3,3 milioane lei (748.000 de euro), valoare de doua ori sub rulajul din prima parte a sedintei de miercuri, de 6,8 milioane lei (1,5 milioane euro).
Lichiditatea a fost salvata de operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea (putin peste un milion de lei), OMV Petrom (639.000 de lei) si Banca Transilvania (507.000 de lei), care au cumulat 2,2 milioane lei. Astfel, cele trei titluri au asigurat doua treimi din rulajul... mai mult
Joi, 30 August 2012, ora 13:39
Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor externe si a scazut foarte usor, cu 0,15%, intr-o piata apatica si in care o tranzactie cu 0,07% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) a asigurat jumatate din rulajul de doar 10,3 milioane lei.
Majoritatea operatiunilor au fost realizate la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de marti, iar volumele de tranzactionare au fost foarte reduse.
Florin Ilie, director Piete de capital la ING Bank, a declarat ca evolutia pietei locale din ultima perioada este o reflectie a tendintelor internationale si nu este influentata de evenimente de pe plan intern.
"Principala tendinta, in opinia mea, pare a fi apetitul de risc in continua scadere. In conditiile in care singura idee de iesire din criza ramane relaxarea cantitativa, in multiplele sale iteratii, in realitate apetitul de risc a continuat tendinta descendenta. Banii nu circula, desi sunt in abundenta. Si daca circula (chiar daca sunt mai multi, datorita politicilor bancilor centrale), banii ies din actiuni si se indreapta spre obligatiuni de stat si, intr-o masura foarte redusa, spre active imobiliare din tarile cu risc scazut. In esenta, este o fuga de risc", a declarat Ilie pentru MEDIAFAX.
La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere nesemnificativa, cu 0,08%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,31% sub inchiderea sedintei precedente.
In acelasi... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 17:16
Listarea la bursa a companiilor de stat va duce la o transparentizare a deciziilor si la o mai mare responsabilitate, pentru ca managerii vor trebui sa dea seama in fata actionarilor, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Ce trebuie facut in cazul companiilor de stat? Aici cred ca se poate face foarte mult si cred ca Bursa va fi ajutata. Cine sunt aceste companii, ce planuri de dezvoltare au, ce potential de profit, cine asigura managementul companiilor de stat cu ocazia ofertelor publice si cu ocazia prezentarii anuale ale rapoartelor.
"Toate acestea vor acoperi nu numai nevoia de "curiozitate", hai sa aflam ce mai e pe acolo, au un rol extrem de important in dezvoltarea economiei romanesti pe principii sanatoase".
"Este vorba, intr-un cuvint, ca aceste companii vor da seama. Si nu vor da seama numai in fata ministerului si a factorului politic, vor da seama si acolo, dar ganditi-va, si va dau un exemplu mic de tot, cand cineva zice, ca tot vorbim de numiri police: domnule director, ia faceti aceasta; nu pot domnule, ca ma duc la bursa si trebuie sa dau seama acolo, nu pot sa fac asta, trebuie sa fiu transparent. Este un mare pas inainte", a spus Isarescu in cadrul conferintei "Finantarea prin bursa. Un impuls pentru economia nationala".
El a declarat ca o companie listata va trebui sa dea seama in fata actionarilor, acum fiind trase la raspundere institutiile politice sau conducatorii acestora.
"Aceasta este deosebirea in care vor functiona... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 16:17
Bursa a continuat sa scada pana la 6,47% in prima parte a sedintei de azi, atingand cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, confrom Mediafax.La mijlocul zilei, indicele general al BVB (BET-C) avea 2.928,99 de puncte si se plasa la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. Un nivel mai mic a fost inregistrat la 26 iulie 2010, cand BET-C avea 2.920,94 puncte.
Piata se plaseaza cu 5,86% sub nivelul de la finalul anului trecut, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, inregistreaza un recul de 8,4%.
Bursele din SUA si Asia au cazut joi cu pana la 5% din cauza temerilor investitorilor cu privire la franarea economiei americane, extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro in Italia si Spania, dar si de incercarile bancilor centrale ale Japoniei si Elvetiei de a tempera aprecierea yenu-ului si a francului elvetian.
Declinul a continuat vineri si pe pietele vest-europene care au cazut cu pana la 3%, consemnand corectii apropiate de cele de joi.
La mijlocul sedintei de la Bucuresti, pietele din Europa Centrala si de Est erau in picaj cu pana la 3,8%. Astfel, bursa de la Bucuresti consemna cel mai sever recul din regiune.
Pe piata din Romania investitorii s-au grabit inca din predeschidere sa introduca ordine de vanzare la preturi vizibil sub ultimele cotatii de joi, insa ca si in majoritatea sedintelor cele mai mari volume au fost tot pentru actiunile Fondului Proprietatea (FP).
Piata a cazut cu 5,5% inca din primele minute si in urmatoarele doua ore a... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 13:50