Listarea Romgaz aduce Bursa "pe verde", insa pericolul vine dupa "luna de miere"

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 13:32
2863 citiri
Listarea Romgaz aduce Bursa "pe verde", insa pericolul vine dupa "luna de miere"
Foto: novatv.ro

Cea mai profitabila companie de stat din Romania, Romgaz, ajunge marti pe Bursa. Guvernul a facut demersurile necesare pentru listarea a 15% din actiunile companiei la un pret cuprins intre 24 si 32 lei/titlu. Listarea va aduce Bursa de Valori Bucuresti "pe verde", la fel cum s-a intamplat si in cazul Ofertei Publice Initiale la Nuclearelectrica, dar ce se intampla dupa ce investitorii isi incaseaza dividendele?

Guvernul a decis, intr-o sedinta extraodinara care a avut loc vineri, conditiile listarii pe bursa a unui pachet de 15% din actiunile Romgaz. La pretul stabilit de autoritati, intre 24 si 32 lei/titlu, suma maxima pe care statul o poate obtine din aceasta vanzare este de 1,85 miliarde de lei adica putin peste 415 milioane de euro. Oferta va avea loc intre 23 si 31 octombrie, insa ordinele vor putea fi preluate de astazi, urmand a se opera in sistem incepand de miercuri.

"Un pret de 24 de lei /actiune ar insemna o capitalizare de aproximativ 2 miliarde euro pentru Romgaz. Tinand cont de capitalizare Petrom, pare interesant", a declarat pentru Business24 brokerul Adrian Manaila, proprietarul firmei de brokeraj SSIF Elda Invest Galati.

Investitorii institutionali au la dispozitie 85% din oferta, in vreme ce micii investitori au repartizat un procent de 15%. Pentru investitorii mici care doresc pana la 10.000 actiuni vor fi acordate discounturi de 5% in prima saptamana si de 3% pentru cele introduse in a doua saptamana.

Nuclearelectrica, primul IPO din ultimii 5 ani, o dezamagire

Cristian Dutescu, avocat specializat pe piata de capital, atrage atentia ca piata de capital din Romania nu poate "supravietui" doar cu IPO-urile companiilor de stat, si ca ele sunt doar niste "resuscitari" si nu o "vindecare" de lunga durata.

"Ar trebui sa fie un stimulent foarte important pentru Bursa. Eu sunt dezamagit de ceea ce s-a intamplat pe Bursa dupa listarea Nuclearelectrica, primul IPO dupa cinci ani. A scazut lichiditatea foarte mult. Se pare ca nu este suficienta simpla listare a unor companii de stat. Trebuie facut mai mult si de catre autoritati si de catre actorii pietei. Nu este suficient sa listezi companii de stat daca nu exista nici un fel de interes din partea investitorilor dupa listare. Practic, vorbim de marea unui profit imediat dupa listare si dupa aceea asteptarile investitorilor se duc in directia incasarii unor dividende, altfel nu imi explic aceasta apatie fantastica la Nuclearelectrica", a declarat pentru Business24 Cristian Dutescu, Partener fondator si avocat coordonator al Societatii Civile de Avocati "Dutescu si Asociatii".

Ba mai mult decat atat, avocatul atrage atentia si asupra rolului pe care il au in acest context companiile din mediul privat. Un exemplu de "esec rasunator" este listarea Adeplast.

"Trebuie gandit un mix de masuri intre acestea regasindu-se cumva si o metoda de stimulare fiscala. Pana la urma, rolul pietei de capital este acela de stimulare a economiei prin listarea Romgaz se face o majorare de capital cu 15%, la Nuclearelectrica a fost la fel. Sunt bani care intra in companie. Insa in mediul privat, vine Adeplast dupa cinci ani de seceta si nu poate sa se finanteze prin piata de capital. Trebuie sa se gaseasca o stimulare din partea statului de natura fiscala astfel incat investitorii sa fie determinati sa isi investeasca economiile in aceste actiuni in ideea in care aceste companii sunt supravegheate si exista si este respectat principiul protectiei investitorilor si al transparentei pentru ca nimeni nu investeste daca ii este teama ca isi pierde banii", a adaugat Dutescu.

IPO-urile companiilor de stat, un succes, listarea companiilor private, escuri rasunatoare

Oferta derulata de AdePlast pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a esuat, deoarece investitorii au subscris sub 70% din actiunile scoase la vanzare de companie, nivelul minim de inchidere cu succes a operatiunii.

AdePlast a scos la vanzare un numar de 16,5 milioane de actiuni (reprezentand 33,3% din capitalul social majorat in urma ofertei publice de vanzare), in incercarea de a atrage intre 13 si 15 milioane de euro de la investitori. Conditia minima pentru incheierea cu succes a ofertei era ca minim 70% din actiuni sa fie vandute.

Romgaz, "perla" companiilor de stat. Cu ce rezultate financiare "se mandreste"

Cea mai profitabila companie de stat Raportat la pretul minim din oferta, Romgaz este evaluata la 9,25 miliarde de lei (2,07 miliarde de euro).Statul detine 85,1% din companie prin Departamentul pentru Energie, iar 14,9% din actiuni apartin Fondului Proprietatea.

Dupa oferta, Ministerul Economiei va detine cel putin 70% din actiunile companiei, iar Fondul Proprietatea isi va mentine pachetul existent de 15% din actiunile companiei, restul fiind reprezentat de actiunile tranzactionate liber pe piata.

Romgaz este cea mai profitabila companie detinuta de catre Guvern. Societatea a incheiat primul semestru cu o cifra de afaceri de 1,9 miliarde de lei (426 milioane de euro), in scadere cu aproape 300 de milioane de lei (67 milioane de euro) fata de perioada similara din 2012. In acelasi timp, profitul companiei a scazut de la 797 de milioane de lei (179 milioane de euro) la 622 de milioane de lei (139 milioane de euro).

#listare romgaz, #IPO Romgaz, #actiuni Romgaz, #pret actiuni Romgaz, #oferta publica initiala Romgaz , #Profit