BVB: Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta poate fi considerata echivalentul momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana

Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 10:33
2309 citiri
BVB: Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta poate fi considerata echivalentul momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana
Foto: Pixabay

Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta poate fi considerata, din punct de vedere economic pentru piata de capital, echivalentul momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, afirma Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

"Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta poate fi considerata, din punct de vedere economic pentru piata de capital, echivalentul momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Romania merita sa fie promovata pentru ca a demonstrat, in repetate randuri, ca este o piata functionala si accesibila. Un nou statut inseamna noi posibilitati de investitii. Fonduri mult mai mari decat cele de pana acum si care gestioneaza sute de miliarde de euro vor putea sa investeasca in Romania in urmatorii ani pentru ca pana acum acesti administratori de fonduri erau restrictionati, prin prospect, sa investeasca in pietele de frontiera. Tocmai de aceea, investitorii romani ar putea sa beneficieze pe termen lung de aceasta promovare fructificand randamentele oferite de oportunitatile investitionale pe bursa. Am dori sa le multumim tuturor entitatilor implicate in piata de capital si autoritatilor care au fost aproape de bursa in acest proces de reforma a pietei locale care a inceput acum aproape 7 ani," a declarat Lucian Anghel.

Potrivit unui comunicat publicat vineri pe site-ul BVB, furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat Romania la statutul de Piata Emergenta de la cel de Piata de Frontiera, decizia fiind luata dupa ce Romania s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.

Reclasificarea statutului va intra in vigoare in septembrie anul viitor.

La randul sau, directorul general al BVB, Adrian Tanase, afirma ca acest statut obtinut de piata de capital din Romania poate "sa deschida ochii cat mai multor manageri din companiile private si de stat si sa priveasca bursa ca pe un mediu eficient prin care isi pot finanta dezvoltarea afacerilor".

"Acest nou statut reprezinta o recunoastere a progreselor pietei de capital locale si reprezinta un moment de importanta fundamentala pentru dezvoltarea viitoare. Ratingul de investment grade la nivel de tara se va reflecta si pe bursa odata cu aceasta reclasificare pentru ca bursa nu este altceva decat o oglindire fidela a economiei. Cand bursei ii merge bine si economiei ii merge bine. Imi doresc ca noul statut sa deschida ochii cat mai multor manageri din companiile private si de stat si sa priveasca bursa ca pe mediu eficient prin care isi pot finanta dezvoltarea afacerilor. Suntem martorii unui moment istoric: este recunoasterea internationala ca Romania merita sa fie promovata si sunt mandru si fericit sa conduc echipa care a facut acest moment posibil," a spus CEO-ul BVB.

Piata locala de capital a atins in septembrie un nou maxim istoric pentru indicele BET-TR, care include si dividendele. Indicele a trecut de pragul de 15.000 de puncte in septembrie si a ajuns la o crestere de 39% doar in acest an, ceea ce a facut ca Romania sa fie una dintre cele mai performante piete de capital din Europa.

"Telul nostru pentru urmatorii 10 ani este sa dublam nivelul de reprezentativitate al pietei in economie - nivelul capitalizarii companiilor romanesti listate ca procent din PIB - de la nivelul actual de 10% la 20% din

PIB," a adaugat Tanase.

Romania a fost promovata la statutul de Piata Emergenta de la cel de Piata de Frontiera, a anuntat, pe 26 septembrie, furnizorul global de indici FTSE Russell.

"FTSE Russell are deosebita placere sa anunte ca Romania va primi statutul de Piata Emergenta Secundara. Ca parte a revizuirii anuale, Comitetul Consultativ FTSE Russell pentru Clasificarea Tarilor a aprobat urmatoarea modificare a criteriului de rating: "Lichiditate" - Lichiditate de piata suficienta pentru a sustine investitiile globale semnificative" - imbunatatita de la "Restrictionat" la "Admis". Prin urmare, Romania indeplineste cele 9 criterii de calitate ale FTSE pentru statutul de Piata Emergena Secundara potrivit schemei FTSE pentru clasificarea tarilor. FTSE Russell felicita autoritatile pietei de capital din Romania pentru atingerea acestui statut," se arata in raportul furnizorului global de indici.

Potrivit BVB, este pentru prima data cand un furnizor global de indici upgradeaza piata de capital romaneasca la Piata Emergenta.

Reprezentantii bursei afirma ca este un moment istoric pentru Romania, a carei bursa a fost inchisa in timpul regimului comunist si redeschisa aproape jumatate de secol mai tarziu. Cand a inceput din nou sa functioneze, in noiembrie 1995, pe bursa erau listate 6 companii. Acum, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt listate 84 de companii doar pe piata principala si, impreuna, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.

"Piata de capital locala a avut de trecut peste multe obstacole si a fost nevoie de timp ca sa ajungem unde suntem astazi. Doar ganditi-va ca, in urma cu sase ani, nu existau raportari simultane in limba engleza din partea companiilor listate, iar investitorilor straini le era foarte dificil sa inteleaga in mod clar ce anume se intampla in piata. Astazi avem mecanisme de piata noi si imbunatatite, acces facil la piata pentru investitori, mediu fiscal favorabil pentru investitorii institutionali, raportare corporativa transparenta si calitativa a emitentilor, disponibilitatea fluxului de informatii privind piata de capital si legislatia si in limba engleza, un cadru de tranzactionare competitiv, o guvernanta corporativa imbunatatita pentru companiile listate. Acest mediu nou a atras in ultimii ani noi listari de actiuni si obligatiuni," a subliniat presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Pentru a putea atinge acest nou statut de piata, o serie de procese au fost accelerate si imbunatatite in ultimul an si jumatate. "Ne-am concentrat pe ceea ce aveam de facut, am vazut ce ne lipsea si am tintit sa

indeplinim toate criteriile. Inca de anul trecut, criterii care figurau ca neindeplinite acum nu mai au aceasta eticheta. Liberalizarea tranzactiilor OTC a devenit posibila anul trecut. Lichiditatea a fost, de asemenea, imbunatatita: valoarea medie zilnica de tranzactionare pe segmentul de actiuni este mai mare decat anul trecut. Am facut tot ce sa putut face in acest timp extrem de scurt pentru a indeplini toate criteriile necesare acestui upgrade," a adaugat CEO-ul BVB, adaugand ca "noi proiecte de dezvoltare a pietei sunt in pregatire".

De asemenea, promovarea la statutul de Piata Emergenta va permite pietei de capital si economiei romanesti sa absoarba noi fonduri si transmite un semnal puternic catre companiile private si de stat ca pot creste semnificativ prin intermediul bursei.

Bursa de Valori Bucuresti are planuri sa dezvolte in continuare infrastructura de piata si isi va concentra eforturile asupra proiectului CCP, contrapartea centrala locala care va deveni functionala in urmatoarele 16

luni si care va contribui decisiv la cresterea lichiditatii.

"Vom sarbatori 25 de ani de bursa moderna in noiembrie anul viitor. Ne dorim sa le aratam partenerilor nostri ca facem progrese in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii pietei. In acest sens, proiectul Contrapartii Centrale va crea cadrul care va permite o imbunatatire semnificativa a lichiditatii. Proiectul CCP va relansa piata derivatelor in Romania si, in etapele viitoare, va da posibilitatea investitorilor sofisticati sa acceseze noi tipuri de instrumente. Am pornit la drum cu proiectul CCP cu un singur scop in minte: sa crestem lichiditatea pe termen mediu si lung si sa le oferim investitorilor instrumentele necesare care sa faca aceasta piata si mai atractiva," a subliniat Adrian Tanase.

Bursa de Valori Bucuresti administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative de tranzactionare si furnizeaza o gama variata de servicii participantilor la pietele financiare. BVB este o companie listata pe propria piata din 2010.

#Bursa romaneasca Piata Emergenta, #Anghel BVB Piata Emergenta , #stiri BVB