Seful BVB: Romania face progrese pentru obtinerea statutului de piata emergenta

Joi, 05 Februarie 2015, ora 13:38
1627 citiri
Seful BVB: Romania face progrese pentru obtinerea statutului de piata emergenta
Foto: Na Temat

Guvernul roman va continua sa vanda active de stat in acest an, ceea ce va ajuta la cresterea volumelor tranzactiilor pe bursa si ii va permite Romaniei sa-si atinga obiectivul de a obtine statutul de piata emergenta, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, pentru Bloomberg.

Romania este in prezent clasificata ca piata de frontiera de Morgan Stanely Capital International (MSCI).

Dobandirea statutului de piata emergenta ar permite pietei romanesti sa atraga mai multi investitori deoarece unii manageri de fonduri cumpara actiuni pe baza indicilor MSCI.

In plus, acesti indici sunt urmariti de investitori care gestioneaza active globale in valoare de 9.500 de miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Potrivit lui Ludwik Sobolewski, BVB este pregatita sa gazduiasca pana la patru oferte publice initiale in acest an, in conditiile in care incearca sa includa Romania pe lista pietelor sub supraveghere pentru obtinerea statutului de piata emergenta.

"Indeplinim deja criteriile. Toate eforturile noastre sunt destinate includerii pe lista pietelor sub supraveghere, daca nu anul acesta atunci anul urmator. Intre timp, vrem sa avem o piata mai mare pentru actiuni, care va fi alimentata de programul de privatizare", a declarat Sobolewski.

Dupa ce a strans 800 milioane de dolari prin cele doua oferte publice initiale derulate anul trecut, Guvernul de la Bucuresti a luat o pauza cu programul de privatizare, in conditiile in care trebuie sa rezolve chestiunile legate de insolventa si restructurarea companiilor de stat.

Potrivit lui Sobolewski, este posibil ca Hidroelectrica SA sa vanda actiuni in ultima parte a acestui an sau in prima jumatate a lui 2016. Alte companii care ar mai putea vinde actiuni in acest an sunt CN "Administratia Porturilor Maritime" SA Constanta si Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB).

"Ne asteptam la o alta mare tranzactie pe piata primara. Este important sa mentinem perceptia ca vor fi noi active disponibile pe piata", a mentionat directorul general al BVB.

Ludwik Sobolewski a mai spus ca BVB a simplificat procedurile de tranzactionare si a facilitat accesul pe piata al companiilor in incercarea de a deveni un hub de tranzactionare in Europa Centrala si de Est.

Cu toate acestea bursa de la Bucuresti are o capitalizare de piata de 19 miliarde de dolari, de aproape noua ori mai mica decat cea a bursei de la Varsovia.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in cooperare cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Bloomberg au organizat in luna octombrie 2014 la Londra o conferinta destinata promovarii pietei de capital din Romania in randul investitorilor institutionali din Londra. O noua conferinta similara urmeaza sa fie organizata vineri la sediul BERD de la Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania piata emergenta, #Romania piata de frontiera, #BVB piata emergenta , #stiri BVB