Bursa romaneasca, in impas: Care sunt solutiile jucatorilor de pe piata de capital

Joi, 13 Februarie 2014, ora 13:11
2335 citiri
Bursa romaneasca, in impas: Care sunt solutiile jucatorilor de pe piata de capital

Costurile de tranzactionare, cadrul legislativ inflexibil, birocratia excesiva de care se lovesc investitorii, sistemul de decontare insuficient de permisiv si arhitectura actuala a pietei de capital reprezinta principalele problemele care necesita rezolvare pentru dezvoltarea pietei de capital in Romania. Business24 a discutat cu reglemnetatorii si cu jucatorii de pe piata romaneasca de capital, pentru a afla care sunt solutiile pentru dezvoltarea acestui sector.

Fara masuri urgente care sa rezolve aceste probleme, piata de capital nu se poate dezvolta si "se usuca, aproape ca moare", a fost semnalul de alarma tras miercuri de CEO-ul Bursei de Valori Bucuresti, polonezul Ludwik Sobolewski.

"Sunt necesare masuri care sa duca la crearea lichiditatii pe Bursa, avand in vedere ca piata de capital se usuca, aproape ca moare, pentru ca nu este un loc atractiv si marii jucatori din economie prefera sa se finanteze din afara pietei", este de parere directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

Bursa trebuie sa se maturizeze pentru a deveni astfel o alternativa de finantare la bancile comerciale. Numai ca de-alungul timpului, au existat prea multi oameni nepotriviti si prea putini determinati sa faca ceva, sustin reprezentantii comunitatii pietei de capital.

"Piata de capital isi cunoaste foarte bine problemele, insa pentru a le rezolva este nevoie de un singur lucru: dorinta si determinare. Cel mai simplu lucru pe care il poate face acum Bursa de Valori Bucuresti si care trebuia facut inca de acum 20 de ani, este sa se uite cum functioneaza realmente o bursa afara, care sunt criteriile pe care ea se bazeaza si sa le implementeze in Romania. In felul asta, devenim similari si compatibili", declarat pentru Business24 Mihai Chisu, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata de capital autohtona.

In momenul de fata, aspectele primordiale pentru dezvolatarea pietei de capital sunt legate de costurile de tranzactionare, adica scaderea comisioanelor de catre institutiile pietei, de creare a unui cadru legislativ un pic mai flexibil, nu neaparat atat de stufos si greoi cum este in prezent, de facilitarea intrarii investitorilor pe piata.

"Exista de asemenea o intreaga gama de probleme legate de arhitectura pietei. Un lucru foarte important este legat de faptul ca ar trebui ca investitorii sa isi poata incasa dividendele mult mai usor fata de cum isi colecteaza in prezent, cum de altfel nu trebuie sa fie foarte complicat sa deschizi un cont. Daca le rezolvam pe astea intr-un orizont de timp foarte scurt, de jumatete de an, este un aspect foarte bun", a declarat pentru Business24 Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Lipsa de interes a statului a descurajat dezvoltarea bursei in Romania

Dupa foarte multi ani, Bursa de Balori Bucuresti a reusit sa ii stranga la aceeasi masa pe cei mai importanti actori ai pietei pentru a gasi solutii aplicabile pentru dezvoltarea pietei de capital: Guvernul, BNR, ASF si elita pietei de capital din Romania.

Pana in prezent, statul nu s-a implicat foarte activ in dezvoltarea pietei. Tocmai din aceasta cauza, neavand alternative investitionale, atat investitorii straini cat si cei din Romania nu au mai intrat in piata, potrivit brokerilor.

"In primul rand, atat investitorii straini cat si cei romani nu au intrat in piata pentru ca nu au avut foarte multe alternative investitionale. Statul nu s-a implicat activ in dezvoltarea pietei de capital si nu au existat listari importante de companii de stat care sa dea un exemplu si care sa ne construiasca noua brokerilor niste exemple ca putem aduce si companii private pe bursa. Companiile private trebuie sa intre pe piata de capital, insa ele nu vin pe bursa pentru ca nu avem un exemplu din partea companiilor de stat", considera brokerul Nicu Grigoras.

Alte aspecte importante mentionate de specialisti sunt legate de costurile foarte ridicate ale pietei de capital si legislatia care este "destul de greu de inteles, destul de stufoasa si greu de implementat".

Alte schimbari necesare pietei de capital

Schimbarea reglementarilor: Economistul sef al BNR sustine ca schimbarea reglementarilor este doar o parte din ceea ce trebuie facut, in incercarea de a atrage o alta calitate de investitori straini si o alta cantitate de investitori romani. "Cel mai mare pericol ar fi sa inceapa un dialog al surzilor pentru ca toata lumea asteapta ceva de la altcineva", a mai spus Valentin Lazea.

Decontarea: Una dintre problemele pietei de capital, care ar trebui solutionata, este pe partea de decontare, unde ar trebui aplicate aceleasi criterii ca pe pietele din regiune, este de parere Bogdan Juravle, directorul general al celei mai mari case de brokeraj din Romania, Swiss Capital.

Eliminarea pragului la SIF-uri: Una dintre problemele pietei de capital, care ar trebui solutionata, este pe partea de decontare, unde ar trebui aplicate aceleasi criterii ca pe pietele din regiune, este de parere Bogdan Juravle, directorul general al celei mai mari case de brokeraj din Romania, Swiss Capital.

ASF pregateste reduceri de taxe

Dupa o analiza comparativa a comisioanelor practicate de autoritatile de supraveghere, Mircea Ursache, vicepresedinte al ASF, si Daniel Daianu, primvicepresedintele ASF, vin cu o propunere care se refera la reducerea taxelor practicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pentru piata de capital, in perioada urmatoare.

"Am facut o analiza la ASF, vom veni cu propuneri pentru a promova masuri care sa faca prietenoase taxele si comisioanele" spun reprezentantii ASF.

Spre exemplu, tariful actual al ASF pentru market-making este dublu fata de anul trecut (0,08%, fata de tariful redus de 0,04%, in 2013), in conditiile in care BVB a initiat un program pilot pentru aceasta activitate, la inceputul acestui an.

"Reducerea costurilor este o varianata, intrucat piata romaneasca este una scumpa. Noi avem comisioane foarte mari" a declarat Mihai Chisu.

Bursa trebuie sa se maturizeze, dupa 20 de ani de existenta, si sa iasa de sub imperiul traderilor, a celor care vad doar posibilitati de castig pe termen scurt, devenind astfel o alternativa de finantare la bancile comerciale, este concluzia la care a ajuns si guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

#dezvoltare bursa valori, #piata bursiera Romania, #evolutie piata capital , #Piata de capital