Ce au de castigat companiile romanesti din listarea pe bursele internationale

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 07:17
2624 citiri
Ce au de castigat companiile romanesti din listarea pe bursele internationale

Finantarea prin piata de capital, adica listarea la bursa, este considerata cea mai ieftina modalitate de obtinere a lichiditatilor. Insa pe langa atragerea unor fonduri importante, listarea inseamna pentru o companie si transparenta sau prestigiu.

"In Europa predomina finantarea prin mecanismele bancare, in timp ce in Statele Unite, cele mai multe finantari se fac prin bursa si probabil datorita acestui motiv economia americana s-a dovedit a fi mai dinamica si mai robusta decat economia europeana", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24

Cum acesti facori conteaza in alegerea unei anumite burse de valori, companiile din Romania care intentioneaza sa se listeze au gasit un "apetit" si pentru bursele internationale, cum este cea din Londra. Cat de profitabila este insa prezenta unei companii romanesti pe o piata internationala?

Recurgerea la o listare dubla, un aspect pozitiv pentru Romania

Din punctul de vedere al brokerilor, a merge spre o listare dubla si a incerca sa atragi bani de la o bursa precum cea de la Londra , este o idee foarte buna.

"Listarile duble, adica si la bursa din Romania si la o bursa externa, pot aduce un plus pentru piata de capital din Romania, pentru ca odata o companie listata si la Bucuresti si la o alta piata mai dezvoltata, poate atrage atentia investitorilo straini pentru piata noastra", a declarat pentru Business24 Nicu Grigoras, analist Investment Banking.

Potrivit expertilor, o companiie romaneasa care este listata la Londra devine, dintr-o data, vizibila pentru marii investorii din lume, in condiitile in care daca ar fi doar listata la Bursa de Valori Bucuresti, ar avea sanse mult mai mici ca sa atraga mari nume ca sa investeasca in titlurile ei.

"Listarile duale sunt pozitive pentru ca pot atrage atentia investitorilor straini catre Bursa din Bucuresti", a completat Nicu Grigoras.

Bursa de la Bucuresti vs. Bursa de la Londra

"Daca anterior companiile care mergeau foarte bine erau curtate de patru sau cinci banci in acelasi timp, care mai de care cu conditii mai avantajoase, acum nici macar afacerile viabile nu mai sunt finantate atat de facil" a declarat pentru Business24 brokerul Adrian Manaila, proprietarul firmei de brokeraj SSIF Elda Invest Galati.

Bursa de Valori Bucuresti, atat ca dimensiuni cat si ca lichiditate, nu straluceste si nici nu este printre bursele mari din Europa. Din aceasta cauza, pentru companiile cu adevarat mari, a merge intr-o listare duala si a inceraca sa atragi bani de la Londra este o idee foarte buna.

London Stock Exchange (LSE) este cea mai importanta bursa din Europa in ceea ce priveste capitalizarea companiilor listate. Este una din cele mai vechi burse din lume, datand inca din anul 1773. Aceasta se declara a fi cea mai internationala deoarece vine in permanent in intampinarea clientilor sai cu noi produse si servicii, pastrandu-si un loc fruntas in ceea ce priveste lichiditatea pentru bursele europene.

Aceasta idee este avantajoasa si pentru ca toti cei care investesc prin intermediul bursei de la Londra vor incepe sa aiba mai multa atentie si sa aiba un ochi indrepatat catre ce se intampla in Bucuresti.

"Vor incepe tot mai multi analisti internationali sa cuprinda in analisele lor si companiile din Romania, si astfel, Romania sa intre pe radarul investitorilor institutionali din strainatate, ceea ce ar contribui la a face din BVB un pol atractiv pentru capitalul din straintate" sustine analistul Dochia.

Avantaje de imagine oferite de o bursa straina

Pentru o companie care se listeaza la Londra este un avantaj, pentru ca la bursa londoneza exista un filtru, nu se listeaza orice si atunci perceptia privind riscul unei companii, chiar daca este din Romania, este ceva mai buna decat daca ar fi vazuta ca o companie listata doar la Bucuresti, sustin analistii.

"Listarea la Londra nu este un dezavantaj, ci dimpotriva, bursa de la Bucuresti poate sa castiga din acest lucru, pentru ca devine complementara si capata ceva din volumul si lichidatea suplimentara care se ruleaza la Londra" a spus Aurelian Dochia.

Piata din Romania are potential sa atraga surse importante pentru ca sunt multe sume de bani care pot fi investite in companii bune.

Listarea Romgaz este prima listare care va avea loc pe Bursa de la Londra.

Tranzactiile de Certificate Globale de Depozit (GDR) pe Bursa de la Londra sub simbolul "SNGR" sunt planificate sa inceapa pe 12 noiembrie 2013.

De asemenea, listarea actiunilor Romtelecom este o prioritate in procesul de vanzare a actiunilor detinute de stat la Romtelecom si este luata in calcul o listare duala, la Bucuresti si Londra sau Frankfurt, a declarat marti ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#listare companii bursa, #listare bursa Londra, #avantaje listare bursa, #bursa valori bucuresti , #Investitii