Consortiul chinez HNA a devenit cel mai mare actionar al Deutsche Bank, controland in prezent aproape 10% din actiunile celei mai mari institutii de credit din Germania.
Pana in luna martie, principalul actionar al Deutsche Bank a fost fondul de investitii Blackrock, dar situatia s-a schimbat dupa ce consortiul controlat de magnatul Chen Feng a achizitionat un pachet de 4,8% din actiunile bancii germane, informeaza BBC.
Pentru consortiul din China, trecerea la statutul de actionar principal in cadrul unei banci international de renume este si un prim pas in satisfacerea ambitiilor de jucator pe piata financiara globala minifestate de compania de profil din cadrul conglomeratului: HNA Capital.
Interesul pentru banca germana a venit si ca urmare a situatiei financiare dificile in care se afla aceasta, conducerea Deutsche Bank incercand sa evite un eventual dezechilibru rezultat in urma amenzilor primite pe piata americana pentru conduita neloiala practicata inainte de declansarea crizei financiare din 2008.
Astfel, la inceputul acestui an, directorul executiv Deutsche Bank, John Cryan, a decis a renunte la ideea vanzarii subsidiarei Postbank si a lansat o operatiune de capitalizare prin lansarea unei noi serii de actiuni valorand 8 miliarde euro.
Momentul a fost speculat de miliardarul chinez Chen Feng, care oricum e in plin proces de consolidare a imperiului sau, numai in ultimul an nivelul achizitiilor facute de grupul HNA atingand 30 de miliarde de dolari,... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 10:53
Inca dinaintea referendumului care a stabilit iesirea Marii Britanii din UE, bancile internationale prezente in Londra si-au facut planuri de rezerva privind reducerea operatiunilor derulate in regat, in vederea asigurarii accesului la piata unica europeana.
Acum, dupa ca guvernul Theresa May a anuntat 29 martie ca data sigura pentru invocarea articolului 50, migratia bancilor din Londra nu mai este decat o chestiune de timp, remarca Bloomberg. Iar acestea par sa-si fi indreptat atentia cu preponderenta spre doua orase europene care au sansa de a evolua ca importanta in randul centrelor financiare globale.
Estimarile analistilor think tank-ului Bruegel arata ca institutiile financiare ar putea muta din Londra active ale clientilor de peste 1.800 miliarde euro, periclitand astfel 10.000 de slujbe in sectorul bancar si alte 20.000 in cel al serviciilor financiare.
Inca din a doua jumatate a anului trecut, diverse metropole europene au incercat sa isi puna in valoare atuurile in fata marilor banci internatioanle pentru a suplini rolul Londrei pe piata financiara din regiune.
Paris, Amsterdan, Frankfurt sau Dublin au derulat adevarate campanii de atragere a bancilor pregatite de relocare, insa doar ultimele doua par sa se bucure de un succes real in randul companiilor financiare prezente in capitala Marii Britanii.
O evaluare facuta de Bloomberg in randul executivilor care au cunostinta de planurile de rezerva creionate de aproape un an de institutiile... mai mult
Marti, 21 Martie 2017, ora 12:36
Cele doua mari institutii financiare create cu contributia Chinei in ultimul an sunt pe punctul de a-si incepe activitatea, anunta oficialii de la Beijing.
Noua Banca de Dezvoltare (NDB), aparuta in urma parteneriatului economic dintre Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud (BRICS), ca si Banca de Investitii in Infrastructura Asiei (AIIB), o creatie proprie a Beijingului, sunt aproape de a deschide primele linii de credit, relateaza agentia Xinhua News.
Primul imprumut
NDB, creatia tarilor BRICS, ar putea acorda primul imprumut in luna aprilie a anului viitor, a apreciat vicepresedintele institutiei de credit, Vladimir Kazbekov, in cadrul unui seminar orgnizat la Beijing.
Banca a primit deja solicitari din partea clientilor de pe cele 5 piete emergente si este de asteptat ca primul imprumut sa fie directionat pentru o serie de investitii in domeniul cresterii eficientei energetice, a spus Kazbekov.
Vicepresedintele bancii a mentionat ca pana la sfarsitul acestui an, inclusiv numarul angajatilor NDB va crsste de la 20 la 100 de persoane.
NDB are sediul central la Shanghai si este privita de multi analisti ca o copie a FMI destinata sa asigure finantarea unor proiecte pe cele 5 mari piete emergente ale lumii.
Cadru legal incert
In cazul AIIB, mediul bancar international a desemnat institutia de credit deschisa de China drept o rivala a Bancii Mondiale si a Bancii de Dezvoltare a Asiei, doua institutii controlate de Washington, respectiv Tokyo.... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 10:24
Beijingul priveste cu speranta la noua sa institutie financiara internationala, Banca de Investitii in Infrastructura a Asiei (AIIB), dar, pana acum 2 ani, soarta acesteia era indecisa.
La inceputul lui 2013, liderii de la Beijing erau aproape crispati de teama ca institutia, care este privita acum ca o rivala a Bancii Mondiale, fie nu va reusi sa stranga capitalul necesar, fie va ramane sub forma unei initiative zonale, relateaza reporterii Reuters.
Seici si guvernanti europeni
Momentul in care oficialii chinezi au parut sa rasufle ceva mai usurati a fost cel in care seicii si printii din fruntea guvernelor in Orientul Mijlociu au garantat ca vor sustine financiar institutia, urmat apoi de atragerea ca parteneri a unor guverne europene.
Ultima miscare a surprins deopotriva Beijingul, ca si Washingtonul, liderii americani fiind in toiul unei campanii anti-AIIB dusa in randul aliatilor din UE.
Spre surprinderea celor doua tabere, tocmai Marea Britanie si Germania au fost statele europene care au depus primele dosarele de aderare la noua institutie financiara, iar momentul a fost considerat ca unul de cotitura in arhitectura financiara dezvoltata de Beijig la nivel mondial.
Sustinerea venita de pe alte continente si aducerea in fruntea AIIB a lui Jin Liqun, fostul sef al fondului suveran de investitii al Chinei China Investment Corp, lasa sa se intrevada ca lansarea AIIB este iminenta.
Punerea pe picioare a proiectului AIIB ii face pe liderii de la... mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 17:22
Beijingul va deschide propriul sistem international de plati interbancare undeva spre sfarsitul acestui an, a anuntat premierul chinez Li Keqiang. Acest lucru inseamna retragerea Chinei din cadrul sistemului SWIFT, folosit la nivel mondial.
"Pana la sfarsitul acestui an vom finaliza dezvoltarea proiectului China International Payment System", a raportat seful guvernului chinez in cadrul sesiunii plenare a Consiliului de Stat, relateaza agentia Sputnik News.
Deschidere globala
Din punctul de vedere al premierului Li, acest lucru va duce la o deschidere globala a sistemului bancar din China.
"Avem o rata de economisire mare si un nivel ridicat al rezervelor valutare.
Devine necesar sa folosim cu adevarat resursele de care dispunem si sa imbunatatim eficienta in sectorul financiar prin reducerea dobanzii de referinta", a precizat Li Keqiang.
In acelasi timp, China va deschide portile pentru introducerea capitalului strain in sistemul bancar intern.
"Vom ajuta la dezvoltarea unor banci cu capital privat si la deschiderea sistemului financiar catre restul lumii. Acesta este obiectivul nostru", a mai spus premierul chinez.
Totodata, Li crede ca este cazul ca guvernul de la Beijing sa sprijine integrarea Bancii Populare a Chinei pe piata valutara interbancara la nivel international.
Conform declaratiilor sefului guvernului chinez, CIPS va face legatura intre toate institutiile financiare la nivel global si bancile din China, permitandu-le sa transmita... mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 15:55
50 de state si-au trimis reprezentantii la ceremonia de semnare a cadrului legal sub care va opera Banca de Investitii in Infrastructura a Asiei (AIIB), institutie financiara internationala creata de Beijing.
Australia a fost primul stat invitat sa semneze noul cod de reguli sub care va opera banca internationala din China. Alte sapte state sunt asteptate sa semneze tratatul, oficialii de la Beijing dorind ca banca sa devina operationala pana la finalul anului, arata ziarul Hurryiet Daily News.
Reguli noi
AIIB este vazuta ca o rivala a Bancii Mondiale si a Bancii de Dezvoltare a Asiei, institutii financiare aflate sub un control al SUA, respectiv al Japoniei.
Noua banca internationala creata de China are 57 de membri de pe 5 continente si va avea un capital de investitii de 20 de miliarde de dolari in prima faza, urmand ca acesta sa creasca pana la 10 de miliarde.
Institutia este vazuta ca un instrument prin care China isi poate creste influenta politica si economica in diverse regiuni le globului.
De altfel, fostul sef al Rezervei Federale americane, Ben Bernanke i-a criticat recent pe congresmanii din Statele Unite, considerand ca acestia au incurajat China sa creeze AIIB prin neacordarea unei influente mai mari in forurile decizionale FMI si BM pentru economiile emergente.
Prezent la ceremonia de semnare a cadrului legal al AIIB, presedintele Xi Jinping a declarat ca banca reprezinta o "realizare a actiunilor concrete si eforturilor depuse de toate... mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 15:00
2Gata cu drepturile egale pentru cele 58 de state care au decis sa devina membre in Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura! Beijingul a decis sa pastreze dreptul de veto pentru deciziile privind integrarea unor noi membri sau acordarea liniilor de finantarea pentru anumite proiecte.
China, din postura de fondator al institutiei financiare, conta deja in proportie de 30% in adoptarea unor decizii ale comitetului director, dar pastrarea dreptului de veto starneste si mai mult nelinistea SUA, arata Newsweek.
Rivalitate fatisa
Beijingul a asigurat 30 de miliarde de dolari din cei 100 de milioane care reprezinta capitalul Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura (AIIB).
Din noiembrie 2014 si pana la sfarsitul lunii martie, oficialii chinezi au mimat dezinteresul pentru pastrarea unui control strict in cadrul bancii, fapt care i-a ajutat sa racoleze in randul membrilor nu mai putin de 57 de state de pe tot globul.
O parte sunt aliati traditionali ai Statelor Unite, dar, chiar si in ciuda unei campanii a Washingtonului pentru blocarea aderarii acestora la noua banca a Beijingului, multe tari nu au rezistat tentatiei.
Marea Britanie, Israelul si Australia s-au inscris deja in noua institutie financiara. Pe pozitii a ramas doar Japonia, care a manifestat aceeasi neincredere fata de planurile chinezilor.
Despre AIIB multi comentatori au afirmat ca este o copie a Bancii Mondiale si o rivala de temut pentru Banca de Dezvoltare a Asiei.
Cele... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 17:10
Copia chinezeasca a Bancii Mondiale, AIIB, va tine prima Adunare Generala a membrilor fondatori, luna viitoare, scopul declarat fiind ca programul de creditare a investitiilor in infrastructura din Asia sa demareze pana la finalul anului.
China a intensificat efortul de a avea controlul asupra Bancii de Investitii in Infrastructura a Asiei, dubland participarea sa la capitalizarea institutiei de la 50 la 100 de miliarde de dolari, remarca fostul ministru al Apararii din Japonia, Yuriko Koike, intr-un editorial din Project Syndicate.
Pozitie ferma
Suma cu care China a suplimentat capitalul AIIB va creste automat si ratingul institutiei financiare.
In acelasi timp, Beijingul avea nevoie sa-si consolideze pozitia in interiorul structurilor de conducere ale bancii, dupa ce numarul tarilor fondatoare s-a dovedit mai mare decat cel anticipat.
Chiar si dublarea investitiei initiale nu asigura o majoritate pentru China insa, pentru 100 de miliarde de dolari, liderii de la Beijing spera-si sa faca jocurile in AIIB prin cele 30 de procente detinute din capitalul de lucru al institutiei.
Este cea mai mare suma pusa in joc de cele 57 de tari fondatoare, ceea ce, in mod normal, ar trebui sa asigure si dreptul de veto pentru China.
Rol incert
Aceasta subliniaza intrucatva si igrijorarea economistilor si analistilor internationali cu privire la rolul pe care il va juca banca internationala a Beijingului.
Va fi o banca a Chinei, pentru China sau va urmari un... mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 17:12
Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, s-a declarat gata sa initieze discutiile pentru o colaborare cu Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura (AIIB), rivala recent creata la Beijing.
Kim a afirmat ca vede AIIB si alte institutii financiare din China mai degraba ca pe viitori parteneri in sectorul investitiilor de dezvoltare la nivel global, relateaza Wall Street Journal.
Kim a anuntat ca vrea sa analizeze aceasta colaborare in cadrul discutiilor din timpul reuniunii de primavara a membrilor Bancii Mondiale, programata pentru saptamana viitoare.
"Daca bancile internationale, inclusiv cele noi, se dovedesc capabile sa formeze aliante, sa colaboreze si sa sustina dezvoltarea, atunci vom beneficia cu totii, in special cei afectati de vulnerabilitatea financiara", a declarat Kim in cadrul unui discurs sustinul la Centrul pentru Studii Strategice Internationale din Washington.
Pana acum, AIIB, noua banca infiintata de China, a strans in randul membrilor fondatori aproape 50 de state, inclusiv aliati ai SUA care nu au tinut cont de opozitia acerba a Washingtonului la acest proiect.
De altfel, China si Fondul Monetar International sunt printre organismele care au contestat influenta Statelor Unite in politica financiara internationala, construind alte institutii care sa functineze in paralel cu Banca Mondiala.
Noua banca internationala infiintata la Beijing consolideaza influenta Chinei in politica globala, limitand rolul major detinut pana acum... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 17:53