China tradeaza intentii expansioniste: Planurile amintesc de strategia prin care SUA s-au impus in Europa

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 08:25
2261 citiri
China tradeaza intentii expansioniste: Planurile amintesc de strategia prin care SUA s-au impus in Europa
Foto: Foreign Policy

Masurile luate de guvernul de la Beijing pentru asigurarea unui rol dominant al Chinei in comertul din zona asiatica si globala au atras atentia comentatorilor care cauta dedesubturile noilor investitii.

Doua banci au fost lansate de curand pe piata din Asia, New Development Bank si Asian Infrastructure Investment Bank, laolalta cu punerea la dispozitia guvernelor din zona a unui fond de investitii in infrastructura de 40 de miliarde de dolari, botezat dupa vechea ruta comerciala dintre Orient si Occident, "Drumul Matasii".

Pentru analistii din China si din afara granitelor tarii, masurile par similare celor adoptate in cadrul Planului Marshall creionat de Statele Unite dupa Al II-lea Razboi Mondial, prin care au injectat miliarde de dolari in reconstructia tarilor europene, in schimbul loialitatii politice in fata amenintarii sovietice, observa reporterii publicatiei MarketWatch.

Miscari provocatoare

Comparatia cu Planul Marshall nu este tocmai pe placul liderilor politici de la Beijing, dar nici pe gustul analistilor si oamenilor de afaceri occidentali. Sigur, rezerva valutara a Chinei permite, ba chiar obliga guvernul tarii, sa extinda influenta comerciala a tarii in zonele limitrofe, asigurand si o intarire a yuanului pe pietele valutare externe. Insa similitudinile legate de investitiile chinezesti si fondurile alocate pentru reconstructia statelor din vestul Europei deranjeaza.

"Beijingul ar fi luat aceste masuri indiferent de ce spun comentatorii, dar guvernantii nu s-au gandit niciodata la ele ca la un Plan Marshall pentru Asia", sustine un oficial al guvernului chinez.

Nici vesticii nu vad o asemanare foarte mare intre actualele masuri economice ale guvernului de la Beijing si planul de reconstructie a Europei, mai les in conditiile in care capitalul chinez ar putea deranja influenta detinuta deja de SUA in diverse zone din Asia.

Rezerva valutara pusa la bataie

Fondul de investitii si dezvoltare "Drumul Matasii" se arata a fi mai flexibil decat cele doua institutii bancare create recent de guvernul Chinei. Are un capital initial asigurat din rezerva valutara a Chinei care poate fi crescut pe masura ce isi va gasi caile necesare de a deveni operational in tarile limitrofe. Are si de unde sa asigure necesarul de valuta util pentru miscarea expansionista a Chinei, din moment ce rezerva valutara a tarii este de peste 4.000 de miliarde de dolari.

O mare parte din aceasta suma este deja investita in titluri cu randament scazut emise de Trezoreria americana. Insa, chiar si cu o dobanda de 2-3 procente acordata de americani, China sta pe o bogatie imensa pe care o poate impinge in investitii in afara granitelor. Miza o reprezinta, bineinteles, exportul de tehnologie: de la aparatura telefonica pana la trenuri de mare viteza, iar plasarea acestor marfuri in yuani ar intari pozitia monedei chineze pe pietele internationale.

Reputatie dubioasa

Un ultim inconvenient in calea transformarii fostului "Drum al Matasii" intr-o cale de export pentru mai toate produsele chinezesti pare sa fie proasta reputatie a companiilor din China in problemele legate de politicile de mediu si cele salariale.

Este un cost pe care firmele din China il platesc pentru mentinerea unei rate mari a profitabilitatii prin incalcarea conventiilor internationale de munca si, mai ales, de mediu. O adaptare la politica sociala si de mediu al altor state va reduce cu siguranta profitul obtinut pe termen scurt, dar va stabiliza influenta marilor companii din China in regiune.

Este probabil si argumentul pentru masura prin care pasii marunti de deschidere a celor doua banci de dezvoltare pe piata asiatica a fost dublata de aparitia fondului de investitii si dezvoltare "Drumul Matasii", care elimina cateva din etapele greoaie de realizare a unor investitii in baza unor acorduri interguvernamentale.

#Fondul Drumul Matasii, #Plan Marshall China, #fond investitii infrastructura China, #China influenta Asia , #China