Soros: Brexit poate insemna sfarsitul UE. Patru efecte imediate ale divortului UK-EU

Vineri, 10 Iunie 2016, ora 14:09
8431 citiri
Soros: Brexit poate insemna sfarsitul UE. Patru efecte imediate ale divortului UK-EU
Foto: Wikimedia

Miliardarul american cu origini est-europene George Soros crede ca o iesire a Marii Britanii din blocul comunitar european ar duce cu siguranta la destramarea UE.

"Plecarea Marii Britanii va declansa, cu siguranta, un exod general, ceea ce ar face ca dezintegrarea Uniunii Europene sa devina, practic, inevitabila", a apreciat Soros, citat de The Guardian.

Trei riscuri majore

Miliardarul spera ca tabara pro-UE din Regatul Unit sa se intareasca pe ultima suta de metri, inaintea referendumului de pe 23 iunie.

"Sunt increzator ca, pe masura ce ne apropiem de data referendumului, tabara celor care vor a ramana in UE se va intari.

Pietele nu au intotdeauna dreptate, dar in acest caz sunt de acord cu reactiile lor", a apreciat George Soros, referindu-se la recenta apreciere a lirei sterline, dupa o cadere de 10% inregistrata in perioada noiembrie-aprilie.

Oscilatia valutei britanice reprezinta, in opinia analistilor, un semn ca un vot pro-Brexit devine din ce in ce mai putin probabil.

Pentru Soros, abandonul Marii Britanii este un pericol la fel de mare ca si descresterea economiei din China sau probabilitatea castigarii alegerilor prezidentiale din SUA de catre Donald Trump, efectele transmise in economia globala putand genera crize de proportii in diferite regiuni ale globului.

De altfel, miliardarul nu vede sanse prea mari de crestere economica in perioada urmatoare, fondul sau de investitii, care administreaza si averea de 30 miliarde dolari a familiei Soros, mizand in ultima vreme pe metalele pretioase, aur in special.

Pretul aurului s-a apreciat cu 17 procente de la inceputul acestui an, pana la 1.244 dolari/uncie, ca urmare a turbulentelor inregistrate in piata de capital din China si a undei de soc transmisa pe pietele occidentale.

Posibilitatea unui divort intre Marea Britanie si UE ar putea creste cotatia arului pe pietele internationale, prin prisma efectelor imediate care s-ar inregistra in economiile Regatului Unit si cele ale celorlalte 27 de tari membre ale Uniunii.

Dupa Brexit, dezastru

Efectele iesirii Regatului Unit din cadrul UE si-ar pune amprenta in mod imediat asupra peisajului politic si economic din regiune, dar ar putea influenta si evolutiile altor economii de pe glob, anunta CNN Money.

In prima faza, pe plan intern s-ar instala nesiguranta politica, premierul David Cameron urmand sa fie, cel mai probabil, sacrificat pe altarul campaniei pro-UE dusa in ultimele 10 luni.

Un posibil succesor al acestuia ar putea fi fostul primar al Londrei, Boris Johnson, devenit intre timp unul dintre cei mai vocali sustinatori ai ideii abandonului de la proiectul comun european.

Regatul Unit va avea la dispozitie 2 ani pentru a stabili modul in care se va desparti de UE, inclusiv conditiile de derulare a schimburilor comerciale intre Marea Britanie si piata unica europeana, care insumeaza 440 milioane consumatori.

Aceasta ar fi cea de-a doua problema, in contextul in care 45% din exporturile insularilor sunt directionate catre UE. Iar efectul negativ asupra mediului de afaceri nu se opreste aici, Marea Britanie fiind dependenta de serviciile financiare ale unor banci care isi au sediile centrale pe continent.

Investitiile ar avea si ele de suferit, multe corporatii internationale folosind Marea Britanie ca punct de lucru pe continentul european doar prin prisma apartenentei regatului la UE.

Un raport recent al Ernst&Young arata ca 72% din firmele straine prezente pe piata britanica sunt interesate de accesul direct catre piata europeana, o treime dintre acestea luand in calcul o relocare a afacerilor din Marea Britanie in alte parti ale continentului in caz de Brexit.

Piata muncii ar avea si ea de suferit, britanicii urmand sa reduca cifra locurilor de munca cu 820.000 in cazul unui divort de UE.

A treia problema o reprezinta cea a fortei de munca, Regatul Unit fiind o destinatie luata cu asalt de muncitorii veniti din tarile membre UE din sud-estul Europei.

3 milioane de europeni muncesc in Marea Britanie, majoritatea fiind polonezi, romani si bulgari. Acestia ar putea trece printr-o noua selectie pentru acordarea vizei de munca in regat, iar viitori solicitanti ai unui job vor intra mult mai greu in interiorul granitelor britanice.

A patra consecinta imediata a divortului cerut de britanici s-ar putea vedea intr-un efect de domino in interiorul UE.

Confruntata cu cea mai grava criza a refugiatilor din ultimele 7 decenii, Europa este afectata de un val de nationalism ce se manifesta in spectrul politic din diverse tari membre.

Un studiu efectuat saptamana aceasta de Centrul de Cercetare Pew in 10 state membre UE, demonstreaza ca 47% din cetatenii acestora se declara impotriva sustinerii viitoare a proiectului european.

#brexit, #george soros, #efecte economice Brexit, #instabilitate Politica UE, #dezintegrare UE , #Afaceri