Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania poate deveni o natiune start-up precum Israelul

Romania poate deveni o natiune start-up precum Israelul
Osnat Peled, Director General Mentor Finance, fost cetatean israelian relocat in Romania cu 10 ani in urma, crede ca Romania are capacitatea si creativitatea de a se dezvolta ca natiune startup si antreprenoriala, reabilitand in acelasi timp economia tarii.

"Intalnesc in fiecare saptamana oameni talentati ce detin companii in crestere cu potential ridicat, ce vin cu idei bune, insa le lipsesc instrumentele si cunostintele pentru a-si transforma afacerea intr-o poveste de succes.

Israelul de exemplu este o inspiratie: o tara mica, fara resurse naturale, care produce mai multe companii start-up de succes decat alte tari mari: Japonia, China, India, Canada, chiar si Marea Britanie, conform U.S. Council on Foreign Relations.

In Romania potentialul este urias, piata este mare si exista un acces larg la Europa si la indivizi talentati.

Observam o tendinta a companiilor internationale de a alege sa opereze afacerile in Romania, cu o echipa romaneasca locala; prin urmare cunostintele si talentul exista in aceasta tara", spune Osnat Peled.

Aceasta spuen ca elementele cheie pentru orice afacere de succes,in special pentru o companie start-up (start-up in orice domeniu, nu doar high-tech) se bazeaza pe combinatia dintre dezvoltarea afacerii si acces direct la fonduri, indiferent daca acestea sunt fonduri private sau solutii de finantare corporate.

Aceste doua elemente pot face diferenta dintre succes si esec, in special in etapa de start-up a companiei.

"Majoritatea managerilor si proprietarilor de afaceri pe care i-am intalnit constientizeaza foarte putin varietatea resurselor financiare pe care le pot folosi pentru compania lor, atat pentru nevoile de investitii cat si pentru capital de lucru.

Fondurile pot schimba intr-adevar strategiile de business si deschid noi segmente pentru dezvoltare.

Majoritatea companiilor mici si mijlocii nu stiu ca au acces la finantare si in unele cazuri le lipsesc cunostintele pentru a-si prezenta ideile unui investitor, banci sau fond de investitii", spune Osnat Peled.

"Nu vad nici un motiv pentru care Romania nu poate deveni urmatoarea tara start-up. Investitori, fonduri si banci din reteaua noastra continua sa caute canale fezabile pentru investitiile lor. Fondurile sunt absolut accesibile, dar pot fi directionate doar spre companiile potrivite.

Folosim metode israeliene verificate pentru dezvoltare afaceri si recrutare fonduri, personalizate pentru mentalitatea si piata din Europa de Est. Impreuna cu o intelegere in profunzime a realitatii financiare si acces larg la surse de finantare, cred ca putem atinge schimbarea necesara si vom vedea in sfarsit mai multe companii si antreprenori romani atingand succesul atat local cat si global", incheie Peled.

D.R.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1432 ori