Yuanul a devenit oficial una dintre cele mai tranzactionate monede din lume

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 12:25
1937 citiri
Yuanul a devenit oficial una dintre cele mai tranzactionate monede din lume

Yuanul chinezesc a intrat pentru prima data pe lista celor mai tranzactionate valute pe piata mondiala, evidentiind cresterea economiei Chinei, a doua din lume ca marime, relateaza agentia de presa ITAR-TASS, citata de Ukr.net si Finam.

Astfel, yuanul a fost una din cele zece monede cele mai activ tranzactionate in 2013, ridicandu-se de pe pozitia a 17-a pe locul 9, ca urmare a "cresterii semnificative" a comertului offshore, a declarat Banca Reglementelor Internationale (BIS), care serveste ca centru de cercetare economica si monetara. De altfel, cota yuanului in comertul mondial a crescut de la 1,3% la 2,2%.

"Yuanul se misca in directia monedei de rezerva la nivel mondial. Doar patru zone monetare in lume concentreaza in prezent o cantitate mare de capital: dolarul, euro, yenul si yuanul", remarca expertul rus Konstantin Busuev, analist la societatea de consultanta "Oktratie" din Moscova, adaugand ca baza monetara a acestor monede este de aproximativ 70% din toti banii din lume.

Situatia evolueaza, in opinia sa, in asa fel incat China va liberaliza in cele din urma yuanul, ceea ce este foarte posibil. De indata ce se va produce o liberalizare a datoriei publice a Chinei, yuanul ar putea deveni o moneda de rezerva, mai spune el.

Activele Bancii Populare a Chinei sunt la ora actuala cele mai mari din lume, depasind volumul si activele Fed, BCE si Bancii Japoniei si chiar mai mult: ele sunt mult mai bune, subliniaza expertul rus, adaugand ca patru banci chineze se numara printre cele mai mari zece institutii financiare din lume. In prezent, banca Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) a depasit chiar si JP Morgan in ceea ce priveste volumul capitalului propriu.

Dupa cum scrie in acest sens presa rusa, Banca Centrala a Rusiei considera ca dezvoltarea yuanului ca moneda globala este doar o chestiune de timp.

#tranzactii yuan, #cele mai tranzactionate monede, #economie china, #moneda rezerva yuan, #liberalizare yuan , #Curs valutar