Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grecii, primiti cu bratele deschise in clubul Rusiei: Le dam si finantare!

Grecii, primiti cu bratele deschise in clubul Rusiei: Le dam si finantare!


Rusii profita de dezolarea care domneste la Atena si arunca nada catre oficialii eleni. Grecia ar putea sa se alature grupului tarilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) pentru a beneficia de finantare, sustin oficiali din Ministerul de Finante de la Moscova.

In schimb, Atena ar trebui sa cumpere actiuni care sa-i confere statutul de membru in Noua Banca de Dezvoltare a economiilor emergente si sa faca o alegere politica cat mai rapid, dupa cum a mentionat ministrul adjunct de Finante, Serghei Storchak.

Banca infiintata de cele 5 mari economii ar urma sa devina operationala in aprilie 2016, arata publicatia International Business Times.

Primii chemati

Zilele acestea, Rusia gazduieste summit-ul tarilor BRICS in orasul Ufa, motiv pentru greci sa asiste la discutii in calitate de observatori. O invitatie adresata Greciei de a se alatura Noii Banci de Dezvoltare a fost lansata inca de acum o luna.

"Nu am corelat nivelul contributiei membrilor cu suma acordata pentru proiectele de dezvoltare. Exista doar o directiva care stabileste ca sistemul de active al tarilor trebuie sa fie echilibrat", a mentionat Storchak.

Ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, a afirmat, marti, 7 iulie, ca noua banca trebuie sa-si gaseasca o nisa de operatiuni pe piata financiara, in acest moment existand o competitie acerba intre institutiile internationale de credit.

Pe de alta parte, oficialul rus a apreciat ca FMI si Uniunea Europeana trebuiau sa actioneze mult mai devreme pentru a preintampina socul declansat de Grecia in pietele financiare din intreaga lume.

"Grecia trebuie sa isi stabileasca pasivele in functie de potentialul sau economic inainte de a se alatura BRICS", a spus Siluanov.

Ministrul rus de Finante a mentionat ca Rusia nu a luat niciodata in calcul varianta acordarii unui imprumut pentru Grecia, Atena nesolicitand acest lucru.

Adjunctul sau a declarat ca Noua Banca de dezvoltare va recurge la recrutarea de noi membri inainte de a-si incepe operatiunile la nivel global. "Obtinerea calitatii de membru nu ar trebui sa fie o problema pentru Grecia", a mai spus Storchak.

Capitalul de operatiuni al bancii BRICS va fi stabilit initial la 50 de miliarde de dolari, ulterior acesta urmand sa creasca pana la 100 de miliarde de dolari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 10588 ori