China se impune cu forta banului - are drept de veto in noua banca mondiala asiatica

Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 17:10
3274 citiri
China se impune cu forta banului - are drept de veto in noua banca mondiala asiatica
Foto: aiibank.org

Gata cu drepturile egale pentru cele 58 de state care au decis sa devina membre in Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura! Beijingul a decis sa pastreze dreptul de veto pentru deciziile privind integrarea unor noi membri sau acordarea liniilor de finantarea pentru anumite proiecte.

China, din postura de fondator al institutiei financiare, conta deja in proportie de 30% in adoptarea unor decizii ale comitetului director, dar pastrarea dreptului de veto starneste si mai mult nelinistea SUA, arata Newsweek.

Rivalitate fatisa

Beijingul a asigurat 30 de miliarde de dolari din cei 100 de milioane care reprezinta capitalul Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura (AIIB).

Din noiembrie 2014 si pana la sfarsitul lunii martie, oficialii chinezi au mimat dezinteresul pentru pastrarea unui control strict in cadrul bancii, fapt care i-a ajutat sa racoleze in randul membrilor nu mai putin de 57 de state de pe tot globul.

O parte sunt aliati traditionali ai Statelor Unite, dar, chiar si in ciuda unei campanii a Washingtonului pentru blocarea aderarii acestora la noua banca a Beijingului, multe tari nu au rezistat tentatiei.

Marea Britanie, Israelul si Australia s-au inscris deja in noua institutie financiara. Pe pozitii a ramas doar Japonia, care a manifestat aceeasi neincredere fata de planurile chinezilor.

Despre AIIB multi comentatori au afirmat ca este o copie a Bancii Mondiale si o rivala de temut pentru Banca de Dezvoltare a Asiei.

Cele doua institutii se afla sub un control mai mult sau mai putin fatis al Washingtonului, iar Beijingul este posibil sa fi optat pentru un instrument financiar propriu de dimensiuni similare.

Aceasta si pentru ca in Banca Mondiala, in ciuda unei reforme initiate in 2010, prin care Chinei i s-a recunoscut statutul de a treia putere in cadrul institutiei, votul Beijingului cantareste abia cat o treime din cel exprimat de reprezentantii SUA.

Standarde inalte

Ultimele vesti rasuflate din interiorul AIIB vorbesc despre luarea unor decizii de acordare a imprumutului in cerc restrans si intr-un timp foarte rapid, iar acum se face discuta si despre dreptul de veto reclamat de China.

Toate acestea starnesc ingrijorare in randul oficialilor americani care si-ar fi dorit o banca rivala care sa lucreze dupa standardele impuse de Banca Mondiala sau de alte institutii similare.

Patrick Ventrell, purtatorul de cuvant al consiliului de Securitate Nationala al SUA, a afirmat ca Washingtonul are serioase indoieli in aceasta privinta.

Marsand pe prezenta Marii Britanii in randul membrilor AIIB, Casa Alba si-a exprimat speranta ca macar reprezentantii britanicilor sa impuna anumite reguli prudente in guvernarea bancii internationale condusa de China.

Cu toate acestea, site-ul AIIB sustine ca institutia este multilaterala, acceptand propuneri din partea tarilor membre si nemembre si va implementa politici stricte in materie de contabilitate si achizitii.

Jucaria Beijingului

AIIB este pe punctul de a incepe finantarea unor proiecte majore de infrastructura exact in perioada in care economia chineza are nevoie de un imbold puternic pentru a se relansa.

"Beijingul nu a creat aceasta institutie din simpla bunatate a inimii liderilor chinezi. China este o natiune care traieste din comert.

Economia ei a incetinit ritmul si aceasta poate fi o solutie in gasirea unor noi zone de crestere economica", opineaza Hugo Brennan, analist pentru Asia al companiei de consultanta Verisk Maplecroft.

Brennan considera ca Washingtonul s-a izolat de restul lumii si risca sa se trezeasca in afara arhitecturii financiare care incepe sa se creioneze in urma lansarii unor institutii financiare de talie mondiala de catre Beijing.

AIIB va folosi engleza ca limba oficiala in desfasurarea operatiunilor si isi va incepe activitatea in ultimul trimestru al acestui an.

China si India sunt tarile care au contribuit cu cele mai mari sume la constituirea capitalului de lucru. Le urmeaza Rusia, cu un aport de 6,5 miliarde de dolari si Germania, care a asigurat 4,5 miliarde.

AIIB ar putea suplini o parte din necesarul fondurilor care ar trebui investite pentru dezvoltarea tarilor din Asia.

Un raport mai vechi al Bancii Mondiale arata ca Asia are nevoie de peste 8.000 de miliarde de dolari pentru acoperirea necesarului de lucrari de alimentare cu apa, energie si infrastructura de transport.

Succes inainte de debut

La fel ca si Brennan, un alt analist al unei companii de consultanta, Erica Downs, de la Eurasia Group, crede ca Beijingul a profitat la maxim de infiintarea unei noi "banci mondiale".

"Poti spune ca influenta Chinei a crescut intr-un mod pe care nici ei nu si-l imaginau. Banca nici nu a apucat sa functioneze, iar Beijingul a reusit sa convinga tari din G7 sa se implice.

Este o imensa lovitura de imagine data de China, sa aduca de aceeasi parte Australia, Marea Britanie si Franta in proiectul AIIB", considera Erica Downs.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca internationala China, #rivalitate China Washington, #banca mondiala, #strategie financiara China , #Banci internationale