Presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, recomanda amanarea unor noi cresteri de venituri/salarii, stoparea promisiunilor ce creeaza asteptari nerealiste cetatenilor si restructurarea aparatului de stat in conditiile in care, potrivit acestuia, deficitul acut de spatiu fiscal este tot mai periculos.
Daniel Daianu sustine, intr-un articol publicat pe site-ul institutiei, ca a avut loc o ajustare bugetara majora in intervalul 2012-2015, costisitoare din punct de vedere social si nu numai (a alimentat probabil inclinatia de plecare din tara), deficitul bugetului consolidat ajungand la sub 1% din PIB in 2015. Potrivit sursei citate, aceasta corectie s-a vazut in deficitul de cont curent ce a gravitat in jur de 1% din PIB catre finele perioadei.
Tendinta a fost insa inversata dupa 2015, cand s-a intrat intr-o suita de reduceri de taxe si impozite, care a adus veniturile fiscale la minim istoric, la sub 26% din PIB in 2018 (cu CAS nivelul se mentine peste 26%), subliniaza presedintele Consiliului Fiscal.
Astfel, fara a fi un "paradis fiscal" precum Irlanda, Romania a ajuns penultima in UE ca nivel al veniturilor fiscale, explica sursa citata care arata, de asemenea, ca in UE media veniturilor fiscale este de 39-40% din PIB, in timp ce in economii emergente din Est trece de 34-35% din PIB.
"Veniturile fiscale au mers in jos prin omisiune si comisiune. Prin decizii publice care au schimbat regimul fiscal, o pozitie imbratisata de cam tot spectrul politic; unele... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 18:08
Parlamentul elen a aprobat marti masuri legislative si reduceri fiscale in sprijinul populatiei care intampina dificultati in a-si achite datoriile, propuneri sustinute de noul prim-ministru de centru-dreapta Kyriakos Mitsotakis, transmite AFP.
Conform noilor masuri, persoanele care au datorii la stat si la fondurile de pensii pot plati sumele datorate in 120 de rate lunare. In plus, impozitele pe proprietate vor fi reduse in medie cu 22%.
Intr-o dezbatere televizata, ministrul finantelor Christos Staikouras a declarat ca populatia datoreaza statului peste 104 miliarde de euro.
'Problemele cetatenilor nostri nu pot astepta' a spus Mitsotakis. 'Ajutam milioane de oameni si afaceri ... Vrem sa reinviem clasa de mijloc si sectorul imobiliar' a adaugat el, spunand ca aceste masuri vor stimula economia.
Alte reduceri fiscale vor fi aprobate de parlament saptamana viitoare. Printre acestea se numara si cea care prevede ca cei care castiga pana in 10.000 de euro/an vor beneficia de reduceri fiscale de la 22% la 9%.
Partidul premierului Mitsotakis Nea Dimokratia (ND) a castigat alegerile parlamentare din 7 iulie cu 39.6% din voturi. Partidul fostului premier de stanga Alexis Tsipras s-a clasat pe locul al doilea cu 31.5% din voturi. ND a obtinut suficiente voturi pentru a putea guverna singur.
Alegerile au reflectat nemultumirea pe scara larga a populatiei fata de premierul Tsipras, dupa patru ani de austeritate din cauza reformelor pe care guvernul elen a fost... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 09:52
Guvernul grec va distribui suma de 1,4 miliarde de euro, sub forma de dividende sociale, pensionarilor si altor categorii de persoane afectate de programele de austeritate, a anuntat, luni seara, premierul grec Alexis Tsipras.
Din suma totala de 1,4 miliarde de euro, aproximativ 720 milioane de euro ar urma sa fie distribuite pana la mijlocul lunii decembrie sub forma de ajutoare exceptionale gospodariilor ale caror venituri anuale nu depasesc 18.000 de euro pe an, adica un total de 3,4 milioane de persoane, a declarat Tsipras, conform agentiilor straine de presa.
Alte 315 milioane de euro vor fi alocate pensionarilor, pentru a-i despagubi pentru ca in 2012-2016 au fost obligati sa plateasca contributii "incorecte" la sistemul de sanatate.
In sfarsit, suma de 360 milioane de euro va fi platita companiei de utilitati Public Power Corporation, pentru subventionarea tarifelor favorabile acordate persoanelor cele mai vulnerabile.
Economia Greciei este pe o traiectorie ascendenta, asa ca Guvernul poate sa acorde un sprijin financiar suplimentar celor afectati de masurile de austeritate, a mai spus premierul grec.
"Pentru al doilea an la rand, suntem in masura sa distribuim un dividend social persoanelor care au cea mai mare nevoie. Mai bine pregatiti si mai eficienti in acest an, vom putea distribui o suma mai mare", a spus Alexis Tsipras.
Anul trecut, Tsipras a anuntat in mod surprinzator ca Guvernul grec va distribui un ajutor de aproximativ 600 milioane de... mai mult
Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 15:18
Cel mai nou raport al economistilor Fondului Monetar International da vina pe unele politici neoliberale pentru cresterea inegalitatii sociale si neindeplinirea asteptarilor populatiei.
Insa, chiar si opiniile specialistilor FMI sunt confuze atunci cand sunt nevoiti sa puna in balanta avantajele neoliberalismului cu dezavantajele sale, remarca portalul CNBC.
Poveste incalcita
Neoliberalismul s-a impus ca o politica acceptata de majoritatea statelor occidentale inca de la inceputul anilor '80.
Doctrina are cateva puncte esentiale care stipuleaza trecerea controlului factorilor economici din sectorul public in cel privat, deschiderea pietelor si limitarea abilitatii guvernelor de rula deficitul fiscal si a se supraindatora.
Lucrarea este semnata de Jonathan Ostry, director adjunct al departamentului de cercetare din FMI, Prakash Loungani, sef de divizie in acelasi department si economistul Davide Furceri,
Cei trei lauda politica neoliberala pentru mai multe efecte pozitive, dar arata ca aceasta a inregistrat doua esecuri majore. Acestea se refera la circulatia transfrontaliera a capitalului si la austeritate.
"Sunt multe de aplaudat in agenda politicilor neoliberale. Expansiunea comertului global, de exemplu, a scos milioane de oameni dintr-o saracie crunta.
Investitiile straine directe au adus in economiile in curs de dezvoltare si tehnologii noi, dar si know-how-ul necesar, iar privatizarea companiilor de stat a dus la crearea unor provizioane... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:01
Prim-ministrul elen Alexis Tsipras a respins joi ideea implementarii unor noi masuri de austeritate si a cerut in schimb creditorilor sa reduca datoria externa uriasa a statului, care se ridica in acest moment la 347 de miliarde de euro.
Declaratia liderului vine dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca se asteapta la rezultate fiscale mai bune pentru Grecia in 2016, transmite Reuters, citata de News.ro.
Cresterea economica a fost un punct esential in negocierile pentru salvarea economica a Greciei, care s-au lungit timp timp de mai multe luni. Insa, FMI se arata neincrezator cu privire la posibilitatea Greciei de a obtine un surplus primar de 3,5 puncte procentuale pana in 2018.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
Atena si UE considera tinta propusa la negocieri ca fiind realizabila, insa ...citeste mai departe despre "Grecia joaca iar periculos: Tsipras respinge noi masuri de austeritate, vrea stergerea datoriilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Aprilie 2016, ora 21:42
Intrunirea ministrilor de Finante din cele mai puternice 20 de economii ale lumii poate tensiona si mai mult relatiile dintre state, in conditiile in care reprezentantii Germaniei tocmai au anuntat ca nu au de gand sa accepte un compromis care sa includa o relaxare fiscala.
In schimb, ministrul Wofgang Schaeuble le recomanda omologilor din celelalte 19 state o reforma structurala menita sa intareasca cresterea economica a celor mai puternice economii ale lumii, relateaza Bloomberg.
Cu doar cateva ore inainte de inceperea sedintei, ministrul de Finante german a declarat ca politicile monetare initiate pe pietele din SUA, Japonia si Europa si-au epuizat efectul.
Schaeuble a avertizat ca folosirea imprumuturilor pentru a finanta cresterea economica nu ar face decat creeze un set de economii zombi.
"Discutiile despre alti stimuli ne-ar distrage de la sarcinile reale care ne stau la indemana.
Germania nu este de acord cu un pachet de stimuli fiscali in cadrul G20, dupa cum cer unele voci, in cazul in care riscurile s-a materializa", a explicat oficialul german.
Conflict deschis
Pozitia lui Schaeuble ar putea genera un conflict intre ministrii de Finante din grupul G20.
Cu cateva zile inainte de intrunirea de la Shanghai, secretarul Trezoreriei americane, Jacob J. Lew, afirma ca grupul tarilor dezvoltate trebuie sa-si asume un angajament pentru implementarea politicilor monetare, a stimulilor fiscali si a reformelor structurale pentru a incuraja consumul... mai mult
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 16:50
SUA se confrunta cu problema austeritatii fiscale, dupa ce a depasit problema limitei impuse la datoriile publice; China avertizeaza ca fara o buna administrare a problemei, ceea ce se intampla in SUA poate afecta economia globala iar Moody's mentine, pentru moment, ratingul maxim pentru cea mai puternica economie a lumii - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de miercuri.Spectrul unui faliment imediat al SUA s-a indepartat, dupa ce autoritatile legislative americane au crescut limita de imprumut ale SUA in ultimul moment.
Ridicarea limitei a venit dupa multe saptamani de negocieri cu privire la politica fiscala, fapt ce a dus cea mai puternica economie a lumii pe marginea falimentului, amenintand atat ratingul de tara mexim de care se bucura SUA cat si statutul de cele mai sigure titluri de stat, noteaza Financial Times. Presedintele american sustine in continuare o sporire a fiscalitatii, ca parte a programului mai larg de economisire.
Totusi, Obama a precizat ca miza reducerii deficitelor nu ar trebui sa fie cel mai important aspect din agenda politica, intr-un moment in care economia americana este destul de slaba. Legislativul american s-a pus de acord pentru un program de austeritate care ar putea reduce deficitele americane cu 2400 de miliarde dolari, in urmatorii 10 ani, ridicand in acelasi timp limita datoriilor de stat, astfel incat urmatoarea discutie cu privire la aceasta problema sa fie facuta dupa alegerile prezidentiale din... mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 14:58
Speculatiile de pe pietele financiare ar putea anula castigurile economice obtinute in urma reducerilor cheltuielilor bugetare si a altor masuri de austeritate, afectand in principal muncitorii, a declarat, luni, ministrul elen al muncii, Andreas Loverdos, citat de Reuters, precizeaza Mediafax.Eforturile de consolidare fiscala ale Greciei ar putea fi in zadar fara o inasprire a reglementarilor internationale, a afirmat oficialul intr-un discurs la sediul din Geneva al Organizatiei Internationale a Muncii.
"In timp ce ducem aceasta mare batalie, situatia este dezamagitoare in privinta luptei impotriva speculatiilor pe pietele financiare internationale", a spus el.
Grecia face eforturi pentru implementarea unor masuri dure de austeritate, convenite cu Fondul Monetar International (FMI) si statele din zona euro in schimbul unui pachet financiar de urgenta in valoare de 110 miliarde de euro.
Continuarea speculatiilor financiare pe seama Greciei in afara tarii ar putea insemna ca programul de austeritate al guvernului elen a fost "fara sens", declarat Loverdos.
"Reducerea cheltuielilor bugetare si eforturile de crestere economica par a fi fara importanta in fata speculatiilor, a exagerarii de pe pietele de asigurare a datoriilor impotriva riscului de neplata si vanzarii de actiuni in lipsa. Reglementarea sistemului financiar la nivel mondial este esentiala pentru a asigura cresterea economiilor noastre si sansele oamenilor de a gasi si pastra locuri de munca decente", a... mai mult
Luni, 14 Iunie 2010, ora 17:54
Statele care se confrunta cu deficite bugetare mari au nevoie de austeritate fiscala, dar si de reforme structurale, orientate catre piata, pentru ca asta ar putea face diferenta si ar putea absorbi volatilitatile pe termen scurt, a spus Nouriel Roubini, profesor de economie la New York University, precizeaza Mediafax.El a aratat ca metodele prin care deficitul bugetar poate fi redus, respectiv de scadere a cheltuielior sau o crestere a veniturilor, este o decizie a guvernului din fiecare tara.
Roubini a atras, insa, atentia ca procesul de reducere a deficitului trebui sa fie progresiv si sustenabil.
"Nevoia unei austeritati fiscale nu poate fi schimbata", a spus Roubini, prezent la Forumul Financiar 2010 organizat la Bucuresti de Forum Invest.
El a explicat ca, in cazul tarilor de la "periferia" zonei euro, doar banii care sunt alocati in cadrul unor aranjamente cu UE sau institutii financiare nu sunt suficienti pentru ca statul respectiv sa iasa din criza, fiind nevoie de reforme semnificative.
"Banii pe care ii ofera FMI si Uniunea Europeana au venit cu o cantitate mare de conditionalitati, au venit cu ajustari dureroase", a explicat Roubini.
Economistul a mentionat ca statele de la "periferia" zonei euro s-au confruntat in trecut cu cresteri de salarii peste ratele de productivitate, o apreciere reala a monedelor si un avans al deficitelor de cont curent, iar in prezent au nevoie, pe langa o reducere a deficitelor bugetare, si de o crestere a competitivitatii. mai mult
Miercuri, 26 Mai 2010, ora 13:52