FMI nu mai crede in politicile neoliberale: Au crescut inegalitatea sociala!

Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:01
3863 citiri
FMI nu mai crede in politicile neoliberale: Au crescut inegalitatea sociala!
Foto: Flickr/ David Blackwell

Cel mai nou raport al economistilor Fondului Monetar International da vina pe unele politici neoliberale pentru cresterea inegalitatii sociale si neindeplinirea asteptarilor populatiei.

Insa, chiar si opiniile specialistilor FMI sunt confuze atunci cand sunt nevoiti sa puna in balanta avantajele neoliberalismului cu dezavantajele sale, remarca portalul CNBC.

Poveste incalcita

Neoliberalismul s-a impus ca o politica acceptata de majoritatea statelor occidentale inca de la inceputul anilor '80.

Doctrina are cateva puncte esentiale care stipuleaza trecerea controlului factorilor economici din sectorul public in cel privat, deschiderea pietelor si limitarea abilitatii guvernelor de rula deficitul fiscal si a se supraindatora.

Lucrarea este semnata de Jonathan Ostry, director adjunct al departamentului de cercetare din FMI, Prakash Loungani, sef de divizie in acelasi department si economistul Davide Furceri,

Cei trei lauda politica neoliberala pentru mai multe efecte pozitive, dar arata ca aceasta a inregistrat doua esecuri majore. Acestea se refera la circulatia transfrontaliera a capitalului si la austeritate.

"Sunt multe de aplaudat in agenda politicilor neoliberale. Expansiunea comertului global, de exemplu, a scos milioane de oameni dintr-o saracie crunta.

Investitiile straine directe au adus in economiile in curs de dezvoltare si tehnologii noi, dar si know-how-ul necesar, iar privatizarea companiilor de stat a dus la crearea unor provizioane importante pentru sfera servciilor si a usurat povara bugetara a guvernelor", sustin cei trei autori ai studiului FMI.

Lucrare a intrat si in atentia analistilor Rabbobank care cred ca evidentierea celor doua efecte negative ale neoliberalismului este o recomandare adresata direct anumitor tari.

"Se argumenteaza in favoarea reintroducerii unor metode de control al capitalului si pentru renuntarea la austeritatea fiscala, mesaj care pare directionat catre Germania, Marea Britanie si Statele Unite", sustin economistii Rabbobank.

Inegalitate profunda

Economistii FMI sustin ca, din punct de vedere al costurilor ridicate ale inegalitatii, o astfel de situatie rezuma compromisul facut intre cresterea economica si echitatea sociala prin programele de doctrina neoliberala.

Mai mult, un dezechilibru social major ameninta atat nivelul de crestere si sustenabilitate acesteia, se arata in studiu.

"Chiar daca punctul principal, daca nu chiar singurul, din agenda neoliberalismului ramane cresterea economica, sustinatorii acestor programe trebuie sa isi arunce privirea si asupra efectelor intalnite in redistribuirea veniturilor", mentioneaza cei trei cercetatori.

"Cresterea gradului de inegalitate sociala generat de deschiderea financiara si austeritatea fiscala ar putea submina chiar cresterea economica, principalul lucru pe care neoliberalismul promite sa il stimuleze.

Exista evidente clare ca inegalitatea sociala poate reduce nivelul cresterii economice si durabilitatea acesteia", mai evidentiaza studiul FMI.

Recomandarile economistilor Fondului pentru guverne fac referire la un nou model de redistribuire a veniturilor, dar si la implementarea unor noi politici, cum ar fi alocarea unor sume mai mari de bani pentru educatie si pregatirea profesionala a noilor generatii.

#redistribuire venituri, #studiu FMI, #neoliberalism, #austeritate fiscala, #retrageri capital, #inegalitate sociala , #Management