Ministrul de Finante prevede o crestere economica peste 5,2%: Nu s-a mai intamplat asa ceva pana acum

Joi, 13 Aprilie 2017, ora 07:55
2827 citiri
Ministrul de Finante prevede o crestere economica peste 5,2%: Nu s-a mai intamplat asa ceva pana acum
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Romania ar putea inregistra in 2017 o crestere economica mai mare decat cea estimata, de 5,2% din PIB, o contributie importanta la acest lucru urmand sa aiba agricultura, considera ministrul Finantelor, Viorel Stefan.

"Sunt indicii ca ceea ce criticau unii foarte aprig la inceputul anului - ca o crestere de 5,2% este nerealista - sunt indicii ca a fost o estimare destul de prudenta si noi ne asteptam la o crestere mai mare. Nimeni nu a luat in calcul faptul ca 5,2% nu se bazeaza si pe o contributie a agriculturii.

Cum arata anul agricol, cum ne indica faptul ca s-au dat subventiile din februarie - ceea ce nu s-a intamplat in anii precedenti - ne asteptam ca sectorul agricol sa aduca o contributie suplimentara la PIB-ul realizat in acest an. Inseamna un PIB mai mare, inseamna... Sunt chestiuni pe care nu le putem controla, dar, la ora la care vorbim, asa arata perspectiva productiei agricole in anul 2017. Ne da sperante ca va fi mai bine", a afirmat Stefan Viorel, miercuri seara, la Antena3.

Ministrul Finantelor a adaugat ca indicatorii macro din primele doua luni ale anului indica o crestere a productiei industriale, cresteri ale exporturilor in relatia cu celelalte tari din Uniunea Europeana, cresterea numarului de locuri de munca.

"Economia romaneasca beneficiaza de o incredere de care n-a mai beneficiat din perioada de dinainte de criza. Politicile de relaxare fiscala, renuntarea la politicile de austeritate, programele de stimulare a productiei la care ne-am angajat si pe care le-am bugetat in 2017 au transmis acest semnal de incredere, semnal de incredere care determina comportamentul mediului de afaceri, incurajator pe de o parte.

Pe de alta parte, uitati-va la semnalele pe care le primim de la agentiile de rating. Toate ratingurile se pastreaza si cu perspective de imbunatatire. Uitati-va ca luni ne-am imprumutat pe o emisiune de eurobonduri, am atras 1,75 milioane de euro la cele mai mici randamente din istorie. Deci o emisiune pe 10 ani, eurobondurile s-au cumparat cu 2,411% dobanda, costuri de finantare. Nu s-a mai intamplat asa ceva pana acum.

Acestea sunt semnale ca pietele financiare, mediul economico-financiar crede in programul nostru", a adaugat Viorel Stefan.

Citeste si Dragnea acuza ca exista un plan de decredibilizare a Guvernului, astfel incat CE sa declanseze procedura de deficit excesivAvem cea mai mare crestere economica din UE, dar banii ajung tot la cei mai bogati romaniFestivalul cresterii prin consum de impor ...citeste mai departe despre "Ministrul de Finante prevede o crestere economica peste 5,2%: Nu s-a mai intamplat asa ceva pana acum" pe Ziare.com

#crestere economica Romania 2017 , #Stiri Macroeconomie