Dusmanii Europei, singurii care profita de pe urma vrajbei nationaliste din jurul Greciei

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 17:30
3387 citiri
Dusmanii Europei, singurii care profita de pe urma vrajbei nationaliste din jurul Greciei
Foto: Protothema

Gestul obscen facut de ministrul Yanis Varoufakis la adresa Germaniei s-a dovedit a fi doar un trucaj realizat de o televiziune germana, dar a avut rolul de a arata cat de inflamabila este realatia tensionata dintre Grecia si restul Europei.

"Intr-adevar, o astfel de agitatie nici n-ar fi fost de imaginat inainte de criza financiara din 2008, care a dezvaluit fisurile existente in uniunea monetara europeana si a intors tarile una impotriva alteia", reflecta Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante, intr-un editorial publicat in Project Syndicate.

Indusi in eroare

"La inceputul lui 2010, in momentul in care guvernul Greciei nu a mai putut achita imprumuturile datorate bancilor grecesti, franceze si germane, am militat impotriva incercarii de a contracta un urias imprumut din partea Europei pentru acoperirea acelor datorii", isi aminteste actualul ministru de Finante al Greciei.

Varoufakis sustine ca a avut 3 motive pentru care s-a opus noului imprumut, primul fiind reprezentat de transferul pierderilor private inregistrate de bancile grecesti in sarcina cetatenilor acestei tari.

"Cati dintre platitorii de taxe europeni care au sustinut aceasta masura stiu ca, de fapt, 90% din suma imprumutata, 240 de miliarde de euro, au ajuns la institutiile financiare, nu in bugetul statului sau la populatia din Grecia?", se intreaba oficialul elen.

In al doilea rand, Varoufakis crede ca era evident ca, atata timp cat Grecia se dovedea incapabila sa-si plateasca imprumuturile deja contractate, termenii de austeritate inclusi in noul acord de asistenta financiara nu aveau decat sa puna o presiune si mai mare pe veniturile tarii, facand datoria publica nesustenabila.

"Cand grecii nu vor mai putea sa-si plateasca aceste datorii, nemtii si alti contribuabili europeni vor trebui sa intervina din nou. Bineinteles, grecii bogati au avut grija sa-si retraga deja capitalul din tara, depozitandu-l in conturile din Frankfurt sau Londra", sustine Yanis Varoufakis.

In cele din urma, inducerea in eroare a cetatenilor si a parlamentelor prin prezentarea unui plan de asistenta financiara pentru banci drept o dovada de solidaritate, in timp ce asteptarile grecilor erau inselate, nu a facut decat sa submineze coeziunea in zona euro.

Germanii s-au intors impotriva grecilor, grecii impotriva germanilor si, pe masura ce alte state incepeau sa resimta aceeasi povara fiscala, Europa s-a intors impotriva Europei.

Datoria imposibil de platit

"Problema este ca Greciei nu trebuia sa i se permita contractarea altor imprumuturi, din banii contribuabililor germani sau ai altor platitori de taxe din Europa, atata vreme cat datoria sa publica era nesustenabila", argumenteaza Yanis Varoufakis.

Inaintea contractarii noului imprumut, Grecia trebuia sa recurga la restructurarea datoriei, implicit a celei inregistrate de creditorii sai din sfera privata. Dar, acest argument "radical" a fost ignorat la vremea respectiva, aminteste ministrul grec de Finante.

In mod similar, europenii ar fi trebuit sa ceara guvernelor sa refuze transferul datoriilor private catre ei. Cum nici acest lucru nu s-a intamplat, transferul datoriilor private in sfera publica s-a petrecut in scurt timp.

Ca rezultat al acestor masuri, Grecia are acum cea mai impovaratoare datorie publica din istorie, dupa un imprumut ale carui conditii stricte au impus un grad de austeritate care i-a lasat pe greci fara un sfert din venituri.

Ministrul sustine ca grecii nu mai au cum sa-si achite datoriile private sau publice, iar efectul crizei umanitare care se desfasoara inca in Grecia este tragic.

Criza vrajbei europene

Dupa cinci ani de asistenta financiara, Grecia se afla in continuare in criza economica, iar o noua criza a vrajbei nationaliste inflameaza intreg continentul.

Grecii si nemtii intretin aceasta disputa cautand fiecare vinovati in tabara adversa, o situatie pe care Varoufakis o considera ideala doar pentru dusmanii Europei.

"Inamicii Europei sunt singurii care beneficiaza de pe urma acestui joc toxic al invinuirilor reciproce. Trebuie sa se termine! Doar atunci va reusi Grecia, cu ajutorul partenerilor europeni interesati in revenirea economica a tarii, sa se concentreze pe implementarea unor reforme eficiente si a unor politici orientate spre crestere", considera ministrul grec.

O zona euro reconstruita

In termeni practici, data de 20 februarie le-a adus grecilor un acord pentru prelungirea asistentei financiare pe inca patru luni.

"Dupa cum a solicitat si delegatia Greciei in cadrul summit-ului de la Bruxelles, acest ajutor ar trebui implementat de urgenta", spune ministrul grec de Finante.

Pe termen lung, viziunea lui Varoufakis asupra zonei euro presupune recladirea uniunii monetare pe alte baze, unele care sa se axeze mai mult pe raspandirea larga a prosperitatii, in locul starnirii resentimentelor comune.

"Este o misiune aproape imposibila. Dar, cu o vointa puternica, o abordare unitara si cu un gest de bunavointa sau doua acest deziderat poate fi atins", incheie oficialul de la Atena.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#datorie publica Grecia, #reactii UE negocieri Grecia, #asistenta financiara Grecia, #ministru Yanis Varoufakis , #Datoria publica