Cum fenteaza grecii controlul capitalului: Accepta si leva

Vineri, 03 Iulie 2015, ora 12:24
5460 citiri
Cum fenteaza grecii controlul capitalului: Accepta si leva
Foto: Pixabay

Masura de control al capitalului, impusa de saptamana aceasta pentru eleni, a lovit dur in afacerile derulate in Grecia. Cei mai norocosi, intreprinzatorii din turism, au invatat insa destul de repede cum sa fenteze restrictiile.

In Tesalonic, oras care a ramas fara o urma de bani cash in bancomate inca din primele zile ale saptamanii, patronii accepta orice valuta straina pe care o pot transforma rapid in euro sau dolari peste granite, in Bulgaria. Leva este preferata, relateaza reporterii EUobserver.

Merge si valuta vecinilor

Intre greci si bulgari nu a existat de-a lungul anilor o prietenie prea stransa. Ceva mai dezavantajati de contextul istoric, bulgarii au fost priviti de-a lungul timpului cu superioritate de catre eleni.

Chiar si in timp de criza, grecii s-au dovedit a avea mai multi bani, decat vecinii lor de la nord. Acum lucrurile par sa fie in avantajul bulgarilor, turcilor sau romanilor care vin in concediu cu bani gheata dupa ei.

Nici nu mai conteaza daca sunt euro sau nu, atata vreme cat pot fi schimbati in moneda europeana peste granite, in bancile din Bulgaria.

"Nu mai era niciun bancomat cu bani in Tesalonic de unde sa poti retrage macar 5 euro. Am luat masa la un local din centru si l-am intrebat pe patron daca accepta plata in leva.

Spre uimirea mea a acceptat", povesteste Rumen Galabinov, un om de afaceri bulgar, prins in concediu in Grecia de noile restrictiile impuse de guvernul de la Atena.

"Mi-a spus ca s-a decis sa accepte plati in leva sau alte monede pe care le poate transforma in euro la bancile noastre din Sandanski", mai spune Galabinov.

Leva, moneda preferata

Leva este din ce in ce mai mult favorizata in afacerile din turism si in comertul din Grecia. Moneda bulgarilor este mentinuta la un curs stabil de 1,95 leva pentru un euro inca din 1997.

Dupa criza care a zguduit din temelii Bulgaria la mijlocul anilor '90, guvernele de la Sofia au manifestat ceva mai multa prudenta fiscala, leva stabilizandu-se la acest nivel.

De partea cealalta a granitei, premierul Boiko Borisov a demarat cu pasi inceti procedurile de aderare la zona euro si sustine ca nici nu are de gand sa se grabeasca.

"Daca ne grabim sa adoptam moneda euro acum, riscam sa achitam o nota de plata costisitoare pentru tarile mai bogate, dar risipitoare, asa cum este Grecia", a explicat saptamana trecuta seful guvernului de la Sofia.

Iar grecii, chiar si cu un sfert din PIB ras de masurile de austeritate impuse in ultimii cinci ani sunt in continuare mai bogati decat bulgarii.

Insa leva prinde din ce in ce mai mult teren pentru ca poate fi usor schimbata in euro, dupa un drum de cateva ore peste granita.

Dependenti de cash

Afacerile din turism si alimentatie din orasele turistice ale Greciei vor trece destul de usor peste socul inchiderii bancilor si al restrictiilor impuse la retragerea de lichiditati.

Ministerele de Externe din toate tarile europene si non-europene, precum si agentiile de turism au emis avertizari pentru cei care calatoresc in Grecia sa isi ia rezerve de bani lichizi la ei.

Din acest punct de vedere, lirele sterline, euro, dolarii si francii elvetieni vor alimenta cu usurinta buzunarele celor care au faceri in acest domeniu, mai ales ca nu se stie inca momentul in care se va relua activitatea bancilor.

Problema cea mai mare este cea a celorlalte sectoare ale economiei din Grecia, blocate de decizia de a bloca orice transfer de bani in strainatate.

"Chiar si in cel mai fericit scenariu, dupa referendumul de duminica 5 iulie, Grecia va avea nevoie de camioane de bani pentru a-si restarta economia", spune Galabinov, care detine o firma de consultanta financiara.

"Platile in cash sunt predominante in afacerile mici din turism, care au o importanta destul de mare in economia tarii, dar nu acopera necesarul de lichiditati", arata bulgarul.

Din punctul sau de vedere, multe companii grecesti, cu subsidiare deschise in tarile vecine, vor recurge la retragerea de bani din sucursalele bancilor elene deschise in tarile vecine: Bulgaria, Albania, Macedonia sau Romania.

Acestea se supun regulilor din fiecare tara, dar sunt si exceptate de la restrictiile impuse de guvernul atenian.

O vacanta bancara prelungita in Grecia ar putea insa periclita si afacerile cu capital grecesc deschise in Bulgaria, crede Rumen Galabinov. Printre acestea se regasesc combinate de otel, cupru si fabrici de ciment.

De asemenea, exporturile Bulgariei in Grecia, in special cele de cereale, ar putea sa scada dramatic. Grecia mai conteaza doar in proportie de 6% in exporturile bulgaresti, dar poate reprezenta un soc pentru economia tarii de peste Dunare.

La fel de bine, alte 10.000 de afaceri mici cu capital grecesc deschise in Bulgaria ar putea falimenta in urma unei crize bancare prelungite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza bani Grecia, #control capital Grecia, #turism grecia, #economie elena , #Faliment banci