Guvernul Spaniei incearca o relaxare fiscala, numai sa nu se voteze cu stanga

Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 20:00
2321 citiri
Guvernul Spaniei incearca o relaxare fiscala, numai sa nu se voteze cu stanga
Foto: The Telegraph

Guvernul spaniol face pasi timizi spre reducerea masurilor de austeritate adoptate cu 6 ani in urma. Intr-un discurs in plenul Parlamentului, premierul Mariano Rajoy a anuntat ca va reduce impozitele platite de angajatorii care creeaza locuri de munca si pentru familiile monoparentale cu cel putin doi copii.

Seful guvernului de la Madrid a anuntat in discursul adresat natiunii ca Spania mizeaza pe o crestere economica de 2,5% in acest an si pe crearea a 500.000 de locuri noi de munca, dar i-a avertizat pe alegatori ca aceste rezultate pot fi usor spulberate de o victorie in alegeri a extremei stangi reprezentata de gruparea Podemos, potrivit Wall Street Jounal.

Spaniolii se pregatesc de campanie

"Statul bunastarii nu este mentinut prin demogogie, aceasta doar il poate distruge", a punctat premierul spaniol, facand o referire voalata la promisiunile Podemos de restructurare a datoriei externe a Spaniei, de 1.100 de miliarde de euro.

Miscarea sa vine intr-un moment cand eprezentantii partidului de extrema stanga sunt in plina precampanie electorala si promit deja cresterea pensiilor si a salariului minim.

Printre primele masuri pe care guvernul spaniol le va lua pentru a atenua ascensiunea Podemos se numara reducerea impozitelor pentru familii monoparentale cu minim doi copii minori.

Calculele facute de expertii spanioli arata ca economiile facute in acest caz sunt de minim 1.200 de euro anual, sensibil peste valoarea unui salariu minim lunar din Spania.

Scutiri de impozite pentru angajatorii seriosi

Chiar si dupa reintrarea economiei spaniole pe un trend ascendent, la mijlocul anului 2013, firmele iberice nu au revenit la modelul contractelor de munca pe perioada nedeterminata, reinoind contractele de munca ale angajatilor odata la sase luni.

Acum, Rajoy crede ca aceasta practica a devenit paguboasa si a anuntat o reducere a taxelor si impozitelor sociale platite de firmele spaniole care revin la masura angajarii pe perioade lungi.

Reducerea aplicata cotizatiilor sociale platite de catre angajator va fi cuprinsa in intervalul de 14 si 70 de procente, a mai spus premierul Spaniei.

Masuri suplimentare de protectie sociala urmeaza sa fie puse in practica si pentru spaniolii care detin credite imobiliare, datoria acestora catre banci urmand sa fie restructurata in cazul in care se dovedeste ca nu sunt in stare sa acopere valoarea creditului nici dupa vanzarea la licitatie a imobilului pe care l-au achizitionat.

Podemos merge pe discursul anticoruptie

Discursul premierului Rajoy a spulberat conflictele parlamentare inregistrate in ultimele doua zile pe tema rezultatelor obtinute de guvern, dar nu a reusit sa elimine pericolul Podemos.

Partidul creat cu doar un an in urma nu este reprezentat in Parlamentul Spaniei, dar are o evolutie asemanatoare gruparii Syriza din Grecia.

Liderii Podemos sustin ca mai au asi in maneca, pentru a contracara masurile populiste anuntate de prim-ministru.

Una dintre mizele politice vizeaza coruptia, o tema pe care o abordeaza si alti reprezentanti ai stangii de pe esichierul politic spaniol.

Liderul socialistilor din Spania, Pedro Sanchez, a lansat si el o serie de acuze grave la adresa premierului Rajoy, pe care l-a numit complicele coruptilor din propriul sau partid.

Sanchez este si unul dintre cei care considera ca economia spaniola a stagnat sub guvernarea Partidului Popular si a aliatilor sai.

"Reducerile bugetare au fost prea drastice, in timp ce tara s-a scufundat si mai mult in datorii, somaj si inegalitate sociala", considera Sanchez.

Spania, model pentru alte tari din UE

Rata somajului din Spania este de 24%, un nivel pe care si premierul il considera inacceptabil.

Mariano Rajoy spune insa ca acesta a fost un pret pe care Spania a trebuit sa-l plateasca pentru a trece cu bine peste cei sase ani de recesiune.

"Spania a ajuns de la a fi amenintata cu falimentul pana la a reprezenta un model pentru alte state din Uniunea Europeana", a mai spus seful guvernului Spaniei.

#stimuli fiscali Spania, #reducere impozite Spania, #criza financiara Spania , #Spania