Secretarul american al Justitiei, Bill Barr, a dat unda verde luni deschiderii de anchete privind posibile nereguli in timpul alegerilor prezidentiale din 3 noiembrie despre care Donald Trump da asigurari ca au fost marcate de ''fraude'', fara a aduce insa dovezi, relateaza AFP.
Bill Barr, unul dintre ministrii cei mai loiali presedintelui in exercitiu, a subliniat ca aceasta autorizatie, trimisa procurorilor federali din toata tara, nu indica faptul ca Departamentul Justitiei are dovezi ale existentei unor situatii autentice de frauda.
''Va autorizez sa investigati acuzatii substantiale de nereguli privind voturile sau numararea buletinelor de vot inainte de certificarea alegerilor in jurisdictiile dumneavoastra, in anumite cazuri'', a scris el in documentul transmis.
''Astfel de anchete pot fi efectuate daca exista acuzatii clare si potential credibile de nereguli care, daca sunt dovedite, ar putea avea un impact asupra rezultatului alegerilor federale intr-un stat'', a adaugat el.
Anchetele privind fraude electorale tin in mod normal de responsabilitatea fiecarui stat, care isi stabileste si controleaza propriile reguli electorale.
Departamentul de Justitie al Statelor Unite nu intervine, de obicei, intr-o astfel de situatie pana cand numarul de voturi nu este certificat si numararea nu este completa.
Echipa de campanie a lui Donald Trump contesta rezultatele obtinute de Joe Biden in mai multe state - in primul rand in Pennsylvania si Nevada.... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 07:25
Directori ai companiilor tech americane si alte personalitati din Silicon Valley i-au felicitat pe presedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, si pe Kamala Harris, selectia acestuia pentru functia de vicepresedinte, pentru victoria inregistrata la alegerile prezidentiale de martea trecuta, noteaza CNBC.
Jeff Bezos, CEO-ul Amazon, i-a felicitat pe cei doi intr-o postare pe Instagram, acesta afirmand ca victoria lor inseamna ca "unitatea, empatia si decenta nu sunt trasaturi ale unei era trecute", scrie Hotnews.ro.
Bezos a avut o relatie turbulenta cu presedintele Donald Trump pe durata mandatului acestuia.
Trump l-a atacat in mod repetat pe miliardarul american datorita faptului ca este proprietarul Washington Post, o publicatie considerata ostila de presedintele republican, din cauza taxelor platite de Amazon si relatiei companiei cu posta federala americana.
View this post on Instagram Unity, empathy, and decency are not characteristics of a bygone era. Congratulations President-elect @JoeBiden and Vice President-elect @KamalaHarris. By voting in record numbers, the American people proved again that our democracy is strong. A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos) on Nov 7, 2020 at 12:37pm PST
Fondatorul Microsoft Bill Gates, un critic vocal al gestionarii pandemiei de COVID-19 de catre administratia Trump, a declarat ca asteapta cu nerabdare sa "lucreze cu noua administratie si liderii ambelor tabere din Congres pentru a aduce sub... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 14:29
Observatorii internationali ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au criticat aspru miercuri "acuzatiile nefondate" ale presedintelui Donald Trump privind fraude in alegerile prezidentiale din SUA, subliniind ca acestea "slabesc increderea publicului in institutiile democratice", relateaza AFP.
"Nimeni - niciun politician, niciun ales - nu ar trebui sa limiteze dreptul de vot al populatiei", a declarat parlamentarul german Michael Georg Link, coordonatorul observatorilor OSCE in Europa, responsabili cu monitorizarea acestui scrutin.
"Dupa o campanie atat de tensionata, asigurarea faptului ca fiecare vot este numarat este o obligatie fundamentala pentru toate departamentele guvernului", a adaugat el intr-un comunicat.
Misiunea OSCE a concluzionat ca "alegerile din 3 noiembrie au fost eficient si bine gestionate, in pofida numeroaselor provocari cauzate de pandemia de COVID-19"."Campania electorala a fost caracterizata de diviziuni profunde care uneori au impiedicat dezbaterile politice si au inclus acuzatii nefondate de frauda", a adaugat sursa citata.
In timp ce rezultatele scadeau in noaptea de marti spre miercuri, Donald Trump si-a revendicat prematur "marea victorie" in alegerile prezidentiale din SUA, acuzandu-i pe democrati ca au incercat sa-i fure victoria depunand voturi dupa inchiderea scrutinului.
"Aceste declaratii ale unui presedinte care candideaza pentru realegere submineaza increderea publicului in institutiile... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 10:13
Doar sapte state mai asteptau miercuri rezultatul alegerilor prezidentiale americane de marti si ele vor decide invigatorul scrutinului, potrivit presei americane, care prezinta situatia in aceste state.
In Alaska s-au numarat 36% dintre voturi - 61,4% in favoarea lui Donald Trump si 34,7% in favoarea lui Joe Biden.
Arizona (stat-cheie): 82% dintre voturi numarate - 51,8% in favoarea lui Trump si 46,8% in favoarea lui Biden.
North Carolina (stat-cheie): 95% dintre voturi numarate - 50,1% in favoarea lui Trump, 48,7% in favoarea lui Biden.
Georgia (stat-cheie): 92% dintre voturi - 50,5% in favoarea luiTrump, 48,7% in favoarea lui Biden.
Michigan (stat-cheie): 78% dintre voturi numarate, 51,6% in favoarea lui Trump, 46,7% in favoarea lui Biden.
Nevada: 85% dintre voturi numarate - 49,4% in favoarea lui Biden, 48,6% in favoarea lui Trump.
Wisconsin (stat-cheie): 89% dintre voturi numarate, 49,3% in favoarea lui Biden, 49% in favoarea lui Trump.
Citeste si: LIVETEXT Alegeri SUA 2020. CNN: Joe Biden - 224 vs. Trump - 213. Trump revendica victoria si ameninta cu proces la Curtea Suprema. Echipa lui Biden: "Este scandalos" ...citeste mai departe despre "Alegeri SUA 2020. Care este situatia numararii voturilor in cele sapte state care tin America in suspans" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 13:13
Informatiile false privind alegerile au atras mai multa atentie pe Facebook decat articolele autentice in timpul ultimelor 3 luni ale campaniei prezidentiale americane.
Sunt concluziile unei analize realizate de BuzzFeed News, care a calculat ca primele cele mai accesate 20 de articole provenite de pe site-uri specializate in farse si de pe bloguri extrem de partinitoare au generat in aceasta perioada ceva mai mult de 8,7 milioane de redistribuiri, reactii si comentarii pe prima retea de socializare mondiala.
Primele 20 de articole cele mai bine clasate de pe site-uri de stiri serioase ca New York Times, Washington Post sau Huffington Post au ajuns in schimb la circa 7,4 milioane de redistribuiri.
In perioada care a precedat aceste ultime trei luni de dinainte de scrutin, articolele consacrate alegerilor de ziarele majore au avut in schimb rezultate mult mai bune decat stirile false.
Victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale ...citeste mai departe despre "Alegeri SUA: Farsele si manipularile au avut mai mult succes pe Facebook decat stirile reale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 08:08
Vicepresedintele american Joe Biden si consilierii sai examineaza activ posibilitatea unei candidaturi la presedintia Statelor Unite, ceea ce ar insemna o amenintare serioasa pentru Hillary Clinton in cursa pentru nominalizare din cadrul Partidului Democrat.
Biden a sustinut mai multe conferinte la locuinta sa din Washington pentru a discuta aceasta posibilitate si a declarat ca va lua o decizie la sfarsitul verii, scrie Reuters care citeaza New York Times.
Insa Times citeaza mai multe persoane care au discutat cu Biden si cu apropiati ai acestuia, conform carora tabara vicepresedintelui i-a contactat pe liderii democrati si pe sponsorii care nu si-au exprimat un agajament ferm fata de candidatura lui Clinton, favorita dintre cei cinci democrati inscrisi in cursa prezidentiala, sau care sunt ingrijorati de perspectivele acesteia.
Biden, in varsta de 72 de ani, a avut mai multe intalniri la resedinta sa ...citeste mai departe despre "Alegeri SUA: Joe Biden, amenintare majora pentru Hillary Clinton" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 August 2015, ora 13:25
Barack Obama a castigat alegerile prezidentiale din SUA, in ciuda situatiei economice proaste. El si-a asigurat votul a 303 electori, fata de doar 206 pentru Romney, iar Florida este singurul stat in care mai urmeaza sa fie anuntat castigatorul.
Obama se va confrunta cu un mandat probabil la fel de dificil. Presedintele american trebuie ca pana la sfarsitul anului trebuie sa rezolve problema "varfului fiscal" din 2013, care poate pune in pericol atat economia americana, cat si cea mondiala, si sa ajunga la un acord cu un congres divizat cu privire la politicle sale.
Alegerile SUA 2012: Rezultatele in fiecare stat
Business24 v-a prezentat in format LIVE TEXT principalele evenimente referitoare la alegerilor din Statele Unite.
- Agentia oficiala de stiri a Republicii Populare chineze, Xinhua, anunta ca administratia de la Washington trebuie sa "dezvolte o atitudine mai constructiva in realizarea politicilor sale cu privire la China". Agentia de stiri afirma ca, in ultimii patru ani, Casa Alba "a starnit frecvent dispute comerciale si neintelegeri privind cursul valutar cu China si s-a amestecat flagrant in disputele teritoriale ale Chinei cu vecinii sai".
- Bursele au crescut per total, iar randamentul bondurilor a coborat la cel mai mic nivel din ultimele doua luni, in urma victoriei lui Obama. Dolarul insa a scazut, piata de futures a suferit fluctuatii multiple, iar pretul aurului a crescut pentru a treia zi consecutiva, a anuntat Bloomberg.
- Obama a... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 15:09
Revenirea economiei americane reprezinta adevarata miza a acestor alegeri, iar pozitiile celor doi candidati cu privire la relansarea celei mai mari economii la nivel mondial vor cantari greu in decizia de vot a cetatenilor SUA.
Business24 va prezinta principalele diferente de strategie a celor doi candidati pe plan economic.
Datoria SUA si politica fiscala
Datoria SUA a depasit nivelul de 16 trilioane de dolari, in timp ce deficitul bugetar a trecut de un trilion de dolari pentru al patrulea an consecutiv.
Guvernul imprumuta practic 31 de centi pentru fiecare dolar pe care il cheltuieste.
Obama a propus sa reduca deficitul printr-o scadere treptata a cheltuielilor, pentru ca economia sa nu intre din nou in recesiune.
Aproape toti americanii vor plati taxe mult mai mari de anul viitor, in cazul in care Congresul si Casa Alba nu vor interveni pentru a extinde reducerile fiscale inca in vigoare pana la sfarsitul lui 2012, scrie Yahoo News, citand Associated Press.
Obama doreste sa continue cu fiscalitatea redusa introdusa de Bush, dar doar pentru persoanele care castiga mai putin de 200.000 de dolari, sau cuplurile casatorite care castiga mai putin de 250.000 de dolari annual. In plus, americanii care castiga peste un milion de dolari vor avea o taxa suplimentara de 30%.
In comparatie, Romney doreste sa sa scada toata impozitele pe venit cu 20%, compensand prin eliminarea unor deduceri sau exceptari fiscale si pune accentul pe taieri bugetare... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 14:33
Increderea americanilor in capacitatea celor doi candidati la presedintia SUA de a repune pe picioare o economie care inca se clatina este cea care va hotari tabara victorioasa in alegerile prezidentiale din aceasta tara.
Ramane de vazut insa daca parerile americanilor de rand le vor reflecta pe cele ale mediului de afaceri.
Criza financiara din 2008 a reprezentat debutul problemelor economice din SUA, care s-au rasfrant ulterior la nivel mondial. In acelasi an Obama a devenit presedinte, iar in incercarea sa de a gestiona criza economica si-a indepartat mai multi sustinatori din mediul de afaceri.
Cum s-a schimbat directia Wall Street
In 2008, Obama a putut conta pe un sprijin important din partea Wall Street, primind donatii importante din partea angajatilor Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup sau UBS, conform Center for Responsive Politics.
In acest an, sustinerea Wall Street merge in primul rand catre Romney. Angajatii Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, JP Morgan Chase si Credit Suisse sunt cei care au contribuit cel mai mult la campania candidatului republican.
Cauzele acestei schimbari majore sunt multiple. Obama a avut o retorica vehementa la adresa sectorului financiar-bancar, declarandu-l responsabil pentru mai multe din problemele economiei americane, scrie CNN Money.
Wall Street-ul nu vede cu ochi buni nici masurile de reglementare mai stricte ale sectorului din partea actualului presedinte, cu care acesta... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 07:25