Soarele dogoritor de vara aceasta a parjolit culturile agricole. Peste 350.000 de hectare au fost afectate de seceta, iar cele mai mari probleme sunt la culturile de porumb si floarea soarelui, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
"Pe zone, cele mai mai afectate sunt sudul tarii, nordul Moldovei, in Botosani. Pe mine ma socheaza ca, desi am pus la dispozitie apa sa poata fi irigata o suprafata totala de 385.000 de hectare (au fost umplute cu apa canalele de irigatii - n.red.), mai putin de o treime din suprafete au beneficiat de irigatii", a precizat ministrul Agriculturii.
Insa sistemul de irigatii nu acopera toate suprafetele afectate de seceta. Mai mult, ...citeste mai departe despre "Seceta face pagube serioase: peste 350.000 de hectare au fost parjolite" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 August 2016, ora 15:30
Femierii ar putea sa fie scutiti de plata pierderilor inregistrate in sistemul de apa, ceea ce inseamna o reducere cu 10-15% a costurilor pentru irigatii, a anuntat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"A fost elaborat si va fi semnat un ordin de ministru prin care Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare va factura Organizatiilor de udatori costul de apa fara pierderile pe care le plateau si le suportau fermierii pana acum pe canalele de distributie.
Am ajuns la un acord cu Apele Romane si, astfel, fermierii nu vor suporta pierderile pe care le avem pe acest traseu al irigatiilor din cauza faptului ca acele canale nu sunt suficient de bine impermeabilizate sau lucrarile nu sunt asa cum ar fi trebuit. Estimam ca va exista, astfel, o reducere a costurilor de 10-15%", a precizat Constantin.
Ministrul a adaugat ca volumul de apa care s-a pierdut pana la data de 7 august, pe aceste canale, este estimat la aproximativ 29 milioane de metri cubi de apa.
"Putem vorbi de o reducere a costurilor cu 20% deoarece toate organizatiile de udatori au posibilitatea sa retehnologizeze motoarele si statiile de pompare pe care le au in administrare, iar motoarele de care vorbim sunt de 20 chiar si de 40 de ani in functiune si costurile pe care le au sunt extrem de mari", a spus ministrul.
Am luat in aceste zile masura ca bugetul initial de 25 de milioane de euro pe care il are masura 125 din PNDR pe ultima sesiune din luna septembrie... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 19:00
Statul roman intentioneaza sa-i despagubeasca pe fermierii care vor suferi pagube anul acesta din cauza secetei, cu sume de pana 80% din valoarea pierderilor.
Dupa perioada de recoltare, Guvernul va face o analiza a pagubelor pe care fermierii le vor inregistra la culturi din cauza secetei si le va oferi acestora despaguburi de pana la 80% din valoarea pierderilor, daca acestea sunt mai mari de 30% fata de media veniturilor inregistrate in ultimii trei ani, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in cadrul sedintei de guvern de miercuri.
"In iulie, cele mai afectate culturi au fost cele de porumb si floarea soarelui", potrivit ministrului.
Acesta a spus ca spera ca suprafata agricola afectata de seceta sa nu fie prea mare, dupa perioada de recoltare.
Contantin a mai spus ca fermierii isi vor putea iriga pamanaturile la preturi cu 20% mai mici la energia electrica.
"80% din costurile de irigare sunt formate de costul energiei", a spus ministrul.
Fermierii vor plati 200 de lei in loc de 250 lei pentru 1.000 de metri cubi de apa, a spus oficialul Guvernului. mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 11:31
Valeriu Tabara, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, a declarat ca Romania nu risca o criza alimentara, productia agricola din 2011 anuntandu-se a fi una foarte buna, si ca nu exista temeri privind influenta pe care vremea o va avea asupra culturilor, conform NewsIn. "Pana la aceasta data nu au fost probleme deosebite din punct de vedere climatic. S-au cultivat peste doua milioane de hectare in plus fata de de anul trecut, iar pana in prezent, culturile de toamna arata foarte bine", a spus Tabara.
Potrivit acestuia, Romania nu poate intra intr-o criza alimentara, "pentru ca are totul facut la aceasta data bine".
"Romania nu poate intra intr-o criza alimentara, pentru ca are totul facut la aceasta data bine, si asta e meritul agricultorilor. E meritul APIA, ca a dat banii la timp, e meritul bancilor, ca au reluat o relatie buna cu agricultorii, este meritul unei piete pe care am aparat-o(...)Unii producatori trebuie sa aiba o responsabilitate mai mare fata de ceea ce inseamna productia interna si piata interna, inclusiv modul in care isi livreaza productia, pentru ca sunt dintre ei care livreaza la negru. Si asta e o problema valabila si pentru unii din FNPAR", a precizat ministrul agriculturii.
Tabara crede ca "2011 va fi un an agricol bun pentru Romania".
Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) a avertizat ca in perioada urmatoare produsele alimentare se vor scumpi din cauza conditiilor meteo, dar si pentru ca Ministerul... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 13:05
Presedintele Traian Basescu s-a aratat luni ingrijorat de faptul ca seceta se suprapune in acest an cu criza economica, culturile fiind deja afectate. "Am atentionat grupul cel mai mare din Camera si de la Senat asupra suprapunerii peste situatia de criza economica a secetei. Establishment-ul politic poate ar fi foarte interesat de seceta, anuntata din ianuarie", a declarat seful statului. Presedintele a adaugat ca ar trebui puse in stare de functionare instalatiile de irigatii, sau, ironic, a afirmat ca "in momentul in care seceta este definitiv instalata si incep sa fie afectate culturile, Guvernul pur si simplu sa dea drumul la apa". Ministrul Agriculturii Ilie Sarbu a declarat miercuri ca, potrivit datelor centralizate de MAPDR, pana in prezent, 1.054.000 hectare de teren insamantat cu cereale au fost afectate de seceta si inghet, fiind posibil ca, in 2009, in Romania sa fie declarata starea de calamitate din cauza secetei. Pe de alta parte, reprezentantii sindicali din agricultura sustin ca in Romania sistemele de irigatii nu au fost refacute si nici nu s-au construit altele noi in ultimii 20 de ani. Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a anuntat ca temperatura va oscila puternic in mai, cu valori de pana la 30 de grade Celsius ziua si pana la -5 grade Celsius noaptea, in timp ce in iunie-august sunt asteptate calduri peste limitele normale. Astfel, potrivit ANM, seceta va fi resimtita cel mai puternic in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei si estul... mai mult
Marti, 26 Mai 2009, ora 09:41
Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a precizat joi pentru NewsIn ca nu a avut in cursul acestei zile o intalnire cu presedintele Basescu. Contactat de NewsIn pentru a comenta unele informatii din presa potrivit carora s-a intalnit cu presedintele Basescu la Palatul Cotroceni, unde ar fi vorbit despre efectele secetei, ministrul a negat. "Nu am fost la Cotroceni, nu stiu de unde au aparut aceste informatii", a declarat Sarbu.
El a mai aratat ca despre problema secetei s-a discutat in Guvern, cand Emil Boc i-a cerut o informare despre investitiile din irigatii.
Potrivit unor surse politice, este posibil ca o intalnire intre Sarbu si presedintele Basescu sa aiba loc saptamana viitoare.
Ministrul Agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a declarat joi ca, desi a reusit in patru luni sa aduca sistemul de irigatii la o suprafata de 500.000 de hectare functionabile, de la 200.000 cate erau in decembrie 2008, acestea nu vor fi suficiente pentru a rezolva problemele cauzate de seceta din tara.
"Trebuie sa intervenim si cu alte masuri cum ar fi impaduririle. Sistemul de irigare este depasit, din punct de vedere al tehnologiei, utilizeaza pompe cu consum mare de energie. Avem pierderi mari de apa pe canale, plus ca lipsesc multe magistrale si dale care au fost furate", a mai spus Sarbu. mai mult
Vineri, 22 Mai 2009, ora 09:51