Seceta de idei in agricultura: Cum sa combatem lipsa irigatiilor?

Joi, 09 August 2012, ora 09:10
2291 citiri
Seceta de idei in agricultura: Cum sa combatem lipsa irigatiilor?

Romania are amenajata pentru irigatii o suprafata de circa 3 milioane de hectare, dintre care doar 258.000 de hectare au fost irigate in 2012, insa nu este necesara instaurarea starii de urgenta, in ciuda secetei.

"Din cele 3 milioane de hectare de amenjate cu sisteme de irigatii, sunt functionabile, la aceasta data, circa 800.000 de hectare, din care, pentru anul 2012, au fost incheiate contracte pentru irigat pe o suprafata de circa 258.000 hectare, au precizat reprezentanti din cadrul Ministerului Agriculturii pentru Business24.

Sistemele de irigatii ar fi putut fi reabilitate utilizand finantare europeana. Romania a avut la dispozitie 550 de milioane de euro pentru investitiile in infrastructura de irigatii, drumuri pentru acces la culturile agricole si amenajari impotriva inundatiilor, dar, pana in prezent, cu un an si jumatate inainte de termenul-limita, au fost folositi numai 7% din bani, adica 40 de milioane de euro.

Cu toate acestea,pentru perioada 2014 - 2020, Ministerul Agriculturii vrea o finantare europeana de 400 de milioane de lei doar pentru reabilitarea sistemului de irigatii, suma care a reiesit dintr-un raport al Bancii Mondiale.

"Sper sa avem si un element de noutate in pachetul financiar 2014-2020. Incercam din anul 2014 sa avem acces la fondurile structurale printr-un program special dedicat sectorului de irigatii", a spus Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii.

Starea de urgenta in agricultura nu a mai fost decretata de 22 de ani

Dupa ce mai multe asociatii de producatori din Vrancea sau Braila au cerut instaurarea starii de urgenta in agricultura, ministerul Agriculturii a precizat ca aceasta masura nu a fost adoptata in ultimii 22 de ani.

"Mentionam ca, in ultimii 22 de ani, nu a fost adoptata o asemenea decizie. Aceasta stare exceptionala nu s-a impus a fi adoptata nici in situatiile determinate de manifestarea gripei aviare din anul 2006 sau de inundatiile din anii 2005, 2006 sau 2010, care au determinat decesul a 123 de persoane, distrugerea a 15.000 de locuinte si au impus evacuarea a peste 40.000 de persoane", au precizat reprezentantii Ministerului Agriculturii la cererea Business24.

Culturile de porumb, la jumatate

Secretarul de stat in ministerul Agriculturii Daniel Butanoiu a declarat, miercuri, ca, in opinia sa, culturile de porumb au fost cele mai afectate de seceta, 47% din suprafata cultivata fiind distrusa in diferite grade.

"47% din suprafata cultivata cu porumb este afectata in diferite grade. Vom vedea care este cantitatea finala. Dintre toate culturile, cred ca porumbul va avea cel mai mult de suferit din cauza secetei", a afirmat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Acesta a mai spus ca, in privinta culturilor de floarea-soarelui, "nu stam foarte bine, ca anul trecut, in ceea ce priveste continutul de ulei".

"Exista o diminuare de 2-3%, ceea ce se va vedea in balanta finala", a mai spus secretarul de stat in ministerul Agriculturii.

La randul sau, ministrul Agriculturii a declarat ca productia de grau pentru 2012 este estimata la 4,7 - 4,8 milioane de tone. Constantin a precizat ca productia medie anuala din ultimii cinci ani a fost de 5,3 milioane de tone, la nivel national.

#sistem irigatii Romania, #fonduri europene sisteme irigatii, #bani sisteme irigatii , #Agricultura