Rusia: exporturi ridicate de cereale: In Romania alimentele se scumpesc

Vineri, 31 August 2012, ora 15:02
2051 citiri
Rusia: exporturi ridicate de cereale: In Romania alimentele se scumpesc

Rusia, al treilea exportator mondial de cereale, preconizeaza ca va exporta 10-14 milioane tone de cereale in acest an, a declarat vineri ministrul rus al Agriculturii, Nikolai Fedorov, incercand sa linisteasca pietele mondiale, ingrijorate de seceta din SUA.

In acelasi timp, in Romania au fost anuntate scumpiri ale preturilor painii, carnii si laptelui.

Existau temeri privind faptul ca Rusia ar putea introduce restrictii la exporturi in cazul unei recolte proaste, asa cum a facut in 2010, ceea ce ar contribui la cresterea preturilor la cereale.

In ceea ce priveste recolta de cereale din acest an, Nikolai Fedorov a indicat ca prognozele actuale sunt de 70-75 milioane tone.

Saptamana trecuta, Nikolai Fedorov a declarat ca autoritatile ruse au decis sa-si revizuiasca, in jos, estimarile privind recolta de cereale pentru acest an, pana la 75 milioane tone, dupa ce in 2011 Rusia a realizat o recolta de cereale de 92 milioane tone.

Referitor la recolta de grau, ministrul rus al Agriculturii estima ca aceasta ar urma sa se ridice la 40-42 milioane tone, usor mai mica decat prevede Departamentul american al Agriculturii (USDA), care se asteapta ca recolta de grau a Rusiei din acest an sa fie de 43 milioane tone.

Numeroase regiuni agricole din Rusia, in special bazinul Marii Negre, au fost afectate de seceta, dar si de inghetul din iarna trecuta.

La randul sau, vice-premierul rus Arkady Dvorkovich a declarat ca guvernul rus nu are de gand sa impuna restrictii la exporturile de cereale in acest an.

SUA se confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 56 de ani

Seceta din sudul si estul Europei a afectat volumul productiei de cereale, iar pretul alimentelor a crescut, in iulie, cu 6%, arata datele Organizatiei Natiunilor Unite pentru alimentatie si agricultura. Cresterea inregistrata de pretul la porumb a fost, insa, de 23%, iar la grau de 19%.

Seceta afecteaza productia de cereale in sudul si estul Europei

Sase milioane de tone - productia de cereale recoltata in Romania anul acesta

In ceea ce priveste Romania, productia de cereale recoltata in vara acestui an a totalizat aproape sase milioane de tone, din care recolta de grau a reprezentat peste 80%, respectiv 4,78 milioane tone, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Recolta de grau a fost de 4,78 milioane tone in anul 2012, orzul de toamna si primavara, impreuna cu orzoaica, au totalizat 985.000 de tone, iar recolta de rapita a fost de 175.000 tone.

Romania are o productie de cereale de aproape sase milioane tone in 2012

Seceta va determina majorarea pretului la alimente

Pretul painii va creste cu 20% in aceasta toamna, in timp ce carnea, laptele si produsele lactate se vor scumpi cu cel mult 10%, pe fondul secetei care a afectat in ultima perioada Romania, dar si al crizei economice de la nivel mondial, a declarat vineri, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).

Potrivit acestuia, majorarea pretului la alimente este determinata si de absenta unor masuri adecvate in domeniul agriculturii. Dragos Frumosu a propus o serie de masuri pentru revigorarea agriculturii, precum utilizarea in totalitate a fondurilor europene alocate agriculturii, in paralel cu refacerea sistemului de irigatii. De asemenea, apa, energia electrica si combustibilul utilizate in agricultura ar trebui livrate la preturi speciale, mai mici, iar statul ar trebui sa asigure anumite forme de ajutor catre micii fermieri, a subliniat presedintele FSIA.

Saptamana trecuta, si Tudor Dorobantu, secretarul general al Federatiei Agrostar, declara ca alimentele se vor scumpi cu peste 20%, ca urmare a secetei. Vom asista chiar si la majorari de pana la 50%, la unele alimente, cum ar fi porumbul, a adaugat oficialul Federatiei Agrostar.

Seceta scumpeste alimentele. Porumbul, primul afectat

Seceta din SUA, cea mai mare din ultimii 25 de ani, va scumpi, in primul rand, carnea si porumbul. Culturile americane de porumb si soia, pe primul loc, la nivel mondial, din punct de vedere al suprafetei cultivate, sunt in cea mai proasta conditie, de la seceta din 1988, iar reprezentantii Departamentului American pentru Agricultura se asteapta la cresteri cuprinse intre doua si patru procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rusia exporturi cereale, #piata cereale seceta, #seceta SUA, #productie cereale Rusia, #Romania productie cereale , #Agricultura