Peste 50 mii de hectare de culturi, distruse de seceta, doar in Alba

Joi, 26 Iulie 2012, ora 17:45
2639 citiri
Peste 50 mii de hectare de culturi, distruse de seceta, doar in Alba

Peste 50.000 de hectare de culturi agricole, insamantate in aceasta primavara, au fost afectate de seceta prelungita in judetul Alba, cele mai mari pagube inregistrandu-se la culturile de porumb.

Seful Directiei Agricole Alba, Nicolae Budrala, a declarat, joi, ca in judet peste 70 la suta din suprafata insamantata in aceasta primavara, respectiv peste 50.000 de hectare, este afectata de seceta prelungita.

Budrala a spus ca pe aceasta suprafata recolta este calamitata in proportie de peste 30%, iar daca seceta va continua exista riscul ca pagubele sa creasca foarte mult.

Potrivit sursei citate, cele mai afectate culturi sunt cele de porumb, cultivat pe o suprafata de peste 40.000 de hectare, de cartofi si de soia.

Nicolae Budrala a spus ca in judet a fost recoltata aproape toata suprafata de cereale si se constata scaderi ale productiei din cauza secetei din acest an cu pana la 35 la suta.

"Productia la hectar la grau, orz sau secara este in medie de 2.300 - 2.400 de kilograme, fata de 3.600 cat a fost anul trecut. Scaderea recoltei se observa si in pretul graului, care in aceasta perioada a crescut foarte mult", a explicat Budrala.

Directorul Directiei Agricole Alba a afirmat ca institutia a organizat, joi, o intalnire cu fermierii din Alba pentru a analiza pagubele produse de seceta in agricultura, dar si pentru a stabili masurile care se impun pentru sprijinirea producatorilor.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, marti, ca seceta a afectat culturile agricole din judetele din sudul, sud-estul si estul tarii, iar dupa recoltare ministerul va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despagubiti agricultorii.

Ministrul a afirmat ca dupa recoltare vor fi stabilite concluziile si va intra in vigoare o hotarare de guvern pentru acordarea de despagubiri.

Constantin a mai spus ca Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii sa primeasca "acea compensare de 80%" din valoarea pierderilor.

Seceta ii doboara pe fermieri: Guvernul s-a grabit sa sara cu promisiuni

Premierul Victor Ponta a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca Guvernul va reduce tariful la apa folosita pentru irigatii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigatii si ii va despagubi pe fermierii afectati de seceta.

#culturi afectate de seceta, #seceta Alba, #culturi agricole seceta Alba, #ieftiniri alimente , #Agricultura