Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Valeriu Tabara (PDL): Trebuie sa schimbam modalitate de abordare a irigatiilor

Valeriu Tabara (PDL): Trebuie sa schimbam modalitate de abordare a irigatiilor


Deputatul PDL Valeriu Tabara a sustinut duminica intr-o conferinta de presa necesitatea schimbarii filosofiei privind irigatiile, avand in vedere si seceta din acest an, care a afectat productia agricola.

"Anul acesta a fost senzational de rau din punct de vedere climatic. Nu seceta pedologica a fost determinanta a productiei, ci seceta atmosferica. Inseamna ca pe langa sistemele de irigatii trebuie sa construim si alte sisteme, de pilda impaduriri. (...) Trebuie schimbata inclusiv filosofia privind irigatiile", a declarat Valeriu Tabara.

In opinia sa, marea sansa a Romaniei in acest an este faptul ca are ferme cu o dotare impecabila din punct de vedere tehnic.

"Am discutat la nivelul Uniunii Europene anul 2011, avand in vedere rezultatele exceptionale pe care le-am avut pe toate sectoarele, sa se constituie baza de politica agricola de finantare 2014 - 2020.

La aceasta data batalia ministerului (Agriculturii) numarul unu este pentru a obtine aceste fonduri europene la un nivel cat mai convenabil pentru Romania. Nu mai vorbesc ca exista la aceasta data acorduri semnate cu mai multe state pentru a fi sprijiniti in politica specifica pe care o are Romania", a spus fostul ministru al Agriculturii.

Potrivit acestuia, activitatea din agricultura a fost privita superficial.

Valeriu Tabara a mentionat ca Romania dispune in prezent de circa 1,4 milioane de hectare de sisteme de irigatii functionale dintre cele 3,2 milioane.

"Dintre acestea, 740.000 de hectare pot fi puse in functiune oricand. De ce nu s-au folosit? (...) Vreau sa va spun, si ati mers probabil si dumneavoastra spre Galati, este primul an in care nu am vazut apa in canale. Se spune 'nu am putut realiza, pentru ca nu au fost irigatii'. Au fost contracte pentru peste 200.000 de hectare. De ce s-au irigat numai 100.000?", a spus deputatul PDL.

Seceta de idei in agricultura: Cum sa combatem lipsa irigatiilor?

Peste 50 mii de hectare de culturi, distruse de seceta, doar in Alba

Victor Ponta: Cultivatorii afectati de seceta trebuie despagubiti

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1171 ori