Afacerile in panificatie sufera: Cine e dusmanul

Luni, 13 August 2012, ora 09:01
2439 citiri
Afacerile in panificatie sufera: Cine e dusmanul

Pentru ca anul trecut a fost seceta, in primavara au fost inundatii, iar acum traversam o noua perioada de seceta, productia de cereale va fi cu aproape 20% mai mica. Asta va duce la o scadere a vanzarilor pentru agricultori anul acesta, dar si la o crestere a preturilor.

Reprezentantii industriei de panificatie sustin ca painea s-ar putea scumpi, iar agricultorii se plang de o recolta mult mai slaba fata de cea inregistrata anul trecut.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat joi ca "nu exista niciun fel de temere" ca painea s-ar scumpi in perioada urmatoare, dupa ce presedintele ROMPAN, Aurel Popescu, declarase in urma cu doua zile ca pretul painii ar putea creste intr-o luna, ca urmare a scumpirii graului.

Nu va temeti, painea nu se scumpeste

"Nu exista niciun fel de temere ca painea s-ar putea scumpi in perioada urmatoare. Faptul ca painea nu se scumpeste tine mai mult de puterea de cumparare. In momentul in care s-ar scumpi, consumatorul nu ar mai putea avea acces. Este in detrimentul producatorilor. Sunt mecanisme de piata si nu tin de Ministerul Agriculturii", a mentionat Constantin.

Presedintele Patronatului din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN), Aurel Popescu, a declarat marti ca pretul painii ar putea creste in urmatoarea luna, ca urmare a majorarii pretului la grau cu 20-25%.

Graul este mai scump cu 25%

Pretul graului este mai mare cu 20-25% in acest an, in perioada recoltarii, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In ceea ce priveste painea de pe piata, deocamdata efectele se vad in faina, in conditiile in care a inceput deja sa creasca pretul acesteia. Efectele se pot vedea la paine in doua saptamani. Aurel Popescu sustine ca, daca pretul painii nu va creste, va fi pierdere curata pentru brutari.

El a subliniat ca in ultima perioada pretul graului a crescut cu 20-25%, influentat de evolutia preturilor pe piata internationala, precum si de raportul dintre cerere si oferta de la nivel national.

El a aratat ca efectele se vad deja in pretul fainii, care a inceput deja sa creasca. "Vom vedea efectele la paine in doua saptamani, daca piata absoarbe aceasta crestere. Daca nu absoarbe, este pierdere curata pentru brutari, care la ora actuala ii injura pe morari", a spus Popescu.

Seful Rompan s-a ferit sa estimeze cu cat ar putea creste pretul painii si a spus ca un lucru este cert: pretul de la grau se duce la faina, si pretul de la faina se duce la paine. Cu cat si ce se va intampla o sa vedem probabil cel mai devreme dupa o luna", a mai spus reprezentantul patronatului. Mai exact dupa 15 august, data dupa care se trage linia si se aduna recolta pe anul acesta.

Agricultura dependenta de clima si de guvern

Dupa ce ti-a ars casa, pompierul nu prea mai are ce sa-ti faca, iar in aceeasi situatie se afla si Ministerul Agriculturii, pentru ca, si in cazul in care ar investi 100 de milioane de euro, maine, nu ajuta la nimic, a declarat presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor.

"Infrastructura de irigatii este defecta, statiile nu functioneaza, motoare nu sunt, costurile sunt mari, iar aici investitiile ajung cel mult cinci luni, iar in octombrie nu prea mai ai ce sa faci cu sistemul de irigare.

Cei care vor sa aiba sisteme de irigatii trebuie sa fie constienti ca au obligatia sa-si asume niste riscuri si niste finantari, pentru ca daca statul investeste in infrastructura primara, insa, restul ar trebui sa fie treaba proprietarului.

"Toata lumea vrea ca statul sa faca, insa agricultorii nu vor sa se organizeze, nu vor sa aiba reprezentanti la Bruxelles, nu vor nimic, ins schimb, vin la ministrul agriculturii, indiferent de culoareaa politica a acestuia, si spune:"da-mi!"

La productia de cereale, pierderile cauzate de seceta au ajuns la 50%, adica, trei milioane de tone de cereale, a 100 de euro tona, rezulta o pierdere de 300 de milioane de euro, sustine Adrian Radulescu. Problema este ca agricultorii nu au hambare unde sa depoziteze, iar pentru acest motiv sunt nevoiti sa-si vanda recoltele din lipsa de spatiu.

#sistemul de irigatii, #probleme de agricultura, #recolta anuala de cereale , #Industria panificatiei