Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Radulescu: 2012 va fi un an agricol mai slab. Fermierii nu mai vor sa creasca animale

Radulescu: 2012 va fi un an agricol mai slab. Fermierii nu mai vor sa creasca animale


Productia agricola va fi mai mica in 2012, fata de anul trecut, din cauza secetei si a lipsei de resurse financiare, a declarat pentru Agerpres, Adrian Radulescu, presedinte al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor.

"In 2012 vom avea o productie mai mica, atat pe vegetal cat si pe animal, respectiv la pasare si porc. Din cauza secetei si a lipsei de fonduri din buget, multi fermieri au renuntat sa mai creasca aceste animale. Daca actualul ministru va lua decizia sa suplimenteze bugetul Ministerului Agriculturii, cred ca lucrurile se vor indrepta", a precizat Radulescu.

Acesta considera ca productia agricola a Romaniei depinde foarte mult de ploi si aproape deloc de irigatii.

"Din pacate, suntem inca dependenti de ploi pentru ca s-a instalat deja seceta in mai multe zone din tara, desi nu suntem intr-o faza iremediabila. La culturile de primavara lucrurile stau inca bine, probleme sunt insa la culturile de toamna. Daca va ploua, lucrurile se vor schimba, daca nu, se vor agrava'', a mai spus Adrian Radulescu.

"Romania este inexistenta" in privinta irigatiilor

In ceea ce priveste sistemul de irigatii, deputatul PDL afirma ca "Romania este inexistenta" in acest domeniu, desi detine o mare suprafata agricola.

"Romania este inexistenta cand vorbim de sistemul de irigatii, cu doar 70.000 de hectare, intr-o tara cu 8 milioane de hectare de terenuri agricole. Nici nu are rost sa discutam. Se tot vorbeste de posibilitatea acreditarii ANIF ca operator de energie, dar legislatia europeana nu permite acest lucru. Cand facem o propunere trebuie sa fim foarte bine documentati pe ceea ce inseamna legislatie, pentru ca este valabila si pentru Romania care este tara a Uniunii Europene", a adaugat seful Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor.

In opinia acestuia, sistemul de irigatii din Romania trebuie regandit, la fel si proiectul privind canalul Siret-Baragan inceput inainte de 1989.

"Sistemul de irigatii din Romania trebuie regandit de la zero. Consider ca trebuie mutate irigatiile de la Agricultura si prinse, in totalitate, la compania Apele Romane pentru ca pe stanga e digul de la Ape si pe dreapta cel de la ANIF. Trebuie regularizate cursurile de ape pentru a preveni inundatiile si pentru a permite sa faci irigare din amonte in aval, dar sa tii cont si de structura proprietatii, de ce culturi vrei sa ai, care sunt zone irigate, ce debite de apa ai si unde poti face acumulari. De asemenea, proiectul privind canalul Siret Baragan trebuie regandit, fiindca ar putea fi foarte bun pentru Romania", a mai adaugat Adrian Radulescu.

In 2011, productia de cereale pentru boabe a Romaniei a crescut cu 24,4%, de la 16,7 milioane tone in 2010, la 20,785 milioane tone in 2011, Romania cultivand cu preponderenta porumb boabe si grau, in proportie de circa 49,8%, respectiv 36,8% din suprafata totala cultivata cu cereale pentru boabe.

Astfel, Romania a obtinut o productie de porumb de 11,6 milioane tone, de grau de 7,103 milioane tone, orz si orzoaica - 1,355 milioane tone, iar productia de ovaz a depasit anul trecut 376.000 tone.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in aceasta iarna au fost distruse circa 350.000 de hectare de culturi agricole, dintr-un total de 2,57 milioane hectare insamantate in toamna anului trecut. Cultura de rapita a fost distrusa pe 284.000 de hectare, graul, secara si triticalele pe circa 36.000 hectare, orzul pe 24.000 hectare, iar orzoaica pe 8.000 hectare. Suprafata totala programata pentru insamantari in primavara lui 2012 se ridica la 5,88 milioane hectare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1205 ori