Peste jumatate dintre romani (54%) afirma ca situatia lor financiara curenta este destul de precara, pe fondul actualei crize COVID-19, potrivit studiului "Financial Pulse Survey", realizata de biroul local McKinsey & Company.
43% dintre consumatori considera economia locala drept slaba si se asteapta ca starea acesteia sa se inrautateasca in urmatoarele trei luni.
Mai mult, romanii sunt pesimisti si in ceea ce priveste durata crizei economice: cea mai semnificativa parte (30%) a acestora estimeaza o perioada de 1-2 ani, pe cand 19% se asteapta la o durata de pana la 3 ani.
"De la debutul pandemiei, aproape jumatate dintre consumatori declara ca au experimentat scaderi ale veniturilor si economiilor la nivel de gospodarie, dar mai putin de o treime dintre acestia au reusit sa reduca si cheltuielile din gospodarie. In plus, aproximativ 60% dintre consumatori au devenit preocupati, cel putin intr-o oarecare masura, de siguranta locului de munca", se arata in studiu.
Sase din zece romani mai au bani pentru patru luni
In schimb 6 din 10 romani afirma ca au economii suficiente pentru cel mult patru luni, la care pot apela in eventualitatea pierderii locului de munca sau a scaderii veniturilor.
"In situatii de urgenta, precum cele specifice acestei perioade, pentru 61% dintre respondenti economiile le pot ajunge cel mult patru luni daca isi mentin nivelul actual al cheltuielilor, iar 71% dintre romani declara ca se pot baza pe economii mai mici de 25.000 lei la... mai mult
Joi, 30 Iulie 2020, ora 14:12
Da, voi scrie despre mitingul diasporei. Sigur, este limitat sa spui mitingul diasporei, deoarece acest protest a fost al tuturor romanilor, al unei Romanii care, cel putin pentru un weekend, a lasat impresia ca se reface ca un puzzle.
Daca facem abstractie de interventia in forta (total nejustificata a Jandarmeriei), a fost una dintre cele mai frumoase seri de protest din Bucuresti. Am stat de vorba in acea seara cu un cuplu de morosani care lucrau in Italia, cu tineri care studiau in strainatate, un cuplu de varsta mijlocie din Cernavoda, impreuna cu fiul acestora, fiica si logodnicul acesteia.
Ceea ce m-a bucurat cel mai tare a fost sa intalnesc un cuplu de varsta mijlocie din orasul meu natal, Turnu Magurele, domnul fiind fost lucrator intr-una din fabricile din oras, actualmente lucrator in Olanda.
Conform statisticilor, in afara tarii traiesc peste 3,5 milioane de romani, cea mai mare parte dintre acestia plecand dupa 2007, anul integrarii in Uniunea Europeana. Toti acesti oameni ar putea completa cu cel putin 2 milioane forta de munca actuala, ar putea reduce deficitul de forta de munca si, sigur ca da, ar contribui la producerea unei valori adaugate mai mari in economie, efectiv un PIB mai mare.
Anul trecut, romanii din afara granitelor au trimis in tara peste 5 miliarde de dolari. La un calcul simplu, aceasta suma inseamna aproximativ 2,3% din PIB. Stiti cu ce echivaleaza aceasta suma? Inseamna aproape jumatate din tot ce a colectat statul din impozite... mai mult
Luni, 13 August 2018, ora 10:30
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sustine ca proiectul care stabileste ca romanii din strainatate sa justifice sumele de peste 1.000 euro trimise in tara face parte din transpunerea unei prevederi europene, dar ca Romania nu ar trebui sa se grabeasca sa o transpuna.
Afirmatia vine in contextul in care pe site-ul Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) apare inca din 31 ianuarie un proiect de lege prin care romanii din diaspora vor fi obligati sa justifice cu documente sumele trimise in tara mai mari de 1.000 de euro, riscand confiscarea banilor si amenzi de pana la 150.000 de lei.
"In primul rand, Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor nu apartine Ministerului Finantelor, este un Oficiu in subordinea Guvernului si este o structura din care fac parte mai multi reprezentanti, dintre care si unul de la Ministerul de Finante.
Doi la mana, eu sunt foarte atent la acest propuneri de acte normative, pentru ca nu cred ca Romania este ultima tara care nu a transpus acea prevedere europeana si cred ca ar trebui sa ne gandim de doua ori atunci cand transpunem un act normativ. Nu spune nimeni ca nu trebuie sa-l transpui, dar trebuie sa vedem daca toate celelalte state membre ale UE au transpus respectiva prevedere europeana. Cei care nu au transpus-o, de ce nu au facut-o.
Sunt state europene care prefera sa nu transpuna pentru un anumit motiv veniturile in economia proprie, chiar cu riscul de a ajunge la Curtea Europeana... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 14:28
Premierul Viorica Dancila si ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, au fost chemate marti la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis dorind lamuriri cu privire la situatia bugetara si scandalul cu salariile.
Seful statului a declarat, la inceputul intalnirii, ca vrea sa afle cum s-a ajuns la proteste din partea multor categorii de salariati, printre care amintim medicii si colegii din sistemul public de sanatate, politistii sau angajatii din penitenciare. Legea Salarizarii promitea cresteri substantiale de venit, care au fost apoi amputate de trecerea contributiilor in sarcina angajatului sau plafonarea sporurilor.
Discutiile au durat aproximativ o ora, insa niciuna dintre parti nu a facut declaratii de presa. La o ora distanta, Administratia Prezidentiala a transmis un comunicat in care se arata ca Iohannis s-a aratat ingrijorat de situatia bugetului si de haosul creat cu pacaleala salariilor, iar Olguta Vasilescu si Viorica Dancila l-au informat ca nu renunta la Legea Salarizarii si au bani pentru majorarile actuale.
Ziare.com va prezinta, in format LIVE TEXT, cele mai importante declaratii si momente privind intalnirea dintre presedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dancila si ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu:
14:00 - La o ora de la finalizarea intalnirii, un comunicat al Administratiei Prezidentiale anunta ce s-a discutat. Astfel, Iohannis le-a atras atentia lui Dancila si Vasilescu asupra faptului ca Legea Salarizarii "se afla in... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2018, ora 14:16
Romania a intreprins in perioada 2006 - 2016 cea mai bizara politica a fondurilor publice dintre toate statele europene, potrivit unei analize date publicitatii de Eurostat. Pornita de pe ultimul loc in ceea ce priveste ponderea veniturilor bugetare in PIB, tara noastra a luptat din greu pentru a le reduce si mai mult anul trecut.
Doar relocarea masiva a unor multinationale in micuta Irlanda ne-a facut sa pierdem, in conditii statistice cu totul speciale, pozitia de lanterna rosie europeana la care ne-ar fi dat dreptul din plin strategia de-a dreptul iresponsabila de permanenta relaxare fiscala. Strategie cu care vom avea asigurata nu convergenta ci divergenta in raport cu Europa civilizata.
Astfel, de la un minus de 10% din PIB venituri bugetare din taxe si contributii sociale in raport cu media europeana imediat inainte de aderarea la UE, Romania a ajuns anul trecut la un dezastruos -14%, dupa ce a scazut incasarile cu trei puncte procentuale pe fondul cresterii mediei generale cu un punct procentual.
Pe acest trend divergent in raport cu practica din statele occidentale pe care vrem sa le ajungem din urma, raportul dintre banii de care dispune statul roman pentru sanatate, educatie, administratie, ordine publica, protectie sociala etc. si media UE (pastrand, desigur proportia nivelului de PIB) a scazut de la 74% la doar 65%.
Citeste mai multe despre Cu ce? Romania - de 10 ani ultima din UE la venituri bugetare si prima la reducerea lor! Problemele punctuale... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 08:54
Aproape jumatate (43,5%) dintre romanii care stau prost cu banii incearca sa-si rezolve singuri problemele financiare, potrivit unui studiu recent.
Pe de alta parte, peste o treime (37,2%) apeleaza la familie, iar 4,4% cer ajutorul prietenilor (4,4%).
Datele au fost extrase dintr-un studiu privind educatia financiara, realizat la comanda companiei de recuperare a creantelor Kruk Romania.
Informatiile au fost colectate printr-un sondaj online, in perioada 16-26 mai, pe un esantion de circa 1.900 de persoane, din care 27,4% sunt studenti, respondentii avand varste cuprinse intre 19 si 35 de ani.
Aproape jumatate (48%) dintre participanti obtin venituri lunare mai mici de 2.000 de lei, 17% castiga intre 2.000 si 3.000 de lei, iar un sfert nu au venituri proprii, categorie in care se incadreaza studentii.
In cazul in care ajung la "ananghie" cu banii, una din zece persoane cere ajutorul atat ...citeste mai departe despre "Ce fac romanii cand au probleme cu banii: Cati incearca sa se descurce singuri si cati apeleaza la familie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iunie 2016, ora 23:03
Peste o treime din cheltuielile romanilor sunt pentru alimente, iar 8% pentru alcool si tigari, arata datele Institutului National de Statistica (INS) publicate vineri.
INS arata ca veniturile medii pe gospodarie au fost, in trimestrul al treilea al anului trecut, de 2.713 lei pe luna.
De asemenea, cheltuielile au fost de 2.351 lei, din care 37,6% au fost pentru alimente, iar 8,1% pentru bauturi alcoolice si tigari.
Situatia veniturilor
- veniturile banesti au fost, in medie, de 2.430 lei lunar pe gospodarie (916 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 283 lei lunar pe gospodarie (107 lei pe persoana). - salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (57,6% din veniturile totale ale gospodariilor). - la formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,5%), veniturile din agricultura (3,4%), veniturile din activitati neagricole independente (2,5%) si cele din ...citeste mai departe despre "Pe ce cheltuie romanii banii: Cat dau pe mancare, alcool si tigari (Grafic)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 12:18
Veniturile medii lunare pe gospodarie au fost in trimestrul trei din 2014 de 2.495 lei, iar cheltuielile de 2.285 lei lunar, 91,5% din venituri, avand ca destinatii principale alimentele, intretinerea locuintei si plata taxelor, si in proportie extrem de mica investitiile (1,1%), potrivit INS.
"Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, in trimestrul III 2014, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2495 lei pe gospodarie si 937 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie, de 2118 lei lunar pe gospodarie (795 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 378 lei lunar pe gospodarie (142 lei pe persoana)", arata INS, intr-un comunicat, informeaza Mediafax.
Salariile si celelalte venituri asociate acestora au format cea mai importanta sursa de venituri (51,8% din veniturile totale ale gospodariilor). Diferenta a fost acoperita de veniturile din prestatii sociale (23,4%), veniturile din agricultura (3,9%), din activitati neagricole independente (2,5%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,5%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (15,1%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,6%).
Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta. Astfel, in trimestrul III 2014 veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 27,7%... mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 10:43
Veniturile Orange Romania au stagnat in primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, la 219 milioane de euro, in timp ce numarul de clienti a avansat usor in intervalul analizat, la 10,214 milioane, iar vanzarile de smartphone-uri aproape s-au triplat.
Excluzand impactul deciziilor autoritatilor de reglementare a pietei telecom, privind scaderea tarifelor de interconectare, veniturile Orange in Romania au inregistrat un avans de 4,5%, se arata in raportul financiar publicat, miercuri, de grupul France Telecom, care detine Orange Romania. Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt platite intre operatori pentru convorbiri in afara retelei.
In baza comparabila, veniturile au consemnat un declin de 1,4% fata de primul trimestru al anului trecut, se arata intr-un comunicat al Orange Romania.
"Rezultatele din primul trimestru al anului 2013 continua directia ascendenta a trimestrului anterior (...). Pe masura ce adoptia serviciilor de internet mobil creste si gama de smartphone-uri si tablete se diversifica, asteptarile clientilor se indreapta, in mod natural, catre o noua experienta de utilizare a serviciilor multimedia. (...) Vom dezvolta in continuare servicii, aplicatii si parteneriate inovatoare, precum transfer international de bani, Deezer, Libon sau Orange Cloud, care reprezinta doar cateva exemple prin care ne dorim sa le oferim clientilor o experienta completa de comunicare", a declarat directorul... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 11:55