Cat castiga un bugetar si cu cat este platit un angajat la privat. Pe ce cheltuiesc romanii cele mai mari sume de bani

Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 00:01
2845 citiri
Cat castiga un bugetar si cu cat este platit un angajat la privat. Pe ce cheltuiesc romanii cele mai mari sume de bani
FOTO Pixabay.com

In Romania, veniturile banesti ale unei gospodarii erau, la nivelul celui de-al treilea trimestru din 2020, mult mai mici decat cele inregistrate de un singur bugetar din administratia publica.

Astfel, o gospodarie inregistra un venit de (ne referim doar la veniturile banesti, nu si cele in natura) 4.961 de lei, in timp ce, pe luna septembrie, un bugetar din administratia publica castiga 5.054 de lei. Daca ducem putin mai departe comparatia, o persoana dintr-o gospodarie romaneasca castiga 1.934 de lei, adica de peste 2,5 ori mai putin decat un bugetar. Cu toate acestea, scopul materialul este de a vedea cum se descurca un roman care este pensionar, salariat, somer sau agricultor cu banii pe care-i castiga in fiecare luna.

Ca o paranteza, dupa ce ca banii sunt putini, in unele cazuri majoritatea acestora se duc pe taxe si impozite, dar mai important, independent de darile la stat, romanii au a treia mare cheltuiala lunara, dupa mancare si intretinere, bautura si tutunul, in detrimental altor cheltuieli esentiale pentru un trai mai bun.

"Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (68,9% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,1%), veniturile din agricultura (1,9%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%), precum si veniturile in natura (6,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (5,3%)", se arata in statisticile INS.

Cum isi cheltuie banii cele mai sarace categorii de romani

Ce venituri banesti inregistreaza anumite grupe sociale din Romania

Salariat - 2.585 leiAgricultor - 691 leiSomer - 836 leiPensionar - 1.497

Ce cheltuieli are fiecare grupa sociala din Romania

In cazul unui salariat cheltuielile banesti se ridica 2.166 lei. Dintre acestia 328 de lei se duc pe alimente si bauturi, 487 lei se cheltuiesc pe marfuri nealimentare si 278 de lei se duc pe plata serviciilor.

Grosul banilor se indreapta spre impozite, contributii si taxe - 44,7%, adica 1.003 lei din toti banii ajung inapoi la stat.

In cazul unui agricultor, cheltuielile banesti totalizeaza 68,4% din totalul cheltuielilor, adica 612 lei, iar in conditiile in care banii cash care-i intra acestuia in casa sunt 691 de lei, nu prea-i mai raman multi de cheltuit.

...citeste mai departe despre "Cat castiga un bugetar si cu cat este platit un angajat la privat. Pe ce cheltuiesc romanii cele mai mari sume de bani" pe Ziare.com

#cheltuieli gospodarie Romania, #bani cheltuiti romania , #Stiri Macroeconomie