Guvernul ungar a decis prelungirea unui moratoriu privind plata ratelor bancare de catre persoanele fizice si juridice, pana in luna iulie, si reducerea la jumatate a unei taxe colectata de municipalitati de la companii, spre nemultumirea primarului Budapestei, care face parte din opozitie.
Premierul Viktor Orban a anuntat ca taxa locala pentru companiile mici si mijlocii va fi redusa la jumatate de la 1 ianuarie, pentru a sustine locurile de munca in timpul crizei coronavirusului, conform Reuters.
Aceasta taxa este insa o sursa importanta de venituri pentru municipalitati. Liderii opozitiei afirma ca reducerea taxei va pune in pericol serviciile publice si va permite guvernului nationalist sa isi exercite presiunea politica asupra oraselor.
Orban a afirmat ca orasele cu mai putin de 25.000 de locuitori vor primi sprijin din partea guvernului, in timp ce situatia oraselor mai mari va fi analizata individual.
"Reducerea acestei taxe nu va gestiona criza ci o va agrava", a afirmat pe Facebook primarul Budapestei, Gergely Karacson, un socialist liberal.
Orban, aflat la putere de un deceniu, se va confrunta cu alegeri dificile in 2022, confruntandu-se cu efectele pandemiei si cu o opozitie care s-a unit pentru prima oara pentru a-l infrange.
Orban a declarat, sambata, ca guvernul va acoperi doua treimi din costul salariilor companiilor din sectorul turismului, hotelurilor, restaurantelor si companiilor private de transport rutier nevoite sa isi opreasca... mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2020, ora 08:04
Guvernul ungar a decis sa scuteasca de la plata impozitului pe venit castigurile realizate de crescatorii de albine de pe urma vanzarilor de produse apicole, a declarat joi ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, transmite MTI.
Potrivit lui Istvan Nagy, sustinerea apicultorilor este un pilon important in masurile de protectie a mediului ale Guvernului de la Budapesta.
In acest an, guvernul ungar a dublat subventia pentru polenizare primita de apicultori, pana la 1.000 de forinti (trei euro) pentru fiecare stup.
Anterior, Istvan Nagy a informat ca productia de miere a Ungariei s-a redus la jumatate, pana la 15.000 de tone pe an, dar a avertizat ca o problema si mai mare o reprezinta impactul pe care il are scaderea numarului de albine asupra polenizarii si, in consecinta, asupra economiei nationale. mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 14:04
Guvernul va lua in discutie in sedinta de luni o Ordonanta de Urgenta cu o serie de masuri fiscal-bugetare, una dintre acestea vizand introducerea unei taxe pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar, potrivit unei surse oficiale.
Astfel, la propunerea Ministerului Sanatatii se are in vedere introducerea sub forma de acciza nearmonizata a unei taxe pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar de cel putin 5 grame la 100 de mililitri (ml) pe produs.
"Masura are ca scop descurajarea consumului de produse nesanatoase (...) . O astfel de masura exista in mai multe state europene, ca de exemplu in Marea Britanie (model pe care l-a avut si Romania in vedere), Danemarca, Franta, Ungaria si Finlanda", au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, acciza nearmonizata va fi de 0,8 lei/litru pentru 5-8 grame/100 de ml si de un leu pe litru pentru mai mult de 8 grame pe 100 ml si va fi datorata de producatori, de importatori sau de cei ce vor achizitiona intracomunitar.
"Impactul este semnificativ, de 320 milioane lei in patru luni de aplicare. In principiu se are in vedere aplicarea din luna septembrie", au mai spus sursele citate, care au subliniat ca in Romania consumul de bauturi racoritoare este 80 de litri/persoana/an. ...citeste mai departe despre "Guvernul vrea sa introduca o taxa pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar (surse)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 23:55
Banca Nationala a Romaniei joaca un rol vital prin utilizarea independentei sale pentru a proteja economia interna de incertitudinile create de noua taxa bancara "neortodoxa" a Guvernului, apreciaza agentia germana de evaluare financiara Scope Ratings.
La finele anului trecut, Guvernul de la Bucuresti a stabilit, prin Ordonanta 114/2018, impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contributie numita initial de autoritati "taxa pe lacomie". Aceasta taxa a fost introdusa impotriva avertismentelor lansate de investitori si a dus la o depreciere a leului la un minim istoric.
Scope Ratings subliniaza ca taxele speciale pe banci nu sunt ceva exceptional in Uniunea Europeana, avand in vedere exemplele din Polonia, Slovacia si Ungaria. Ceea ce este neobisnuit in cazul Romaniei este legatura intre taxa bancara si indicatorii de pe piata interbancara.
"Acesta creeaza impresia ca Guvernul incearca sa influenteze politica monetara pe usa din spate, prin sanctionarea bancilor in momentul in care banca centrala creste dobanzile, lucru pe care este presat sa il faca avand in vedere politica fiscala expansionista a Bucurestiului si presiunile inflationiste", spune Bernhard Bartels, analist la Scope Ratings.
Agentia de evaluare subliniaza ca Romania a fost una din economiile cu cel mai puternic ritm de crestere din UE, cu o crestere medie anuala a PIB de 4,8% in ultimii patru ani. Cu toate acestea, Scope a decis sa retrogradeze... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 14:12
Romania ocupa locul 49 din 190 de economii in clasamentul global Paying Taxes, intocmit de PwC, tara fiind chiar printre performerii Europei Centrale si de Est in ceea ce priveste timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, cu 163 de ore pe an in conditiile in care, la nivel global este nevoie, in medie, de 237 de ore, se arata intr-un comunicat al PwC, remis marti AGERPRES.
Fata de anul trecut Romania a pierdut, totusi, 7 pozitii.
In Raportul PwC Paying Taxes, care masoara usurinta cu care o companie medie isi poate plati taxele si impozitele, Romania se claseaza inaintea altor tari din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste usurinta cu care companiile isi pot plati taxele, devansand Bulgaria (locul 92), Ungaria (locul 86) si Polonia (locul 69), insa in urma performerilor regionali - tarile Baltice (Letonia - locul 13, Estonia - 14, Lituania - 18).
In privinta numarului platilor de impozite si taxe, o companie de talie medie din Romania trebuie sa efectueze 14 plati anual, similar cu situatia de anul trecut. Statele baltice, impreuna cu Polonia sunt printre cele mai eficiente din acest punct de vedere. Media globala este de 24 - similara cu anul trecut.
Potrivit PwC, in clasamentul din acest an, rata totala de impozitare in Romania este de 40%, printre cele mai mici la nivel regional, in linie cu media globala de 40,4%. Rata totala de impozitare masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit.... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 11:24
Guvernul ungar va creste taxa pe tranzactiile financiare, redeventa miniera si o taxa speciala pentru companiile de telecomunicatii, masuri prin care vizeaza evitarea redeschiderii procedurii UE de deficit excesiv impotriva tarii, a anuntat guvernul de la Budapesta, citat de cotidianul Portfolio.
Comisia Europeana a recomandat la sfarsitul lunii mai incetarea procedurii de deficit excesiv impotriva mi multor state, intre care si Ungaria, iar decizia finala, considerata formala, va fi luata saptamana aceasta de ministrii de Finante din UE.
Taxa pe tranzactiile financiare cu numerar, precum retragerile de bani, va fi dublata, la 0,6%, in timp ce pentru transferurile intre conturile bancare va urca de la 0,2% la 0,3%, a anuntat, luni, ministrul Economiei, Mihaly Varga.
Redeventa miniera va creste de la 12% la 16%, iar contributia la asigurarile de sanatate, de 6%, se va aplica si veniturilor din dobanzi si castigurilor de capital.
Guvernul a introdus la mijlocul anului trecut o noua versiune a taxei pentru companiile telecom. Aceasta prevedea ca operatorii de telefonie mobila si fixa sa achite 2 forinti (0,7 eurocenti) pe minut de convorbire si 2 forinti pentru fiecare SMS/MMS. Plafonul taxei a fost stabilit la 400 de forinti (1,4 euro) pe numar pentru apelanti persoane fizice si la 1.400 de forinti (4,8 euro) pe numar pentru alte tipuri de abonati.
Varga a anuntat ca taxa telecom va creste la 3 forinti (1 eurocent) pe minut si SMS/MMS, iar plafonul acesteia... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 15:27
Guvernul ungar a adoptat un nou program de masuri de austeritate, pentru a respecta tinta de deficit bugetar pe 2013. Astfel, statul ungar va dubla taxa pe tranzactii financiare la 0,2% si va renunta la un acord cu bancile care privea injumatatirea taxei speciale pe sectorul bancar.
Comisia Europeana a transmis guvernului de la Budapesta ca programul anterior de ajustare fiscala in valoare de 1,42 miliarde de euro este insuficient pentru a cobori deficitul bugetar sub pragul de 3%, conform Mediafax.
In aceste conditii, Ungaria a elaborat un program de ajustare fiscala de 1,33 miliarde de euro.
Amploarea masurilor adoptate reflecta angajamentul ferm al executivului de a scoate Ungaria din procedura de deficit excesiv a Comisiei, a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy.
Taxa speciala asupra sectorului bancar, instituita in contextul efectelor crizei globale, nu va fi injumatatita in 2013, dupa cum prevedea o intelegere a guvernului cu institutiile de credit.
"Nu putem respecta acordul cu bancile. Am vrut, dar din cauza UE pur si simplu nu putem. Statul va strange de la banci anul urmator cu 258 milioane de euro mai mult decat era planificat anterior", a spus ministrul.
Dublarea taxei pe tranzactii financiare la 0,2% va aduce statului inca 322 milioane de euro. Trezoreria Statului va plati cu 143 milioane de euro mai mult in urma cresterii taxei.
Guvernul vizeaza inca 125 milioane de euro din schimbarea modului in care este calculata baza de... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 14:40
Ungaria a introdus taxa de chips potrivit careia toate alimentele nesanatoase precum chipsurile, ciocolata si sucurile acidulare vor fi taxate, informeaza NewsIn.Numita initial "taxa de hamburger", presa locala a rebotezat-o in "taxa de chips" in momentul in care a devenit clar ca legislatia propusa de guvern nu va afecta restaurantele de tip fast-food.
Bauturile indulcite, prajiturile preambalate si snacks-urile sarate, precum si aromele alimentare vor face obiectul noii taxe.
Astfel, chipsurile din cartofi vor fi taxate cu 200 de forinti pe kilogram, adica putin peste un dolar, ceea ce ar putea ridica pretul unui pachet standard de 90 grame cu circa 10%.
Legea ar urma sa intre in vigoare din septembrie.
Politicienii opozitiei reproseaza ca taxa nu merge destul de departe, atat stanga, cat si extrema-dreapta acuzand guvernul conservator al lui Viktor Orban ca a cedat in fata grupurilor de lobby.
Totusi, un membru important al partidului de guvernamant FIDESZ a declarat ca vor fi propuse noi controale la restaurantele fast-food.
La reclamele care ii vizeaza pe copii, va trebui acordata "o atentie deosebita" la continutul de zahar si grasimi, a spus Janos Lazar.
Ungurii - mari fumatori si consumatori de bautura, a caror dieta traditionala este bogata in grasime de porc si sare - au una dintre cele mai mici sperante de viata din Uniunea Europeana.
Guvernul a spus ca veniturile incasate din "taxa de chips" vor fi folosite pentru finantarea campaniilor de avertizare publica... mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 10:37
Guvernul Ungariei vrea sa introduca o taxa pe profiturile bancilor in pachetul de masuri pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat, a declarat marti parlamentarul Fidesz Mariusz Revesz, dupa o intalnire a membrilor legislativului cu primul ministru, transmite Reuters, precizeaza Mediafax.Intrebat de presa daca programul elaborat de guvern va cuprinde o astfel de taxa, parlamentarul a raspuns afirmativ, fara a oferi alte detalii.
Premierul Viktor Orban va prezenta planul in scurt timp, in parlamentul ungar.
Zvonurile aparute luni in presa privind intentia guvernului de a taxa suplimentar bancile au cauzat deprecierea puternica a actiunilor OTP in prima parte a sedintei bursiere de luni, cand titlurile au fost chiar suspendate pentru scurt timp de la tranzactionare.
Potrivit informatiilor aparute luni, o astfel de taxa ar taia cu circa o treime profiturile bancilor. mai mult
Marti, 08 Iunie 2010, ora 16:13