Ce se intampla cu gratuitatea privind transportul studentilor pe calea ferata. Citu: "Se modifica si se revine la 50%"

Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 17:58
1095 citiri
Ce se intampla cu gratuitatea privind transportul studentilor pe calea ferata. Citu: "Se modifica si se revine la 50%"
Studentii vor avea reduceri de 50% pentru transportul cu trenul FOTO Facebook/ CFR

Premierul Florin Citu a transmis miercuri, 10 februarie, dupa sedinta de Guvern, ca studentii vor beneficia de o reducere de 50% pentru calatoriile pe calea ferata.

"Un alt subiect care a fost dezbatut, referitor la acea gratuitate introdusa de PSD in 2017 pentru transportul pe calea ferata pentru studenti. Se modifica si se revine la 50%. Eu nu vad aici un capat de tara si m-am uitat si la ce se intampla in restul Europei", a declarat Citu, dupa sedinta de Guvern.

El a dat mai multe exemple cu privire la reducerile acordate de diverse state europene studentilor pentru calatorii.

Florin Citu: Am discutat OUG pentru reducerea cheltuielilor. Suntem singura tara in procedura de deficit bugetar

"In Austria, studentii au o reducere de 60%, iar, daca acestia calatoresc in grup, adultii, insotitorii calatoresc gratuit. Elevii si ucenicii au gratuitate in schimbul unei taxe de 19,60 de euro pe an. In Belgia studentii au pana la 50% reducere putand sa aleaga dintr-o gama larga de oferte, exista si carduri cu care in schimbul a 50 de euro pot avea orice zece calatorii pe orice distanta.

In Bulgaria, studentii pana in 26 de ani au pana la 56% reducere, in Cehia elevii si studentii intre 18 si 26 de ani au reducere de 75%, in Croatia studentii au reducere de 50% la un numar nelimitat de calatorii, in Estonia studentii au reducere de 30%, in Finlanda 30% reducere, studentii si elevii au reducere in Franta de 50% la transportul feroviar", a explicat prim-ministrul.

Pe ce se bazeaza Teodorovici cand taie gratuitatea studentilor la CFR? Balbele guvernantilor si cifrele reale

Potrivit acestuia, in Grecia nu exista reduceri generale, in Irlanda reducerile variaza intre 40 si 50%, in Italia tinerii pana in 30 de ani, nu doar studentii, beneficiaza de o reducere intre 30 si 50%, in timp ce in Lituania studentii din aceasta tara sau din oricare alt stat al UE, precum si elevii au o reducere de 50%.

In Luxemburg, studentii de pana la 30 de ani se bucura de transportul gratuit, in Polonia studentii pana in 26 de ani si doctoranzii pana in 35 de ani au reducere 51%, in Portugalia reducere de 25%, in Slovenia, pana in 26 de ani - 30%, Spania - reducere 20% si Suedia reducere la clasa a II-a si oferte speciale de last minute, in Regatul Unit contra unei sume de 30 de lire poate fi achizitionat un card in baza caruia tinerii intre 16 si 25 au reducere 33%, in Ungaria reducerea e de 50%, a precizat premierul.

Ludovic Orban a anuntat o propunere prin care sa ...citeste mai departe despre "Ce se intampla cu gratuitatea privind transportul studentilor pe calea ferata. Citu: "Se modifica si se revine la 50%"" pe Ziare.com

#reduceri transport, #studenti, #pret la jumatate, #Florin Citu, #buget , #Stiri Educatie