Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Daca TVA ar scadea la 16%, am avea cea mai redusa cota din UE. Impactul la buget e urias

Daca TVA ar scadea la 16%, am avea cea mai redusa cota din UE. Impactul la buget e urias
In cazul in care cota standard de TVA s-ar reduce de la 19% la 16%, atunci am avea cel mai mic nivel al acestei taxe din intreaga Uniune Europeana.

Propunerea legislativa a primit, marti, aviz favorabil in Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor.

Practic, proiectul aduce modificari Codului Fiscal si prevede, pe langa reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19 la 16%, si extinderea aplicarii cotei de 5%, fata de cota redusa de 9%, pentru "livrarea de alimente destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele".

In 21 octombrie, Senatul a dat vot favorabil proiectului, iar in Camera Deputatilor - care este for decizional - va fi dezbatut miercuri, in ideea de a se aplica de la 1 ianuarie 2020.

El a fost initiat de deputatul Florin Roman si sustinut de alti liberali: Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heius, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu. Totusi, premierul Ludovic Orban a transmis ca proiectul nu e sustinut de intreg partidul, iar presedintele Klaus Iohannis a avertizat ca masura nu este oportuna acum pentru buget.

Cota generala de TVA in statele membre UE

La 1 ianuarie 2019, in tarile UE, cota generala de TVA era cuprinsa intre 27% (Ungaria) si 17% (Luxemburg).

Cu 19%, Romania se afla in plutonul statelor cu valoare mai redusa a taxei pe valoare adaugata, dupa cum se observa mai jos:

Ungaria - 27%
Croatia- 25%
Danemarca - 25%
Suedia - 25%
Grecia - 24%
Finlanda - 24%
Irlanda - 23%
Polonia - 23%
Portugalia - 23%
Slovenia - 22%
Italia - 22%
Belgia - 21%
Cehia - 21%
Spania - 21%
Letonia - 21%
Lituania - 21%
Olanda - 21%
Estonia - 20%
Bulgaria - 20%
Franta - 20%
Austria - 20%
Slovacia - 20%
Marea Britanie - 20%
Germania - 19%
Cipru - 19%
Romania - 19%
Malta - 18%
Luxemburg - 17%

Astfel, daca Romania ar scadea cota generala de TVA la 16%, atunci am ajunge la cel mai mic nivel din intreaga UE.

Avem cel mai mare deficit la incasarea TVA din UE

Potrivit unui studiu al Comisiei Europene publicat pe 5 septembrie, Romania a inregistrat cel mai mare deficit de incasare a TVA la nivel national, 36% din veniturile din TVA preconizate nefiind incasate in 2017.

Romania este urmata de Grecia (34%) si Lituania (25%). Cele mai mici deficite sunt in Suedia, Luxemburg si Cipru, unde veniturile din TVA sunt deficitare in medie cu doar 1%.

Comis ...citeste mai departe despre "Daca TVA ar scadea la 16%, am avea cea mai redusa cota din UE. Impactul la buget e urias" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1145 ori
Citeste mai multe desprereducere TVA reducere TVA 16 TVA UE