Donald Trump a ajunsa sa conduca in sondajele de opinie referitoare la cursa prezidentiala de anul acesta din SUA.
Dar oricat de mult s-a bucura politicienii republicani la auzul acestei vesti, mai multi analisti trag un semnal de alarma in fata scenariului care il face pe magnat primul om din stat.
O analiza Nomura arata ca economiile Asiei si Mexicului ar avea cu siguranta de suferit in cazul in care Trump s-ar instala in iarna in Biroul Oval de la Casa Alba, anunta postul american CNBC.
Asia, lovita dur
"Sub mandatul lui Trump, PIB-ul tarilor din Asia ar scadea, iar impactul se va resimti in comert si politicile macro. Coreea de Sud si Filipine ar putea fi printre tarile asiatice cele mai vulnerabile la aceasta schimbare, in vreme ce India si Thailanda sunt cele mai putin expuse", arata analiza Nomura.
Donald Trump s-a remarcat in cadrul campaniei interne a republicanilor americani printr-un discurs cu tenta protectionista, dar o astfel de politica ar putea dauna serios securitatii nationale a SUA si politicilor la nivel macro, cred analistii institutiei financiare din Japonia.
Pe de alta parte, fara un "pedigree" politic in spate, este greu de spus cat din ceea ce a spus Trump in campanie va fi pus in practica si, mai ales, cat va putea sa realizeze in timpul mandatului sau, data fiind complexitatea sistemului legislativ din Statele Unite.
Principalele teme ale discursului politic al candidatului republican s-au axat pe probleme economice. Donald... mai mult
Marti, 26 Iulie 2016, ora 16:10
2Washingtonul risca sa-si piarda unul dintre cei mai importanti aliati din zona Orientului Mijlociu, in urma tentativei de lovitura de stat din Turcia. Relatiile militare dintre cei doi aliati din NATO au fost reduse in ultimele zile la cota de avarie.
Apele s-au tulburat in relatia SUA-Turcia, primul semn in acest sens fiind absenta ministrului turc al Apararii, Fikri Isik, de la intalnirea organizata de omologul sau american, Ashton Carter, pe tema ofensivei impotriva Statului Islamic, anunta Defense News.
Absenta vizibila
Secretarul Apararii din SUA va discuta la baza Andrews din Maryland cu alti reprezentanti ai fortelor aliate implicate in coalitia impotriva Statului Islamic rezultalele obtinute in cursul celor 2 ani de operatiuni din Siria si Irak.
Ministrul Isik nu va fi prezent insa, in ciuda faptului ca Turca gazduieste centrul de comanda aeriana al operatiunii in baza NATO de la Incirlik.
Racirea relatiilor dintre Statele Unite si Turcia s-a observat si in cadrul discutiilor telefonice dintre comandantii militari americani si reprezentantii Ankarei purtate dupa tentativa de lovitura de stat. Acestea par sa se fi axat doar pe chestiuni legate de logistica.
"Am discutat mai mult despre zborurile efectuate de la Incirlik si pe recuperarea aeronavelor noastre aflate acolo. Baza este operationala. Ne-am concentrat pe probleme de siguranta si securitate", a precizat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook.
Declansarea revoltei din Turcia a... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2016, ora 13:08
Rusii privesc cu ingrijorare la planurile expuse de Marina americana in fata Congresului. Noile documente publicate in planul anual de dezvoltare al US Navy arata ca fortele navale americane se indreapta spre atingerea unui numar de 308 nave de razboi in cadrul flotei.
Cifra este in crestere cu doua nave fata de raportul anterior publicat in anuarul Marinei militare americane, incluzand un transportor de echipament si personal militar de clasa AFSB si un alt transportor de echipament amfibiu clasa LPD-17, arata agentia rusa de presa Sputnik.
Pregatiti de conflict
Numarul vaselor de transport al echipamentului amfibiu si cel al vaselor de suport pentru operatiuni de debarcare a trupelor creste astfel de la 33 la 34 in fiecare categorie, se arata in documentul care a fost remis Congresului american la inceputul acestei luni.
Pe de alta parte, sefii statului major din marina militara americana se arata contrariati de cerintele congresmanilor de a exclude din cadrul flotei navele Patrulei de Coasta, ca nefiind vase de razboi.
"Marina nu este de acord cu termenii folositi de comisiile de specialitate din cadrul Congresului. Interdictia de a enumera vasele Patrulei de Coasta in randul flotei de razboi este o contradictie in termenii aprobati de Congres", se arata in raport.
Cu toate acestea, raportul a exclus din randul navelor militare active cele 10 vase de patrula folosite la paza apelor teritoriale ale Statelor Unite, precum si doua nave spital ale marinei... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 17:30
1Evenimentele cele mai recente, dar si fantomele altora, petrecute in 1914 si 1939, dau apa la moara multor pretinsi profeti sa ne pregateasca pentru tot ce este mai rau, sustinand ca un dezastru geopolitic este inevitabil.
Premise sunt. Avem in fata aventura in care s-a implicat Rusia pentru Ucraina, pretentiile teritoriale ale Chinei, nationalismul japonez in Extremul Orient, dezastrul din Orientul Apropiat, atrocitatile din Sudanul de Sud, Nigeria si altele care ne ridica parul maciuca, comenteaza Project Syndicate.
Nu prevestesc toate acestea un incendiu care asteapta sa cuprinda necontrolat intreaga planeta? Aparent da, insa in fond nu prea, daca luam in calcul mai mult judecata logica, decat emotia si teama.
Iata cinci argumente, care sustin aceasta idee:
Unu. Este drept ca Rusia si China nu agreaza rolul de "leadership" pe care si-l aroga Statele Unite, dar ele sunt adanc integrate in ordinea mondiala existenta si n-au nici ponderea ideologica, nici interesul ...citeste mai departe despre "Ne paste o catastrofa geopolitica?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Iunie 2014, ora 10:24
Ministrul japonez al Apararii a declarat marti ca incursiunile maritime chineze in apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku ameninta pacea.
"Cred ca intruziunile Chinei in teritoriile (apele teritoriale, n.r.) din jurul insulelor Senkaku constituie o zona gri" intre "perioada de pace si situatia de urgenta", le-a spus Itsunori Onodera unor jurnalisti, la o zi dupa o noua incursiune a navelor Pazei de Coasta chineze in aceasta zona foarte sensibila aflata in centrul unui diferend japonezo-chinez.
"Aceasta 'zona gri' va fi discutata in cadrul Consiliului national de securitate care se va reuni curand" la Tokyo, a precizat ministrul japonez.
In ultimele zile, tonul declaratiilor a fost tensionat intre cele doua state care isi disputa Insulele Senkaku, numele japonez al unui mic arhipelag din marea Chinei orientale, revendicat de Beijing sub numele de Diaoyu.
Sambata, cu ocazia unui defilari a Fortelor de Autoaparare (SDF), numele oficial al armatei japoneze, premierul de dreapta Shinzo Abe a avertizat ca Tokyo "nu va tolera nicio schimbare prin forta a statu quo-ului" in ceea ce priveste arhipelagul.
In aceeasi zi, evocand faptul ca avioane japoneze de vanatoare au decolat pentru a supraveghea avioanele chineze, ministerul chinez al Apararii a declarat ca orice actiune aeriana impotriva avioanellor sale va constitui "un act de razboi".
Aflate sub administratie japoneza, Insulele Senkaku sunt situate la 200 de kilometri nord-est de coastele... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 08:34
Daca americanii pun mare pret pe dotarea armatei, exista unele tari europene care se adapostesc la rolul decorativ al fortei miltiare.Unele dintre ele nu numai ca investesc sume infime, dar se si gandesc cum sa reduca aceste sume. Franta si Marea Britanie au cazut de acord ca vor imparti portavioanele.
De dragul comparatiei, SUA directioneaza 5,25 din PIB catre puterea militara. La limita superioara, Oman cheltuieste cu soldatii 11,40% din PIB.
Iata tarile europene cu cel mai mic buget din PIB, alocat armatei, potrivit Business Insider.
Statele fara armata
Islanda este singura membra a NATO care nu are armata proprie. Totusi, are o garda de coasta si sisteme de aparare aeriana. Armata americana a detinut o baza militara pe insula, insa s-a retras in 2006.
Forta armata a Liechtenstein-ului este in mana celor 85 de ofiteri de politie.
Nici Vaticanul nu are armata proprie, dar se bazeaza pe sprijinul Italiei. La fel este si cazul statului San Marino.
Din punct de vedere militar, Monaco este sub forta protectoare a Frantei.
Germania
PIB: 2,815 mii de miliarde de dolari
Aparare: 42,225 miliarde
Germania, membra a Uniunii Europene, contribuie cu trupe la eforturile NATO, in Afghanistan si Kosovo.
Statele Unite au peste 20 de baze in Germania.
Albania
PIB: 22,88 miliarde de dolari
Aparare: 340,9 milioane de dolari
Trupele albaneze contrubie la eforturile de mentinere a pacii. Este membra NATO, incepand cu anul 2008.
Cehia
PIB: 253 miliarde de dolari
Aparare: 3,6 miliarde de... mai mult
Sambata, 14 Mai 2011, ora 22:53
Statele Unite ar putea fi nevoite sa atace Iranul pentru a pune capat ambitiilor nucleare ale acestei tari, dar ar putea exista si o "confruntare" cu China din cauza politicii monetare a acestei tari, avertizeaza senatorul american Lindsey Graham, informeaza Mediafax. Inspirat din succesul electoral al Partidului Republican, senatorul Lindsey Graham a declarat ca si-ar dori o initiativa "indrazneata" in relatia cu Iranul.
"Daca presedintele Barack Obama decide sa aiba o atitudine dura fata de Iran mergand dincolo de sanctiuni, cred ca va primi un sprijin important din partea republicanilor pentru ca nu putem permite Iranului sa fabrice arme nucleare", explica senatorul, in cursul unei reuniuni pe tema securitatii internationle desfasurata in provincia canadiana Nova Scotia.
"Ultimul lucru pe care il doresc Statele Unite este un alt conflict militar, dar ultimul lucru de care lumea are nevoie este ca Iranul sa se doteze cu arme nucleare. Ideea politicii de izolare nu mai este valabila in privinta Iranului", subliniaza Graham.
O interventie impotriva Iranului ar putea fi necesara "nu doar pentru neutralizarea programului nuclear, ci si pentru distrugerea Fortelor navale, a Fortelor aeriene si pentru a da o lovitura decisiva Gardienilor Revolutiei, mai precis pentru eliminarea acestui regim", insista senatorul republican.
La randul sau, senatorul democrat Mark Udall a insistat asupra ideii mentinerii sanctiunilor impoptriva Iranului, subliniind insa ca "toate optiunile... mai mult
Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 17:19