Brexit schimba raportul de forte: NATO e in corzi, Moscova sarbatoreste cu vodca

Luni, 27 Iunie 2016, ora 18:03
9547 citiri
Brexit schimba raportul de forte: NATO e in corzi, Moscova sarbatoreste cu vodca
Foto: Wikipedia / HMS Vanguard (S28)

Dupa mai multi ani in care a incercat sa fisureze relatiile dintre statele din spatiul euroatlantic, Moscova are in sfarsit satisfactia de a asista la o rupture neasteptata in perimetrul european de securitate, odata cu decizia Marii Britanii de a iesi din UE.

"La Kremlin cred ca se bea o cantitate impresionanta de vodca in acest moment", a comentat Derek Chollet, un fost consilier pe teme de securitate al Pentagonului, in revista Foreign Policy.

Eroare nefortata

"Si mai enervant e faptul ca aceasta reprezinta o eroare nefortata. Putin s-a chinuit sa divida Occidentul fara vreun rezultat notabil. Acesta este un eveniment de pe urma caruia profita fara a avea vreo contributie la derularea lui", a mai spus Chollet.

Unul dintre motivele pentru care rusii afiseaza un zambet satisfacut dupa Brexit este slabiciuniea pe care UE o va manifesta de acum in privinta mentinerii sanctiunilor economice pentru Rusia.

"Fara Marea Britanie, nu va mai fi nimeni in UE atat de zelos in a apara ideea sanctiunilor impotriva noastra", a postat pe Twitter primarul Moscovei, Serghey Sobyanin.

Opinia sa este impartasita si de unii diplomati din ambele tabere. Pentru Andrei Klimov, seful comisiei de Afaceri Externe din Camera Superioara a Legislativului rus,"Uniunea Europeana nu va avea timp sa se mai gandeasca la Ucraina sau la sanctiuni".

Michael McFaul, fost ambasador american in Rusia, este si el de aceeasi parere: "Putin trage foloasele de pe urma unei Europe slabite. Votul din Regatul Unit a slabit Uniunea Europeana. E atat de simplu", a comentat acesta.

Influenta pierduta

Votul britanicilor a decis iesirea tarii din UE cu doar doua saptamani inainte de derularea summit-ului NATO de la Varsovia, adaugand inca o tema fierbinte de discutii pe agenda liderilor de stat din Alianta.

In ziua aflarii rezultatului inregistrat in referendumul din regat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat publicitatii un comunicat de presa prin care anunta ca acesta nu va modifica rolul Marii Britanii in Alianta, dar adevarul este ca Londra si-a consolidat relatia de partener puternic al SUA doar prin prisma influentei pe care a avut-o in interiorul blocului comunitar.

Expertii sustin ca, in acest moment, statutul Regatului Unit in spatiul european si euroatlantic a suferit o deteriorare rapida.

Mai mult, arsenalul nuclear al Marii Britanii ar putea fi relocat, ceea ce ar schimba radical peisajul securitatii de pe continent.

Dupa aflarea rezultatului de la urne, cei mai nemultumiti britanici s-au dovedit a fi scotienii, care vor sa reia procedura de declarare a independentei, pentru a ramane parte a blocului european.

Aceasta ridica destule problem pentru Anglia, ale carei submarine nucleare de tip Vanguard sunt trase la docuri in portul Faslane din Scotia.

Declararea independentei Scotiei i-ar forta pe oficialii de la Londra fie sa renunte la capacitatile nucleare, fie sa aloce milioane de lire si aproape un deceniu pentru a construi alte porturi in care sa isi retraga submarinele nucleare.

Orice decizie ar lua Londra, aceasta ar putea fi insotita de o modificare a strategiei nucleare a Statelor Unite.

Schimb de roluri

Efectele economice ale Brexit-ului isi vor spune, de asemenea, cuvantul in ceea ce priveste ambitiile Londrei de a-si moderniza armata in urmatorul deceniu.

Daca previziunile analistilor se adeveresc, economia britanica va descreste cu 6%, retezand si mare parte din sumele pe care guvernul Cameron intentiona sa le cheltuiasca cu sectorul de Aparare.

Oricum, bugetul Apararii din Marea Britanie a avut de suferit in ultimii 5 ani, numarul militarilor din insula reducandu-se cu 31.000 de oameni in perioada 2010-2015, ca urmare a rectificarii negative a bugetului de Aparare cu 8 procente.

"Regatul Unit a fost unul dintre cei mai importanti parteneri ai nostri. Oricum, de acum va fi mult mai putin capabil si dornic sa exercite acest rol. Rezultatul net este ca aceasta relatie speciala va fi mult mai putin importanta", a apreciat Richard Hass, fost diplomat american si actualul presedinte al Council on Foreign Relations.

In schimb, rolul detinut anterior de britanici pare sa fie revendicat acum de francezi, Parisul implicandu-se in ce in ce mai mult in actiunile militare coordonate de SUA, dupa atacurile teroriste din 2015, care au socat o lume intreaga.

"Cand vine vorba de a coopera in cazul unor politici de criza, Franta se arata un partener mai implicat, mai activ", considera Challet.

Londra are in acest moment forte aeriene alocate misiunilor de lupta din Irak impotriva terorismului si s-a angajat sa asigure personal pentru unul din cele patru batalioane NATO care vor fi trimise in regiunea Balticii.

Cu toate acestea, implicarea Marii Britanii in politicile de securitate de pe continent ramane una pusa sub semnul intrebarii, in special in contextul unei viitoare inlocuiri a trupelor britanice din teatrele de operatiuni din Africa si Europa de Est cu o forta militara alcatuita din soldati ai altor state europene.

Pentru liderii de la Bruxelles, prezenta trupelor britanice in diverse puncte fierbinti de pe glob a fost intotdeauna un fapt de la sine inteles.

Fara ca Regatul Unit sa mai manifeste sprijin "aceste proiecte nu mai sunt posibile", crede Christopher Chivvis, director in cadrul Centrului de Politici de Aparare si Securitate Internationala al corporatiei RAND.

#brexit, #riscuri securitate UE, #arsenal nuclear Marea Britanie, #politica rusia, #tensiuni Moscova NATO , #Rusia